Spring naar de content

Hoe vaak moet u nu nog waarschuwen?

Stel, die bank van u verdomt het gewoon u nóg meer geld te geven. U heeft weliswaar niets te bieden, u heeft wel beloofd dat u ook eens kritisch naar uw uitgavenpatroon zult kijken – en dat doet u ook – maar het lukt gewoon nog niet: echt bezuinigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

U bent toch gewoon gewend geraakt aan een bepaalde levensstijl en dat is iets hardnekkigs. Want goed beschouwd kunt u eigenlijk niks echt missen. In elk geval nu nog niet. Maar u wilt er best over nadenken. Zo iets neemt tijd. En die tijd heeft u ook best. Dus heeft u uw bank nog maar eens gewaarschuwd: de stand op de rekening gaat nog wel wat verder oplopen. Als dat niet mag, dan lost u gewoon niet af. Het komt uit de lengte of uit de breedte. En daar moeten ze niet zo moeilijk over doen, later komt alles goed. Want zo ging het toch altijd? Dan kunnen we er gewoon weer om lachen. Dat het zo was, toen. De bank gaat uw huis toch niet verkopen, die kijkt wel uit. Die auto, die is gewoon van de zaak. Nou ja, uw baas heeft er recent wel een goede tweedehands van gemaakt en dat kan eigenlijk ook best. Zelf zou u het niet gedaan hebben. Dus dat u er nu toch wat armoediger bij rijdt, dát is toch ook al een gebaar. Op andermans kosten, maar toch.

Dit weekend stonden de kranten vol met waarschuwingen van Spanje en Italië. Nog maar een week na de ‘historische’ doorbraken in Brussel blijken de doppen akelig leeg. Niet alleen is het geld er niet, wat er wel is komt voorlopig ook niet. Want dat centrale bankentoezicht, dat duurt nog wel een jaartje. En bovendien hebben de participerende Europese leiders elk toch weer een andere perceptie van wat er zou zijn afgesproken. Het zijn net gewone mensen.

Nu dreigen Spanje en Italië met een financieel Armageddon. Ze blijven niet waarschuwen. U moet ze helpen en snel ook. Want de begrotingstekorten lopen toch weer op, alles zit tegen en blijkt anders. Wat gisteren goed was uitgerekend kan vandaag weer heel anders zijn. Zo gaan die dingen nu eenmaal. Ophouden met het stellen van lastige vragen. Daar is het nu de tijd niet voor. Kom op met dat geld.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.