Spring naar de content

Nobelprijswinnaar Krugman: De schuld ligt bij de politiek, niet bij de economen

‘De macro-economen moeten hun mond houden over de crisis omdat het publiek een hekel aan ze heeft.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Krugman

Dat is de bewering die econoom Diane Coyle deed in een online discussie die zij voerde met Jonathan Portes, directeur van het Britse National Institute of Economics and Social Research. Allebei gebruikten ze mijn naam in hun stuk en dus moet ook ik mij met de discussie te bemoeien.

Portes reageerde op Coyle’s bewering en wees er in zijn blog op dat in werkelijkheid de macro-economen – van het soort dat hij en ik beoefenen – juist succesvol zijn geweest in de crisis.

In het stuk haalde Portes een artikel van Harvard hoogleraar Niall Ferguson aan, drie jaar geleden geschreven, waarin hij mij spottend ‘de econoom voor beginners’ noemt, die zo stom was om te geloven dat in een economie in depressie, grote overheidstekorten niet zouden leiden tot hogere rente. Dat is inderdaad basiseconomie en het klopte ook nog helemaal. Volgens diezelfde basiseconomie zou het bijdrukken van geld niet tot inflatie leiden en zou het scherp terugdringen van de overheidsuitgaven voor een krimpende economie zorgen.

En dat is allemaal gebeurd.

Dus die economie voor beginners bleek zo gek nog niet en leek zelfs te kunnen voorspellen wat er zou gebeuren als de omstandigheden verre van gewoon waren; en dat is misschien nog wel belangrijker. In de exacte wetenschappen leidt dit soort openbaringen tot een veranderend perspectief: Licht maakt een kromming! Einstein heeft gelijk!

Waarom dan toch dat idee dat de macro-economie er een potje van maakt? Ik denk dat dat vooral met politiek te maken heeft. Het soort macro-economie dat Portes en ik beoefenen druist in tegen de conservatieve ideeën over hoe dingen horen te gaan in een kapitalistische samenleving; dus wordt onze theorie verworpen, hoe goed hij ook blijkt te werken. En gaat de steun naar andere meningen van andere mensen, hoe weinig die ook blijken te kloppen.

Het resultaat is dat het grote publiek alleen maar ziet dat de economen (waarvan sommigen maar weinig verstand van economie hebben) het nooit met elkaar eens zijn. Dat is wel een groot probleem, maar het ligt niet aan de economie op zich; die heeft het, nogmaals, helemaal bij het rechte eind gehad.

De laatste jaren zijn een succesperiode van de huis-tuin-en keuken macro-economie geweest, al waren de omstandigheden moeilijk vanwege de crisis. Als je iemand iets anders hoort zeggen, moet je de schuld op de politiek schuiven, niet op de economie zelf.

 

 

Paul Krugman is hoogleraar economie aan Princeton, Nobelprijswinnaar en columnist van de New York Times. Zijn column verschijnt twee keer per week op HP/de Site.