Spring naar de content

De verkiezingsuitslag is vandaag al bekend

In de negen weken voorafgaand aan de Kamerverkiezingen van 2010 veranderde er maar weinig aan onze politieke voorkeuren. Waarom zou dat in de negen weken voorafgaand aan 12 september anders gaan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Je hoort het politieke partijen heel vaak zeggen, vooral als ze op verlies staan en er peperdure adviseurs zijn ingehuurd om daar iets aan te doen: dat er tijdens de verkiezingscampagne nog ‘van alles’ kan gebeuren en dat met name de laatste twee weken ‘beslissend’ zijn voor de einduitslag. Maar is dat ook zo?

Gelukkig is het niet zo moeilijk om de proef op de som te nemen. Neem de Tweede Kamerverkiezingen van twee jaar geleden. Die werden gehouden op woensdag 9 juni 2010. Negen weken eerder, op woensdag 7 april, presenteerde Maurice de Hond de uitslag van zijn wekelijkse peiling. De verkiezingscampagne moest toen nog beginnen, debatten waren er nog niet geweest en dus zou je denken dat er daarna nog heel veel veranderde.

Maar in werkelijkheid – zie onderstaande tabel – viel dat reuze mee. Want met uitzondering van de SP werd geen enkele partij in de laatste negen weken voor de verkiezingsdatum meer dan vier zetels groter of meer dan vier zetels kleiner. Voor de VVD en de PvdA, die destijds streden om de eerste plek, maakten die kleine verschuivingen overigens nog een heel verschil, maar dat deed aan het totaalbeeld weinig af: kennelijk zijn Nederlanders veel ongevoeliger voor verkiezingscampagnes dan vaak wordt verondersteld.

Overigens hadden we die termijn van negen weken natuurlijk niet zomaar gekozen. Want zo lang duurt het ook voor u op woensdag 12 september wederom mag laten zien dat u door al die miljoenenverslindende campagneactiviteiten nauwelijks van uw stuk te brengen bent.

Peiling

7 april 2010

Uitslag

9 juni 2010

VVD

27

31

PvdA

33

30

PVV

21

24

CDA

25

21

SP

9

15

D66

12

10

GroenLinks

11

10

ChristenUnie

7

5