Politiek Staatsman Mark Rutte, zal hij de premierbonus incasseren?
84 seconden leestijd

Rutte heeft 66,6% kans op een premierbonus

Gaat Mark Rutte op 12 september een premierbonus incasseren? Daar kunnen ze bij de VVD maar beter niet al te zeker van zijn.

Een politieke partij die een lijsttrekker heeft die tevens premier is, heeft bij de kiezers een streepje voor, zo luidt een bekende electorale wijsheid. Maar in werkelijkheid worden in Nederland zelden reusachtige premierbonussen uitgedeeld. Er is de afgelopen dertig jaar zelfs vier keer sprake geweest van een ‘omgekeerde’ premierbonus in de vorm van stemmenverlies. Bij in totaal twaalf van de twintig naoorlogse Kamerverkiezingen trad een (zittende) minister-president op als lijstaanvoerder. Dit waren, in chronologische volgorde, hun scores:

Jaar

Premier/lijsttrekker

‘Premierbonus’

1952

Willem Drees (PvdA)

plus 3,4 procent

1956

Willem Drees (PvdA)

plus 3,7 procent

1972

Barend Biesheuvel (ARP)

plus 0,2 procent

1977

Joop den Uyl (PvdA)

plus 6,4 procent

1981

Dries van Agt (CDA):

min 1,1 procent

1982

Dries van Agt (CDA)

min 1,5 procent

1986

Ruud Lubbers (CDA)

plus 5,3 procent

1989

Ruud Lubbers (CDA)

plus 0,7 procent

1998

Wim Kok (PvdA)

plus 5,0 procent

2003

Jan Peter Balkenende (CDA)

plus 0,7 procent

2006

Jan Peter Balkenende (CDA)

min 2,1 procent

2010

Jan Peter Balkenende (CDA)

min 12,9 procent

Bij tenminste twee gelegenheden ging een (potentiële) premierbonus de mist in. Zo zag premier Jelle Zijlstra in 1967 af van het lijsttrekkerschap van de ARP, hoewel hij – vooral dankzij Wim Kans carnavalskraker Jelle zal wel zien – een grote populariteit genoot. In 1971 werd de succesvolle KVP-premier Piet de Jong door zijn partij botweg gepasseerd voor het lijsttrekkerschap, ten faveure van de katholieke onderwijsminister Gerhard Veringa. De KVP verloor vervolgens zeven zetels.


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
  • J.Visser

    Ik vind de gehele vvd een popie jopie partij,aangevoerd door dhr.Rutte,de vriendelijkheid zelve,maar ondertussen worden de rechten der burgers geminacht op alle mogelijke wijzes.Voorbeelden zijn de geweldsinstructie naar het politieapparaat,het ongeoorloofde filefuik experiment,het negeren van privacy,het neerschieten van baldadige voetbal supporters,enz,enz,alleen al de beleidsbepalers van deze misstanden,dienen hiervoor aangeklaagd en voor de rechter gedaagd te worden,en alsmede uit de politiek verbannen te worden.Tevens het misleiden van het volk,om na de verkiezingen weer een eigen koers te varen ,is nu zo opzichtig geworden ,dat de kiezers in september deze draaikont partij volledig zal wegstemmen,tesamen met de cda ,ook zo een volksverlakkerij partij.

Meer artikelen