Spring naar de content

Wilde Frans Timmermans nu wel of geen JSF?

En toen had HP/De Tijd opeens ruzie met PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. Op Facebook, over de JSF. Naar aanleiding van een tweet.De PvdA wil stoppen met het JSF-project bleek dinsdag. Op zich was dat geen nieuws, in grote lijnen wilde de partij dat twee jaar terug ook al. Ook toen waren de verkiezingen in zicht. U ziet het verband?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Enfin, uw verslaggever is nogal van Twitter, de 140 tekens tellende berichtjes oefenen een enorme aantrekkingskracht uit. Maar gisteren maakte ik een fout: ik Twitterde over het PvdA-standpunt en dat Frans Timmermans daar niet zo blij van zou worden. Domme tweet, er moest nog een linkje bij, de duiding ontbrak. Fout dus, moest hersteld worden maar toen gebeurde dit:

Dit hierboven is dus geen Twitter, maar Facebook. Daar zit ik ook op, maar snap ik bijna niets van. Zo kan ik niet reageren op het bericht van Timmermans. Geen idee waarom niet. En ik wil het ook niet weten want dat Twitter vreet al genoeg tijd en daar kan ik dus geen Facebook-perikelen bij gebruiken. Vandaar dat een tweet en een Facebook-bericht nu volledig multi-platform culmineren in een artikel op HP/De Site. Tot zover de uitleg, nu de inhoud:

Timmermans was wel degelijk voor de JSF
Het linkje dat ontbrak was namelijk dat naar een befaamde cable uit het Wikileaks-project. Op donderdag 1 februari 2007 bracht Timmermans namelijk een bezoek aan de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall (inmiddels overleden). Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en André Rouvoet waren op dat moment samen met informateur Herman Wijffels de laatste plooien rondom de totstandkoming van hun kabinet aan het gladstrijken.

Timmermans lichtte de Amerikanen alvast even in over het standpunt van de PvdA op onderwerpen van Defensie. Uiteraard kwam de JSF ter sprake.

He said that the Labor Party will practically concede defeat in its opposition to JSF, relying on an upcoming third-party independent review of the JSF business case as an opportunity to “save face.” seinde ambassadeur Arnall een dag later naar Washington D.C.

‘The best option’
Timmermans geeft in het document toe het nog steeds jammer te vinden dat er voor de JSF – het is een voldongen feit dat Timmermans lange tijd één van de grootste tegenstanders van het project was –  was gekozen maar de jager nu als the best option te zien. En dat hij zich ‘niet kon voorstellen’ dat Nederland een ander vliegtuig zou kopen. Sterker, het land was past the point of no return.

“Timmermans is een direct en eerlijk contact dat goed is ingevoerd in de huidige formatiebesprekingen,” aldus Arnall in zijn cable. Afsluitend: “He has long opposed the JSF investment case; if he appears ready to concede defeat, then Dutch procurement of JSF is in good shape.” Het enige wat volgens Timmermans nodig was, was een onafhankelijk onderzoek waaruit zou blijken dat de JSF de beste keuze was. En dan had de PvdA haar ‘gezicht kunnen redden’.

Parlementaire enquête
Zoals twee jaar geleden en gisteren is gebleken liep dat dus anders af. Maar Timmermans was voor, aldus de Amerikaanse ambassadeur. (PDF) Wellicht dat het idee van Arjan El Fassed (GroenLinks) voor een parlementaire enquête eventueel meer licht op de kwestie kan werpen?

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie. Ditmaal dus een notitie vanaf dat verduivelde Facebook.