Leven Nederlandse patrouille trekt langs een sawah (foto anp)
40 seconden leestijd

Nederlands-Indië: zó waren onze jongens

Ongemakkelijke foto’s dinsdagochtend op de voorpagina van de Volkskrant. Voor het eerst werd ons aanschouwelijk gemaakt wat we uit verhalen al wel wisten: ‘onze jongens’ zijn eind jaren veertig in Nederlands Indië niet op meest fijnzinnige wijze te werk gegaan. Nee, laten we nu de eufemismen maar weglaten: ze hebben op een gruwelijke wijze huisgehouden. Niet allemaal, niet overal, niet de hele tijd. Maar het idyllische beeld van een soort vredesmacht die de Indonesische bevolking te hulp kwam, is inmiddels wel behoorlijk bijgesteld. Wie werkelijk alleen uit naam van de vrede en gerechtigheid komt, executeert geen groep mensen aan de rand van een greppel – om vervolgens het thuisfront te trakteren op onderstaand staaltje staatspropaganda.


Mark Traa

Mark Traa studeerde aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na jaren te hebben gewerkt als freelance wetenschapsjournalist voor onder andere Trouw, Kijk en Intermediair kwam hij in 2004 als redacteur in dienst bij HP/De Tijd. Hij is ook auteur van enkele boeken, waaronder 'De Russen komen! - Nederland in de Koude Oorlog' en 'President Robert - het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast'. In augustus 2012 verscheen zijn historische roman 'Prinses Paulina - het kleinste vrouwtje ter wereld'. Momenteel werkt Mark bij populairwetenschappelijk tijdschrift Quest

Lees ook
 • Rob Beckman Lapré

  Dit soort zaken worden, 65 jaar na dato, “met de kennis van nu”(wat een afschuwelijke woorden) als een signatuur “moordenaars”,deze mannen opgespeld.Weten wij nu wel wat er 65 jaar geleden plaatsvond,in die woelige herfstdagen van 1945?Dat oude mannen,vrouwen,kinderen op vaak gruwelijke wijze of werden afgeslacht, of levend in hun woningen verbrand.Dr.Bussemaker schrijft er in zijn boek “bersiap”over,en worden cijfers van 3500 tot mogelijk wel 20.000 nederlanders,indische nederlanders en chinezen genoemd die of werden vermoord, of van de aardbodem verdwenen.Deze mannen deden alleen hun, bittere, plicht.Voor u dingen roept/schrijft; graaf eens in de geschiedenis, DAN doet u aan velen RECHT.

 • reza

  ‘deze mannen deden alleen hun plicht’? wat is dat voor koeterwaals!! elke soldaat die vrijwillig een burger dood moet opgeknoopt worden. overigens Nederland had niets te zoeken in Indonesie (Ned-Indie) !!!
  het is een schande!

 • luck

  Boven de reacties, de vorige artikelen met de daarbij horende reacties bekijken, toen maar ook nu zitten de machtigen ver weg bij de ellende vandaan, maar zeker niet minder (on)schuldig als de mensen die er bijna letterlijk met de neus bovenop zaten.
  Van een latere generatie kan en wil ik niet op de stoel van de alles wetende rechter gaan zitten om een oordeel te vellen, oorlogen en conflicten hebben alleen maar verliezers. dat is al triest genoeg.

Meer artikelen