TV het logo van bnn (foto anp)
121 seconden leestijd

Haal BNN maar van de buis

De publieke omroep kreunt in haar voegen omdat er nieuwe gigantische bezuinigingen in de lucht hangen. Maar misschien is de vrees voor pijn onnodig, want het ‘medicijn’ ligt binnen handbereik: doek gewoon dat BNN op. Scheelt meteen miljoenen euro’s en geen mens die deze puber-tv zal missen. Zelfs de pubers niet.

Zondagavond was het weer zover: de nietsvermoedende zapper zag in het voorbijgaan een jongeman in Colombia een ezel penetreren. De beelden (alleen tussen 22.00 en 06.00 uur te bekijken) werden nog wel gescrambled, zoals dat heet, maar de jeugdige BNN-reporter Filemon Wesselink stond zich er bijzonder vrolijk over te maken.

Typisch BNN, zal de rechtgeaarde publieke-omroepman verklaren, BNN is destijds opgericht om een jongere doelgroep aan ‘Hilversum’ te binden en die jongeren bereik je niet met bedaarde programma’s of programma’s waar je misschien wat van opsteekt, nee, die schijn je binnen te halen met programma’s als Spuiten en Slikken die dan meteen ‘taboedoorbrekend’ worden genoemd.

Maar dat is het zelden bij BNN. Het is belletje-trek-tv. Kinderachtig gedoe. Want wat is de relevantie van beelden waarin jongens en mannen uit een achtergebleven gebied in een ver vreemd land zich voor hun gerief moeten bedienen van ezels? Het is niet alleen van een intense treurigheid, het is waarschijnlijk ook het werk van een paar gekken. Of lieden die zich voor BNN-geld, dus ook uw belastinggeld, hebben laten inhuren voor het een of andere ‘gebbetje’ waar wijlen Bart de Graaf zich natuurlijk gierend van de pret voor zal hebben omgedraaid in zijn graf.

PVV en VVD willen de publieke omroep extra laten bezuinigen, maar SP, CDA en PvdA willen niet zo ver gaan. In het AD zegt PvdA-kamerlid Martijn van Dam vanochtend: “Als je nog meer bezuinigt, kun je populaire programma’s als Boer Zoekt Vrouw, Spoorloos en De Reünie schrappen.”

So what? Wat is er ‘publiek’ aan die programma’s? Ik zou het niet weten. RTL of SBS zouden het net zo gemakkelijk kunnen maken en waarschijnlijk nog wat gelikter. Maar goed, dat is weer een ander verhaal. Eerst BNN van de buis.


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • Bas

  Enig programma van BNN dat wat toevoegt is Je Zou Het Maar Hebben. Een programma waar je een enorm respect krijgt voor mensen met een ziekte of beperking, gepresenteerd door Valerio Zeno die de serieuze aanpak afwisselt met humor. Verder ben ik er voorstander van dat er bij de publieke omroep slechts journalistieke programma’s worden uitgezonden. En ’s morgens en ’s avonds natuurlijk wat leerzame programma’s voor de jeugd

 • jack

  Vara van de buis, dik betaalde paul witteman en jeroen pauw van de buis.

  Paul de leeuw van de buis.

 • Robin

  Waarom kan een omroep als Russian Today voor een fractie van het bedrag wat wij hier uitgeven wel goede televisie maken en internationaal bekend zijn vraag ik me dan af…?
  Maar inderdaad, de Publieke Omroep zou zich meer moeten richten op informatie of infotainment. Daarmee richt ik niet perse op BNN (Proefkonijnen en De Slechtste Chauffeur waren opzicht aardige programma’s en enigszins educatief).

 • r stapert

  . . en vergeet dan bij die bezuiniging vooral ook niet de meeste BNN-radioprogramma’s mee te nemen.

Meer artikelen