Het Vrouwenframe Niki Terpstra valt in de armen van zijn vriendin na het NK (foto anp)
196 seconden leestijd

Hoe Niki Terpstra werd afgebeuld door zijn vriendin

Jammer dat Mart Smeets Niki Terpstra onderbrak, dinsdag in De Avondetappe, toen hij wilde vertellen over de stuurmanskunsten van zijn vriendin Ramona.

We hadden net beelden gezien van een bijkans aan de bumper van een auto vastgeplakte Niki, die met zo’n honderd (!) kilometer per uur over de Franse wegen fietste. Ramona zat achter het stuur. “Die moet niet plotseling remmen, zeg!” zei Smeets. “Dat doet ze ook niet,” antwoordde Niki, “want zij kan heel goed…” De rest van zijn zin ging ten onder in de volgende opmerking van de presentator.

Als Smeets Niki had laten uitpraten, had hij een leuk verhaal gehoord. En u ook. Dan had u gehoord wat een wielervrouw eigenlijk allemaal voor haar vent over heeft. Ze slikt niet alleen zijn maandenlange afwezigheid of brengt hem zijn pantoffels en eten als hij wél thuis is. Ze gaat ook rustig in weer en wind urenlang op een brommer zitten, met verkleumde handen en voeten en haar kerel groen van het afzien in het wiel.

Niki Terpstra is de beste wielrenner van Nederland. Tenminste, dat was hij op zondag 24 juni. Daarom mag hij een jaar in het rood-wit-blauwe tricot rijden. Maar hij is – tot mijn grote verdriet, want ik ben fan – niet te zien in de Tour de France. Niks aan, vindt Niki, voor een aanvaller als hij, want in de Tour wordt bijna elke aanval gepareerd. En Niki heeft geen zin om zich drie weken het schompes te fietsen met een minieme kans op winst.

Als je hebt gezien hoe Niki oppermachtig Nederlands kampioen werd op die verregende zondag in juni, kun je je bijna niet voorstellen dat hij ook tijden heeft gekend waarin het niet goed met hem ging. Tijden waarin hij niet sterk was en zijn ploeg zich vertwijfeld afvroeg wat voor prutser ze in vredesnaam hadden aangekocht. Hij moest meer achter de brommer trainen, zeiden ze tegen hem. Allemaal leuk en aardig, dacht Niki, maar wie moest die brommer rijden? Zijn pa was druk met het garagebedrijf, zijn moeder durfde niet. En Ramona – ach, zoiets vraag je toch niet aan je vriendin?

Maar Ramona vond dat Niki niet moest zeuren. Brommer rijden, dat kan toch iedereen? Dus ze trok een dikke jas en handschoenen aan, zette een helm op, startte haar brommer en trok met Niki zo dicht mogelijk op het wiel de polder in. De eerste bochten waren nog wat onwennig. Dan liet Ramona het gas los en vloog Niki bijna in haar nek. Vloekend en tierend. Maar niet remmen went en eenmaal bij het Markermeer gekomen gaf Ramona gas. Volle bak. “Niet zo hard!” schreeuwde Niki boven de wind uit. “Niet zeiken!” riep Ramona terug. “Gewoon fietsen!” Ze vond het mooi werk, haar vent afbeulen.

Dagenlang waren ze zo samen op pad. Het Markermeer rond en rond. Niki werd sterker, de koersen gingen steeds beter. Hij mocht blijven bij zijn ploeg. Zijn droom om prof te worden en te blijven was niet vervlogen, maar kreeg juist steeds meer gestalte in het wiel van Ramona. Mart Smeets vroeg zich af hoe een jongen uit de polder zo hard kan fietsen dat hij alle andere Nederlandse profs op een hoopje rijdt. Als hij Niki niet had onderbroken had ‘ie het geweten: gewoon, door te trainen achter een brommer, genadeloos hard bestuurd door zijn vriendin.

————————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!


marijndevries

Marijn de Vries is profwielrenster bij het Lotto-Belisol Ladies Team en schrijft wekelijks op HP/ DeTijd.nl over zaken die haar bezig houden.

Lees ook
 • Ruud

  Goed stuk! Ja #demart heeft regelmatig moeite zijn bakkes ff dicht te houden. Zou hij zichzelf graag horen 😉

 • Ate

  En zouden wielermannen dan ook zo dienstbaar zijn voor hun profwielrenvrouw?

  • Max

   U zou nog raar opkijken.

 • Rose

  Marijn, super stuk! Mooie ode aan de wielervrouw waar de gemiddelde amateur of profwielrenner zich eens vaker over mag uiten naast alleen zijn nieuwe aanwinst, zoon of dochter, trots op de arm nemen. Het is ook die wielervrouw die thuis hoopt maar geen belletje te krijgen met slecht nieuws of te zien dat haar man met botbreuken er nu wel bij ligt. Mijn vak zou het niet zijn in ieder geval … wielervrouw. Deste meer de ode en de lof.

 • Koen

  Geweldig verhaal, Marijn! En zo zijn er misschien nog tientallen wielervrouwen. Ik krijg visioenen van Italiaanse bellas op opgevoerde Vespa’s. Of voormalig miss Nederland op de scooter. Of Sheryl Crow…

 • Debby Brinxma

  Heerlijk verhaal over een vrouw die de droom van haar man deelt en daarvoor dingen doet die ze normaal nooit zou doen.

 • hennie

  Wanneer is het afgelopen met Mart Smeets op TV. Hoe haalt de NOS het in zijn hoofd om deze kwelgeest weer uit de kast te halen. HET TIJDPERK MART SMEETS LIGT VER ACHTER ONS. Toen reporters zichzelf gingen zien als popsterren, in plaats van in dienst van een goed verhaal en de sport. Mart Smeets laat niemand echt uitpraten, mist de fijngevoeligheid voor een goed verhaal. Leunt alleen maar op geroutineerde trucjes en is niet om aan te horen. Het hele land klaagt steen en been. Het wordt dan tijd dat mét Mart Smeets de NOS directie ook opstapt. Er zit zoveel jong talent, Waarom deze mastodont nog enig bestaansrecht geven. Werkelijk, het enige verrassende en beste TV moment wat nog moet komen is wanneer hij graag zsm Live op TV het grote voorbeeld volgt van Tommy Cooper, die zichzelf in ieder geval niet zo serieus nam en gevoel voor humor had. Ik kijk uit principe niet meer naar Smeets, maar soms wordt je toch weer geconfronteerd met dit luidruchtige varken. Hij is een schande voor de Nederlandse Televisie, maar met name voor de Nederlandse Sport Journalistiek. Mart, hou de eer aan jezelf, val ons niet meer lastig met je prietpraat, laat je gasten eens hun verhaal doen in plaats van verliefd te zijn op je eigen aanwezigheid. Verdwijn, ga met pensioen, kortom, hoepel op man. We zijn helemaal klaar met je, gnoe! Wat zullen de kijkcijfers weer groeien als jij er niet meer bent, kan ik weer met een gerust hart zappen over de publieke kanalen zonder te schrikken van die zelfingenomen tronie van je. Bah!

  • Marijn

   Mart is kennelijk zo’n schande voor de tv, dat hij meer dan een miljoen kijkers trekt – en dat terwijl het laat op de avond wordt uitgezonden… Hennie, hou je reactie netjes, als je Mart niet mag, kijk dan gewoon niet. Meer dan een miljoen mensen genieten er klaarblijkelijk wel van.

 • Monika Heuveling

  Wat een mooi verhaal…..
  Heel veel respect voor de wielervrouw(en)!!

 • Marten

  @Hennie: Duizendmaal dank voor je reactie. Ik dacht dat ik de enige was die een pesthekel heeft gekregen aan Mart Smeets. Ik vergelijk hem met een vadsige pad die naast een vijvertje wacht op lekkere insecten. Hij kon héééééél vroeger goed basketballen en daar lijkt hij nog steeds op te teren. Zijn wielercommentaren getuigen van ongeveer nul inzicht in fietstechniek en de manier waarop meneer enkele maanden geleden Eva Jinek meende te moeten schofferen deed voor mij de deur dicht.

Meer artikelen