Leven Geef toe: begreep u het? (foto anp)
181 seconden leestijd

Geeft niks hoor, dat u de ballen begrijpt van het higgs-deeltje

Eerlijk zeggen: kunt u nog navertellen wat u woensdag uitgelegd kreeg over het higgs-deeltje? Nee hè. Maar dat geeft niet.

Het was bijna een wetenschappelijk experiment an sich voor de redacties van televisieprogramma’s en kranten om uit te leggen wat wetenschappers deze week nu feitelijk hebben ontdekt. Op de meest uiteenlopende manieren probeerden ze inzichtelijk te maken hoe een higgsdeeltje werkt. Astronoom Vincent Icke zat woensdagavond met een schaal bruine suiker en een pingpongbal bij Nieuwsuur (vanaf 24:35) , bij NOS op 3 haalde Diederik Jekel beroemdheden en hun paparazzi erbij om het mechanisme achter het nieuwe deeltje uit te leggen. En zo deed het Jeugdjournaal het.

De wetenschappers gingen diep door de knieën om het ons allemaal uit te leggen. Dat zág je dus ook als televisiekijker: je voelde wel aan dat ze in het CERN niet werken met bruine suiker en pingpongballen. Die zijn er alleen maar bij gehaald om diep, zéér diep te kunnen afdalen in het universum van de Totaal Onwetenden. En dat zijn wij.

Totaal Onwetenden die het na een uitleg met bruine suiker en pingpongballen nóg niet snappen, dat zijn de Werkelijk Totaal Onwetenden. Dat zijn de orthodoxe alfa’s, de antinerds, de cijferfobisten. Het zijn mensen die al beginnen te zweten wanneer ze hun eigen pincode zien, die expres geen huisnummer bij de voordeur hebben hangen en alleen een horloge met wijzers willen. Nou ja, tikje overdreven, maar het komt hier op neer: wie na al het infantiele higgs-gedoceer nog steeds beweert dat hij er de ballen van begrijpt, is een sukkel.

Nou, let op: ik begrijp er de ballen van. En ik vind het niet eens erg. Ik ben blij dat er mensen zijn die het wél begrijpen. Ze hoeven het ook niet aan me uit te leggen. Zoals ook de installatiemonteur me niet hoeft uit te leggen hoe mijn cv-ketel werkt, zoals ik niet precies wil weten wat een chirurg doet en zoals de garagemonteur me niet alle fijnheden van mijn auto hoeft te vertellen. Ik vind ook dat natuurkundigen zich vooral niet verplicht moeten voelen om de ins en outs van hun werk uit te leggen aan ‘de belastingbetaler’ die hun onderzoeksfaciliteiten financiert. Dat ze het uit enthousiasme en liefde voor hun vak tóch doen, valt op zich te prijzen – het blijft echter een hopeloze onderneming. Het netto resultaat is dat mensen zich nog onwetender voelen dan ze al zijn.

Hoeveel mensen zullen dus vandaag op hun werk hebben durven toegeven dat ze er niets snapten van het higgsdeeltje? Je geeft er in feite mee aan dat een metafoor van bruine suiker en een pingpongbal je boven de pet gaat. We durven zomaar te veronderstellen dat het hele higgsdeeltje donderdag in vele kantoortuinen angstvallig is doodgezwegen.

Woensdag staken miljoenen alfa’s even hun teen in de oceaan van de beta’s. Ze vonden het fascinerend, heus waar, maar ze keken al snel op hun wijzerhorloge om te zien wanneer ze weer konden terugkeren naar hun eigen universum – het universum waar ze geen sukkel zijn.

————————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!


Mark Traa

Mark Traa studeerde aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na jaren te hebben gewerkt als freelance wetenschapsjournalist voor onder andere Trouw, Kijk en Intermediair kwam hij in 2004 als redacteur in dienst bij HP/De Tijd. Hij is ook auteur van enkele boeken, waaronder 'De Russen komen! - Nederland in de Koude Oorlog' en 'President Robert - het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast'. In augustus 2012 verscheen zijn historische roman 'Prinses Paulina - het kleinste vrouwtje ter wereld'. Momenteel werkt Mark bij populairwetenschappelijk tijdschrift Quest

Lees ook
 • Hans van der Burg

  Ook ik begrijp er de ballen van en dat mag iedereen van mij horen. Maar wat ik wel begrijp is dat er een enorm bedrag wordt vrijgemaakt ieder jaar weer aan deze club van hobbyisten waar ook Nederland een behoorlijk deel (geen higgsdeeltje dus) aan bijdraagt. Stel voor dat de politiek eens opstaat en onderzoek eist naar de gelden die worden gespendeerd en de uitkomsten van onderzoeken. Wat is nu de toegevoegde waarde en kan het niet een deeltje minder misschien? Waarom niet gezamenlijk meer inspanning verrichten in onderzoek naar kanker dus voeg de hersenen van de nieuwe ‘Einsteins’ samen en geef daar je geld aan uit, aan iets waar wij allen mee te maken hebben, hebben gehad, of gaan krijgen… iets waar een ieder van ons begrijpt waar het over gaat en wat men probeert te bereiken anders dan science fiction…
  Politiek sta op !

  • Jeroen Knippenberg

   ‘Hobbyisten’. Prachtig. Wetenschap ontstond als de vrije tijdsbesteding van deftige heren en is dat eigenlijk nog steeds (alleen betaald de staat nu).

   Jeroen Knippenberg, Parijs,
   Biologisch Psycholoog

 • Max

  Begrijpt men niet wat je doet ben je meteen een hobbyist. Het onbenul regeert helaas de wereld

 • Gnaues

  Boehoehoe, ik begrijp het niet en ze geven er miljarden aan uit, schande, van onze belastingcenten… Dat het onbenul snel mag worden verzwolgen… Weerzinwekkend vodvolk… Leve de elite…

 • Hans van der Burg

  Geef je duidelijk aan dat je iets niet begrijpt ben je meteen een onbenul die de wereld regeert. Ook dit begrijp ik dus niet want ik behoor tot de orthodoxe alfa.

 • van den berg

  Ik begrijp het niet, en het kost geld, en het draagt niet bij aan de winstgroei op het volgende kwartaalrapport, en er zij geen verkiezingen mee te winnen DUS is het automatisch nutteloos – makkelijk, hoef je verder niet na te denken. Domheid, onbenul en extreme kortzichtigheid regeren de wereld, met alle puinhopen als gevolg daarvan.

  • Hans

   Bijzonder, en soms zelfs wat vermakelijk, hoe men kan reageren als door een wesp gestoken op een reactie die toch wel serieus blijkt te worden genomen. “Kom niet aan mijn spulletjes, want anders…..”
   Denk toch na bij hetgeen je zegt want ik heb het over Nut en Noodzaak en dan kunnen we beter onze kennis bundelen en richten op iets wat nog altijd een enorme impact heeft op de mensheid. Dit heeft niets te maken met onbenulligheid, vodvolk en gaat zo maar door…. Klaarblijkelijk komen wij van verschillende planeten maar ik sta met beide benen op de grond van moedertje aarde.

 • Jan Meijer

  Geeft niks hoor dat Higgs-deeltje. Gelooft u het werkelijk? Geënsceneerde samenloop van omstandigheden. Het moest en zou gevonden worden. Dat werd geeist omdat het project ons miljarden heeft gekost. Dat Cern in Zwitserland is een molog van doorgedraaide wetenschap. Net als dat steentje van Mars, gevonden op de noordpool. Men liet Clinton toen zeggen dat er ooit leven op Mars is geweest. Bleek later allemaal nep, net als deze Higgs hype.
  Bij het NOS journaal juichende bevestiging, bij de VRT de nuance want men weet het nog niet zeker. Zeer waarschijnlijk is het mogelijk wel gevonden want men heeft een bubbeltje waargenomen dus dan moet het dat wel zijn.
  De goegemeente laat zich bedonderen, zoals we de laatste jaren in alle toonaarden worden bedonderd. Wetenschappelijk resultaat op bestelling. ter legitimatie zien we dan Prof Antoon van Hooff op de TV want die heeft toch de Nobel prijs? Ook niet echt een aanbeveling meer, wegen politieke voorkeuren. Van fysicus naar viesikus is maar klein. Wacht maar even af, over een poosje komt men met het bericht nog even verder te meoten zoeken, wegens twijfel. Misschien wileen ze dan een Cern om de aarde heen bouwen want het kan niet groot genoeg.
  Beetje meer kritiek redactei. Niet alles geloven hoor.

 • Sarvo

  Waarom zeuren mensen toch altijd zo over geld? Geld is niks, je kan het niet eten, het zorgt alleen maar voor hebzucht, egoïsme etc etc.
  Dit stapje vooruit in de wetenschap laat de kreet “God schiep de mensen naar zijn evenbeeld” een aardige stap dichterbij komen. Dit geeft ons mogelijkheden!
  We zijn nu de 3D-printer aan het ontwikkelen. Stel je eens voor wat het betekent voor mensheid als we hier ook wat leven aan toe kunnen voegen? Dat kan met het Higgsdeeltje. Stel je voor: dochterlief wil een konijntje… mwah, dan “printen” we er een… stoppen er wat leven in en dochterlief is blij. Hiervoor hoeven we alleen maar de juiste molekulen bij elkaar te stoppen. Als we dan even verder kijken, kunnen we er wat DNA aan toevoegen en je kan organen laten kweken die precies in je lichaam passen, genetisch 100% match, geen afstotingen meer.
  Halen we hier de snaartheorie bij, dan zou dat betekenen dat we uit die deeltjes zelf atomen kunnen maken, daarvan weer molekulen. Oneindige recycling behoort bijna tot de mogelijkheden! Olie op? Maken we nieuwe…
  Co² probleem? Kunnen we wel uit de lucht filteren met de juiste apparatuur. Kanker? Kunnen we genetisch uitsluiten, maar doen het niet, want alles draait nog om geld en dat is beperkt… hoe meer mensen er zijn, des te slechter voor de economie… maar we kunnen er niet omheen: nog even en geld is overbodig en kunnen we alles “dupliceren” dat we willen… teveel star trek gekeken? Misschien, maar het lijkt steeds werkelijker te worden…

Meer artikelen