Spring naar de content

Liborgate: is de paus katholiek?

En dan zitten we nu midden in ‘Liborgate’. Voor zover de kwestie u nog niet helder is, wat duiding: Libor staat voor London Interbank Offered Rate. Dit renteniveau wordt dagelijks door een heus committee in Londen vastgesteld, de Rabobank maakt er ook deel van uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Libor drukt het renteniveau uit dat banken elkaar rekenen als ze over en weer geld uitzetten. Soms heeft de één wat over en de ander wat tekort, zo werkt dat en het gaat vaak om leningen van niet meer dan één dag. Dat doen ze overigens steeds minder want sinds Lehman Brothers weten we dat die andere bank zo maar failliet kan gaan, morgenochtend al. Dus stallen banken hun overtollige liquiditeiten liever bij de Europese Centrale Bank, dat lijkt vooralsnog veilig.

Wat de banken elkaar rekenen zal u verder een zorg zijn,  maar de kans is groot dat Libor een rol in uw leven – en meer in het bijzonder: in uw portemonnee – speelt. Zodra er sprake is van enige variabele rentecomponent in iets dat u met uw bank doet, is de kans groot dat Libor de basis vormt voor de rente die u uiteindelijk betaalt. Dat kan dus al zoiets simpels zijn als heel even rood staan. Bedrijven en ondernemers die kredieten ontvangen van banken krijgen die vaak geheel of gedeeltelijk in rekening courant en ook dat brengt een variabele, op Libor gebaseerde, rente met zich mee. Het is dan ook bijna onmogelijk om te overdrijven als je probeert een inschatting te maken van alle kredieten wereldwijd die geraakt worden door Libor. Bijna alles.

Manipulatie
En nu blijkt dus dat de banken die Libor vaststellen gemanipuleerd hebben. Daarover is grote commotie ontstaan, en dát verbaast mij eigenlijk het meeste. Zoals de paus katholiek is, zo zal een bankier altijd op zoek zijn naar de voor hem meest lucratieve zaak. En net als in het Vaticaan is moraliteit een begrip dat overwegend alleen van de andere partij wordt verlangd. Voor de paus en bankiers gelden andere normen en waarden.

Het hilarische van dit schandaal is nu dat het gaat om het gekunsteld te laag vaststellen van Libor, iets waarvan u geprofiteerd zult hebben door een lagere rente. Dat was midden in de liquiditeitscrisis na Lehman Brothers en werd gezien als een middel om de markten sneller te laten herstellen. Maar als het omlaag kan worden gemanipuleerd, dan kan het ook omhoog. En dan ligt het voor de hand te denken dat dát ook zal zijn gebeurd, op momenten dat het de banken beter uitkwam. Bijzonder is ook, dat de inmiddels afgetreden topman van Barclays, Bob Diamond (what’s in a name?), vandaag in Londen voor het parlement moet getuigen. En waarschijnlijk dieper zal ingaan op wat hij al suggereerde: de Engelse Centrale Bank speelde een actieve rol in dit alles.

Naast Wimbledon hebben we nu dus nóg een reden om de ogen op Londen te houden, het wordt top entertainment.

Mij verbaast in de financiële wereld inmiddels niks meer.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.