Politiek Geert Wilders met een tas (met geld?). Foto: ANP
195 seconden leestijd

Waarom de schimmige PVV-financiering gevaarlijk is

Uit de verhalen van vertrokken PVV-Kamerleden blijkt pijnlijk duidelijk dat Geert Wilders een absolute alleenheerser is, ook waar het gaat om de financiering van de partij. En dat is niet ongevaarlijk.

Sinds Hero Brinkman, Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven uit de PVV zijn gestapt, hebben we een aardig inkijkje gekregen in hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Eén van de wildste verhalen komt toch wel van dissident Brinkman, die beweert dat er een koffer met 75.000 dollar aan contanten uit de Verenigde Staten zou zijn afgeleverd.

Natuurlijk hebben we hier te maken met rancuneuze ex-PVV’ers die trachten het oude nest te bevuilen – evenals de in opspraak geraakte Moszkowicz – maar wat met name opvalt: men weet eigenlijk bar weinig van de hele financiering van de partij. Ook Hernandez en Kortenoeven, die mochten uitrazen bij Frits Wester, kwamen bij de financiële paragraaf niet verder dan ‘waar Geert een lezing houdt, haalt hij natuurlijk ook geld op’. Voor buitenstaanders is het volstrekt onhelder hoe het met de financiering van de PVV is gesteld, maar blijkbaar weten ook de Kamerleden amper iets over de financiering van hún (oud-)partij.

Invloed kopen?
Je hoeft geen Einstein te zijn om te bedenken dat giften niet voor niets komen: daar wil men wat voor terug. En aangezien alle macht bij Geert Wilders ligt, hoeft er dus ook maar één iemand ‘overtuigd’ te worden. Er is geen partijcongres waar leden amenderingen aanbrengen op het verkiezingsprogramma. Ook de Tweede Kamerleden hebben niets in de melk te brokkelen, alleen ja-knikkers mogen blijven. Hernandez en Kortenoeven gaven aan dat de de mening van fractiespecialisten zonder uitleg werd overruled.

Natuurlijk, de PVV koop je niet om. De SGP zal het abortusstandpunt ook niet wijzigen als de baas-in-eigen-buik-beweging een sloot geld zou overmaken. Maar een detailuitwerking, of de mate waarin tijdens coalitiebesprekingen zaken onderhandelbaar zijn – daarop valt wel invloed uit te oefenen. We weten uit zijn lezingen dat Wilders pro-Israël is, maar zijn de onderstaande, wel zeer specifieke standpunten essentieel voor het PVV-verkiezingsprogramma? Henk en Ingrid geven er waarschijnlijk nauwelijks om.

• Politieke steun aan de bouw van Joodse dorpen in Judea en Samaria.
• ‘Palestijnen’ niet langer vluchtelingenstatus. Opheffing UNWRA.
• Nederlandse ambassade naar Jeruzalem.

Openheid niet afdwingen
Er is, kortom, geen partij waarbij de financiering die buiten ons blikveld plaatsvindt zoveel invloed kan hebben als bij de PVV. Maar is dat voldoende reden om openheid over de financiën overheidshalve af te dwingen? Nee, het is aan de kiezer of de partij(leden) om dit te doen. Het is in zekere zin een gevaar dat we het niet weten, maar dat hoort bij democratie. Zoals Piet Hein Donner vindt dat de sharia moet worden ingevoerd als de meerderheid dat wil, geldt ook dat als mensen op de PVV blijven stemmen, het onderwerp blijkbaar gewoon niet belangrijk genoeg voor ze is.

Die vlieger gaat overigens ook op in tegengestelde richting: als andere partijen het afdwingen met wetgeving, zal de PVV zich erbij neer moeten leggen. En dat heeft een aantal partijen al geprobeerd, wellicht verandert de wetgeving dus na 12 september. Dat vind ik principieel onjuist, maar het zal me niet weerhouden op een van die partijen te stemmen. Want als je op elk punt principieel bent, blijft er geen partij meer over om op te stemmen.

————————

Volg HP/De Tijd ook op Twitter!


Edwin van Sas

Streek na een studie politicologie en journalistiek neer als redacteur bij HP/De Tijd. Bestierde vanaf 2013 de website, bevolkte van begin 2014 tot maart 2015 de hoofdredactie met Tom Kellerhuis. Heeft die plek verlaten om aan een technologiestartup te werken en schrijft daarnaast op freelancebasis.

Lees ook
 • Padbuffel

  Gesubsidieerde partijen zijn per definitie dus niet schimmig, ongevaarlijk en verlenen nooit “gekochte” wederdiensten. En toen werd u wakker, hoop ik.

 • Bob Fleumer

  De meeste mensen hebben, denk ik, nog niet door dat de mensen die PVV stemmen het niet geheel eens zijn met het partijprogramma, ik heb heel sterk het gevoel dat de meeste stemmen komen van de mensen die de EU en de euro zat zijn. En aangezien de PVV de enige partij is die dat luid en duidelijk zegt wordt er daarom PVV gestemd.
  Ik vind dat gedoe met die kopvoddentakts ook vreselijk zo iets doe je niet en stel dat de mensen met een hoofddoekje betalen dan is het meteen gelegaliseerd!
  Maar dat we uit de EU moeten is wel duidelijk want dat geheel bevindt zich op een glijbaan naar beneden.
  Al onze welvaart, opgebouwd in de afgelopen tijd gaat dan definitief naar de knoppen plus het feit dat we als land niet meer echt bestaan we zijn dan een wingewest van de EU en Brussel geworden.

 • meneer jansen

  de pvv-beerput begint nu wel behoorlijk te rieken…. Noord Koreaanse toestanden! wie zei dat ook al weer?

 • Jan Verheul

  Geert wordt door de Zionisten in Amerika betaald, en niet om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen of andere onbelangrijke zaken, maar omdat hij bereid is als parlementarier op grove manier moslims te bashen. Dàt is zijn enige functie. De film Fitna bestaat deels uit filmneelden die reeds eerder in een Israelische docu voorkwamen, en is zeer waarschijnlijk ook aldaar gemaakt voor Geert. Reeds toen Geert kamerlid werd voor de VVD had hij een persoonlijk assistent die linea recta van de Israelische ambassade kwam. Mijnheer Elliot Wagschal. De kamerleden van de PVV zijn behang, niet veel meer.

 • T.J.B.

  Waarom steeds de PVV aanvallen. Pak de SP eens aan dit is een vanouds een comunistiesche partij en dat is heden tendaage nog zo die hebben veel bloed aan de handen. […verwijderd door de redactie…] hoeveel bloed is er al gevloeid in NL door moslims? Dat is allemaal de schuld van alle partijen die hierover niets durfen te zeggen, alleen wijlen Pim Fortuin en nu Geert Wilder die zeggen de waarheid . Geachte redaktie schrijf daar eens iets over, kruip eens in die partijen hun vuile praktijken. NL heb ik mee opgebouwd, het was toen aangenaam maar nu is het een uitverkocht en onder drukt land geworden door de EU, een moderne vorm van comunisme.

  • Jan van den Heuvel

   Hoeveel bloed is er dan precies gevloeid door moslims? Overigens is de SP al sinds mensenheugenis geen communistische partij meer dus u haalt nu wel hele oude, in verregaande staat van ontbinding zijnde, koeien uit de sloot.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Het scheldende kamerlid ageert tegenwoordig tegen Europa.
  Wie wil hem daarvoor betalen?

 • Bram

  Helemaal waar. Transparantie moet niet verplicht worden opgelegd, hoe verwerpelijk die sponsoring ook is. Of het nou communisten of joden zijn doet er ook niet toe, het volk krijgt wat het verdient.

 • JO

  Ik vind het erger dat de meeste partijen van mijn belastinggeld subsidie krijgen. Laat ze lekker hun partij draaiende houden van donaties zoals de PVV doet.

 • johannes

  Een onafhankelijke politieke partij, is als een luis in de pels van de elite….er is in Holland geen partij die niet gestuurd word, door die elite, de Sp voorop, daar die partij namelijk zelfs door diezelfde elite is opgericht(dmv de aivd) De PVV is een pracht partij, die de belasting betaler zoveel mogelijk wilt ontzien…mijn stem en hart hebben ze…

 • Max

  Waarom moeilijk doen over de financiering van de PVV? Ik heb veel meer problemen met het feit dat mijn belastinggeld gaat naar partijen waar ik helemaal niets mee heb.

 • Peter Lunk

  Scientology ?

 • m

  Wat zijn mensen veel mensen met een zeer laag IQ, Ik heb nog nooit zulke domme reacties gelezen.

  • Goede smaak

   Het kan nog veel erger hoor!

  • Theo

   Altijd grappig als iemand klaagt over het iq van anderen zonder in staat te zijn een correcte Nederlandse zin te typen.
   Triest ook dat iemand dan zonder argumenten voorgaande reacties weg zet als dom.
   Zet er dan bij waarom, dan komt het tenminste niet NOG dommer over.

 • Dick

  In de TK zitten partijleden ook te voorkomen dissident te zijn.
  Hebben welhaast de plicht met de partij mee te stemmen.

  Dan doet Wilders het goed, hij beslist alleen zonder andermans intregiteit aan te tasten.
  Heb ik gelijk of niet?, ook al de “formule”‘ van beide fout.
  Parijgoden,,Wildersgod,,Ruttegod gebleekte Popla gebruiken zij allemaal.

  • Carlo

   Maar partijcongres kan wel invloed uitoefenen! Bij Wilders niet. Ook bij andere partijen gebeurd van alles, maar bij de PVV is geen controle!

 • appie b. broek

  Laat ik mij nu herinneren dat met name de PvdA er niet ‘vies’ van was buitenlandse ‘geloofsgenoten’ financieel te steunen en dat er daartoe bijv. contant geld naar Portugal werd gesmokkeld!

Meer artikelen