Politiek De spijoptanten
88 seconden leestijd

De dag dat de PVV viel?

Twee PVV-Kamerleden hingen dinsdag de vuile was buiten. Dat was geen mooi beeld. ‘Een politieke klaploper’ noemde Wim Kortenoeven zijn partijleider. En bovendien is Geert Wilders ‘totaal vervreemd van de realiteit’, aldus Marcial Hernandez.

Volgens de twee spijtoptanten leidt Wilders de fractie samen met enkele getrouwen met harde hand en is de rest van de fractie niet meer dan ‘stemvee’. “Kortzichtigheid en symboolpolitiek vieren hoogtij bij de PVV,” besloot Hernandez.

Dergelijke uitspraken zijn vernietigend voor elke willekeurige partij. Het is echter nog maar de vraag of dat ook voor de PVV geldt. Want wat betekent de kritiek van Hernandez en Kortenoeven nou eigenlijk? Dat met name Fleur Agema en Martin Bosma de fractie in het gareel moeten houden, was inmiddels bekend. Niet onverstandig voor een club met een brievenbuspisser in de gelederen.

Dat Wilders vervreemd is van de realiteit is niet meer dan logisch, hij wordt sinds 2005 beveiligd door potige beveiligers. Dat is uiteraard funest voor een politicus qua voeling met de samenleving. Het argument van ‘kortzichtigheid en symboolpolitiek’ is ook geen nieuws. Op de avond van de verkiezingsuitslag in 2010 liet Wilders op live-televisie zijn ‘AOW-breekpunt’ vallen. Die politieke wispelturigheid hield aan tot in het Catshuis.

Wat blijft er dan over? Een vermakelijk spektakel met twee boze backbenchers die de vuile was buiten hangen. Henk en Ingrid hebben het wel bonter meegemaakt, die kijken niet meer op van een brievenbuspisser of pornobaron meer of minder. Wellicht is het beter om eerst de peilingen van deze week af te wachten.

 


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • Rob

  De peilingen afwachten? Die peilingen kan je geen touw aan vastknopen. Zeker Sarcasme?

 • Bernard Weiss

  Zo langzaam aan begin ik wel het punt te bereiken dat het niet meer leuk is.

  Toen Greet begon, en zo zachtjes aan de eerste brievenbuspisser z’n opwachting maakte, was het allemaal nog wel aardig. Zelfs het uiteindelijke gehannes van Fanta….. sorry, Hero… Het was nog amusant.

  Maar Blondie begint al schuifelingen te maken: alle Turken het land uit… Nee, sorry, het hele land Turkije uit, nee… sorry Brussel… De lol gaat er af.

  En nu deze twee kweeperen hun brtels aan de wilgen hangen moet je je in arren moed afvragen of we deze vorm van politiek entertainment niet beter aan Reinout Hoerlemans moeten overlaten.

  Zelfs John Lanting’s Theater van de Lach was vroeger leuker!

 • Dick

  Idd zou Wilders zich moeten laten supporteren, in niet financieel opzicht.

  Zijn angst voor infiltranten en dissidenten is volkomen terecht.
  Machtige kapitale bronnen zullen zijn partijtje tot aan de grond toe afbreken.
  Zwak gemaakte knieen en weelderige beloften doen meningen en overtuigingen keren.
  Had de man van deze uitspraak niet de supporting van de macht en het kapitaal als de MSM.

  Wilders zou gelden aantrekken met Israelische invloeden,,deze zelfde invloeden hebben belangen bij de EU de verzamelde machten (vooral in de bankaire) die zij zelf hebben gecreeerd.
  Toch is Wilders tegen deze EU.
  Dus tegen de belangen van zijn financiers.

  eea rijmt en klopt niet.
  Kost het bashen van Wilders geen geld?
  Wie zouden daar de bronnen van zijn?

Meer artikelen