Leven
53 seconden leestijd

Unieke MRI-beelden: zo wordt een baby geboren

Dat was nog niet eerder vertoond: een vrouw die een kind ter wereld brengt in een MRI-scanner.

Duitse onderzoekers hebben de eerste bewegende beelden vrijgegeven van de allerlaatste fase van de bevalling. Te zien is hoe de foetus zich door het geboortekanaal beweegt en voor het eerst kennismaakt met de buitenwereld. Op dat moment stopt het filmpje, omdat de onderzoekers de tere baby-oren niet verder wilden blootstellen aan het lawaai van de scanner. En vast ook omdat de moeder haar kind graag in de armen wilde sluiten.

En nu we toch bezig zijn de verworvenheden van de moderne scanningstechniek te tonen: hieronder ziet u MRI-beelden van een baby die zich alvast lijkt klaar te stomen voor een glansrijke loopbaan als kickbokser.

En ook het onderstaande filmpje, kort geleden vrijgegeven, is tamelijk adembenemend: we zien een tweeling in de baarmoeder. Gezien de krapte moet het een hele opluchting zijn om daaruit te ontkomen.


Mark Traa

Mark Traa studeerde aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na jaren te hebben gewerkt als freelance wetenschapsjournalist voor onder andere Trouw, Kijk en Intermediair kwam hij in 2004 als redacteur in dienst bij HP/De Tijd. Hij is ook auteur van enkele boeken, waaronder 'De Russen komen! - Nederland in de Koude Oorlog' en 'President Robert - het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast'. In augustus 2012 verscheen zijn historische roman 'Prinses Paulina - het kleinste vrouwtje ter wereld'. Momenteel werkt Mark bij populairwetenschappelijk tijdschrift Quest

Lees ook
Meer artikelen