Cultuur AMSTERDAM-KOMRIJ-VERJAARDAG
69 seconden leestijd

Gerrit Komrij overleden: een overzicht in foto’s

De schrijver Gerrit Komrij is overleden. Hij is 68 jaar geworden. Dat bevestigde een woordvoerder van uitgeverij De Bezige Bij vrijdagochtend.

Voor zijn werk kreeg Komrij talloze prijzen, waaronder de Poëzieprijs van de stad Amsterdam in 1971 en de Herman Gorterprijs in 1982. In 1993 ontving Komrij de P.C. Hooftprijs voor beschouwend proza en won hij de Gouden Uil Literatuurprijs in 1998 voor de poëzie-bloemlezing In Liefde Bloeyende.

Gerrit Komrij in 2004, als hij zijn zestigste verjaardag viert. Het feest in Arti et Amicitae in Amsterdam, georganiseerd door zijn uitgever De Bezige Bij, wordt opgeluisterd door vele vrienden en collega’s van de voormalig dichter des vaderlands.

Ook Remco Campert gaf acte de presence bij deze heugelijke gebeurtenis.

Komrij in 2008.

Gerrit Komrij zit in 2004 klaar om een gedicht op te hangen in de trein, tijdens de Nationale Gedichtendag. Toenmalig Dichter des Vaderlands Komrij, hing in de trein van Amsterdam naar Maastricht de eerste verzen op.

Gerrit Komrij krijgt op zijn zestigste verjaardag een cadeautje van Hans van Mierlo (R) en Connie Palmen (M).

Gerrit Komrij leefde omgeven door boeken en schilderijen. Foto van zijn huis in Portugal, uit 1999.

Portret van Komrij uit 1994.

Portret van Gerrit Komrij uit 1980.

 

 

Lees ook
 • Hans

  Remco Kampert….

  • Hans

   Gelukkig hersteld inmiddels.

 • sophia Teijmant van Leeuwen

  Het spijt mij zo erg, dat ik Gerrit Komrij heb ervaren als een cynisch mens een genie somber en pessimistisch.
  Echter na zijn overlijden heb ik zoveel documentaires en interviews beluisterd en daardoor is een heel andere Gerrit Komrij naar voren gekomen ik wilde steeds meer over hem weten en wat een pracht mens was hij, oprecht en liefevol.
  Voor Charles, zijn partner, is het bijna onmogelijk om zo’n groot mens en grote liefde te moeten missen maar zijn gedichten en zijn literaire nalatenschap zullen later een grote troost zijn alsook zijn liefde die nooit voorbij zal gaan.
  Met mijn oprechte deelneming,
  Sophia Teijmant van Leeuwen
  Ik wens Charles de innerlijike kracht om door te gaan

Meer artikelen