Leven
120 seconden leestijd

Dit is de grootste lefgozer ter wereld

Het valt niet mee om in deze tijden nog indruk te maken met een stunt. Maar deze zomer gaat het toch nog een keer gebeuren.

De Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner heeft namelijk laten weten dat hij bijna klaar is voor de ‘grootste stap’ in de geschiedenis van de mensheid: hij wil op een hoogte van ruim zesendertig kilometer uit een ballon springen. Natuurlijk, dat is altijd nog een stuk lager dan de vierhonderd kilometer die André Kuipers bereikte. Maar die viel dan ook om de aarde. Toen hij terugkeerde, wist hij zich omgeven door een stevige capsule. Geen overbodige luxe, want anders zouden de inzittenden door de wrijving van de dampkring verbranden.

Baumgartner zoekt het minder hogerop en loopt geen verbrandingsgevaar. Hij reist naar de grens van de dampkring (de stratosfeer heet het daar) en stort zich dan in een soort ruimtepak naar beneden, de onpeilbare diepte in. Niet eerder maakte iemand zo’n lange val: het record uit 1960 staat op 31 kilometer. De verwachting is dat de Oostenrijker zelfs sneller dan het geluid zal gaan – en dat is dan ook een primeur. In dit filmpje is te zien wat Baumgartner (die eerder al een sprong van 21 kilometer maakte) te wachten staat:

Nu zou u zich kunnen afvragen waar dit goed voor is, en waarom iemand zijn leven op deze wijze riskeert. Dat de wetenschap met de sprong gebaat is, wordt er op de website van Baumgartner een beetje met de haren bijgesleept. De werkelijke drive zit hem ongetwijfeld in een drang die sommige mensen nu eenmaal in extreme mate hebben – de drang om de geschiedenisboekjes te halen. Vanwege de cool-factor van zijn actie zal het Felix Baumgartner niet veel moeite hebben gekost om Red Bull te vinden als sponsor. En wat kunnen we verder over de man zeggen? Is het een held? Een egotripper die zijn naasten met elke stunt opnieuw angst aanjaagt? Iemand met een chronisch adrenalinegebrek? Laten we het voorlopig houden op lefgozer, want lef kan menselijke kanonskogels niet worden ontzegd.

————————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!


Mark Traa

Mark Traa studeerde aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na jaren te hebben gewerkt als freelance wetenschapsjournalist voor onder andere Trouw, Kijk en Intermediair kwam hij in 2004 als redacteur in dienst bij HP/De Tijd. Hij is ook auteur van enkele boeken, waaronder 'De Russen komen! - Nederland in de Koude Oorlog' en 'President Robert - het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast'. In augustus 2012 verscheen zijn historische roman 'Prinses Paulina - het kleinste vrouwtje ter wereld'. Momenteel werkt Mark bij populairwetenschappelijk tijdschrift Quest

Lees ook
Meer artikelen