Economie derek scott
149 seconden leestijd

‘Doorgaan met de euro is verschrikkelijk gevaarlijk’

In het nieuwe nummer van het maandblad HP/De Tijd waarschuwt een ex-adviseur van Tony Blair: ‘Stop met die euro, voor er een revolutie uitbreekt.’

Angela Merkel en haar ‘medegelovigen’ kunnen op de zoveelste eurotop reddingsplannen bedisselen tot ze een ons wegen, dat de eurozone op enig moment uiteen zal vallen staat vast. Je kunt er dus maar het beste nu gecontroleerd mee stoppen. Het alternatief is net zo lang doormodderen tot de Duitse bevolking in verzet komt, waarschuwt de Brit Derek Scott. “En politieke instabiliteit in Griekenland is één ding, maar in Griekenland…” Inderdaad, Scott is een onheilsprofeet. Maar wel een van goede huize. Hij was zeven jaar lang economisch adviseur van de eurofiele Britse premier Tony Blair.

Scott (65) waarschuwt in het julinummer van HP/De Tijd dat Europa wordt geregeerd door ‘een Europese nomenklatoera’. “Het zijn dromers, die niet handelen in het belang van het volk.” Merkel behoort ertoe, en Mark Rutte kennelijk ook, constateert Scott. Wat zulke politici volgens hem onvoldoende snappen, is dat welke ‘reddingsconstructie’ er voor de euro ook wordt bedacht, Duitsland enorme economische schade zal lijden. Er zal namelijk een transferunie ontstaan, waarbij de rijke eurolanden de arme sponsoren. Scott: “Doorgaan met deze euro gaat Duitsland honderdvijftig tot tweehonderd miljard euro per jaar kosten. Permanent.”

Extremistisch verzet
De leiders op het vasteland proberen hun bevolking nu versneld een politieke unie op te leggen, maar Scott voorspelt dat de wal hier het schip zal keren. Zij het niet meteen. “Het grote verschil tussen Groot-Brittannië en landen als Duitsland en Nederland is dat in zijn eigen land euroscepsis in alle grote partijen voorkomt. Zelf is Scott lid van de centrumlinkse Labour Party (zeg maar de Britse PvdA). Er zijn ook veel prominente ‘Tories’ tegen de euro. Scott: “Maar op het continent steunen alle grote partijen het europroject. Gevolg: het verzet moet worden opgepikt door partijen die als extremistisch worden beschouwd, zoals jullie PVV. Dat versterkt de consensus bij de andere partijen: we moeten dóór met die euro. En dat is verschrikkelijk gevaarlijk.”

De baas van het onderzoeksbureau Lombard Street Research, dat voor Geert Wilders onderzoek deed naar een terugkeer naar de gulden, kent hij heel goed. “Charles Dumas. Goeie vent.” Maar wel verketterd door de andere Nederlandse politici. Scott: “Dat bedoel ik dus: Charles is een ongelovige. En dus wordt hij voor lunatic uitgemaakt. Zo ging dat vroeger ook in de Sovjetunie.”

Lees meer in het julinummer van HP/De Tijd, dat nu in de winkel ligt. Of beter nog, voor 14,95 krijgt u de volgende zes nummers lekker thuis!


Boudewijn Geels

Duo-hoofdredacteur van HP/De Tijd. Schrijft daarnaast over economie, politiek, integratie en ontwikkelingen in de media. Is co-auteur van het boek 'Undercover bij de PVV' en samensteller van 'De Máxima Generatie'. Lid van het Republikeins Genootschap.

Lees ook
 • Wim

  “Doorgaan met deze euro gaat Duitsland honderdvijftig tot tweehonderd miljard euro per jaar kosten. Permanent.”

  Dat denk ik niet. Het geld zal van noord naar zuid stromen totdat noord en zuid en even arm zijn – dat is natuurlijk ook het doel van de hele operatie. Het wrange hiervan is dat alleen de lagere- en middenklasse in het noorden daaronder zullen lijden, want de lonen zullen dalen. De rijken merken er niks van, of het zou moeten zijn dat de tuinman goedkoper wordt.

  • Theo

   Ik denk niet dat ik het beter kan verwoorden.
   Precies wat ik denk dat er gaat gebeuren.

 • Bob Fleumer

  De tweespalt tussen Noord en Zuid heeft te maken met het geloof denk ik.
  Bij de katholieken kun je elke keer dat je biecht je lei weer schoon maken en daarna nieuwe zonden begaan.
  Bij de protestanten blijf je die handel je hele leven mee dragen tot je dood gaat en dan hopen dat je vergeven wordt.
  Deze twee werelden zullen elkaar blijven uitsluiten, daarom gaat het mis in de euro zone.
  Laten we elkaar vrij laten in de zonden die we willen begaan maar elkaar daar niet op aanspreken.
  Als die mensen die, er van overtuigt zijn dat ze in de hemel komen, daar ook echt komen dan hoef ik er niet naar toe
  dan word ik liever stoker op de Arrejassus die de mensen naar de hel brengt daar is het tenminste lekker warm.

 • tom tom

  goed artikel.
  gewoon pvv stemmen.
  kleine moeite.

  • Ellen

   SP is beter! De SP heeft meer doordachte uitwerkingen van hoe ze de crisis willen oplossen. Ze zijn niet tegen de EU, wel tegen de neoliberale EU die het geworden is, opkomend voor banken, speculanten, beleggers en multinationals, ten koste van de bevolking en het MKB.

   De SP wilde in 2010 de Griekse schulden al afschrijven en de speculanten dus mee laten betalen. Als hun ideeen zouden zijn uitgevoerd zaten we nu niet in deze catastrofe.

   Zo zijn er meer dingen die de SP lang vantevoren ziet aankomen, en ook gebeuren omdat er niets met hun waarschuwingen wordt gedaan; marktwerking in de tandartszorg, in de postmarkt, de splitsing NS/ProRail, de JSF, de euro voordat deze werd ingevoerd, de lijst is eindeloos.

  • Ellen

   SP is beter! De SP heeft meer doordachte uitwerkingen van hoe ze de crisis willen oplossen. Ze zijn niet tegen de EU, wel tegen de neoliberale EU die het geworden is, opkomend voor banken, speculanten, beleggers en multinationals, ten koste van de bevolking en het MKB.

   De SP wilde in 2010 de Griekse schulden al afschrijven en de speculanten dus mee laten betalen. Als hun ideeen zouden zijn uitgevoerd zaten we nu niet in deze catastrofe.

   Zo zijn er meer dingen die de SP lang vantevoren ziet aankomen, en ook gebeuren omdat er niets met hun waarschuwingen wordt gedaan; marktwerking in de tandartszorg, in de postmarkt, de splitsing NS/ProRail, de JSF, en de euro voordat deze werd ingevoerd, de lijst gaat maar door.

 • Theo

  Ellen 29 juni 2012 om 12:48

  Grapjas.
  SP en doordachte oplossingen.
  SP wil net in Nederland datgene doen wat de grote jongens in Europa willen doen.
  Al het geld weghalen bij werkenden en dumpen bij werkschuwen.
  Net zolang tot iedereen in Nederland arm is.

  We hebben het vorige eeuw kunnen zien in USSR en de landen die onder hun invloed stonden, nergens is het een succes geworden en overal was armoede.
  Alleen de partijbonzen hadden het goed voor elkaar, maar het volk kon bloeden.

  En dan nog zijn er mensen die serieus menen dat zoiets kan werken.
  Nu niet, dan niet en nooit niet.

  • Ellen

   Theo, je hebt mijn reactie niet gelezen zie ik. Nog een keer dan: ik ben ondernemer en stem SP. Omdat de SP het tegendeel is van de VVD: de SP komt op voor de hardwerkenden, verpleegkundigen, postbodes, loodgieters, docenten, kleine ondernemers enz. De VVD komt voor de parasieten; de Vestia-directeuren, speculanten, de speknekken. Vrijgeven van de tandartskosten? Komt van de VVD, voor de toch al niet arme groep tandartsen.

   De VVD haalt het geld weg bij de middenklasse en dumpt het bij de speknekken, de neoliberalen, en dat lukt ze al aardig, totdat straks de 99% arm zijn, rechteloze slaven van de 1%.

   De SP heeft trouwens nooit voor communisme gestaan maar voor socialisme, iets heel anders.

  • Ellen

   Vreemd, zo word je dubbel geplaatst, zo duurt het eindeloos. Nog maar een poging (misschien straks weer dubbel):

   @Theo, je hebt mijn reactie niet echt gelezen hè? Nog één keer dan: de SP is het tegendeel van de VVD: de SP komt op voor de hardwerkenden, verpleegkundigen, postbodes, loodgieters, docenten, kleine ondernemers enz. De VVD daarentegen komt voor de parasieten; de Vestia-directeuren, speculanten, de speknekken. Vrijgeven van de tandartskosten? Komt van de VVD, voor de toch al niet arme groep tandartsen.

   De VVD haalt het geld weg bij de middenklasse en dumpt het bij de speknekken, de neoliberalen, en dat lukt ze al aardig, totdat straks de 99% arm zijn, rechteloze slaven van de 1%. Met de nieuwste beslissingen van Europa, geaccepteerd door Rutte, krijgt het ESM fonds (betaald met Europees belastinggeld) GEEN voorrang op private schuldeisers, sterker, het wordt achtergesteld erop. Want anders “hebben de financiële markten geen vertrouwen.” Kortom: de financiële markten hebben pas vertrouwen als ALLE verliezen zijn overgedragen op de maatschappij, nadat de speculanten jarenlang de private winsten hebben kunnen incasseren.

   De SP heeft trouwens nooit voor communisme gestaan maar voor socialisme, iets heel anders.

 • Ellen
 • Ethan

  @Ellen

  Als ondernemer is er nog een veeel betere optie dan de SP, namelijk de Libertarische Partij!

  http://www.libertarischepartij.nl

  Socialisme gaat niet werken omdat een overheid niets kan geven wat niet ergens anders weggenomen is. Daarnaast verminderd het iedere prikkel om je hoofd boven het maaiveld uit te steken, bijv. door ondernemer te worden, want je mag veeel minder houden van wat jij met moeite en riscio aan welvaart gecreeerd hebt.

  Een ondernemer is JUIST gebaat bij vrijheden en ruimte om te ondernemen, lagere belastingdruk, etc.!
  Denk je echt dat je dat gaat vinden bij een socialistische partij?!?! :-S

  – De overheid moet kleiner worden. 60% van het BNP is gewoon te groot.

  – Er moet eerlijk geld komen (sound money) en niet valuta (legal tender/fiat currency) wat onbeperkt bijgedrukt kan worden door de bankiers. Dit is een subtiele vorm van diefstal van iedereen!

  Enig idee hoe geld in omloop komt?

  Google:

  Money as debt
  The Secret of Oz
  sound and lawful money vs legal teder

  Ludwig von Mises
  Friedrich Hayek
  Austrian Economics
  Ron Paul

  En dan kom je genoeg dingen tegen als verdere vertakking om over te leren!

Meer artikelen