Cultuur Henk Hofland ontvangt de P.C.Hooft prijs (foto anp)
133 seconden leestijd

Journalist van de Eeuw mist Primeur van de Eeuw

Een eigenaardige column, woensdagavond in NRC Handelsblad, van Henk Hofland, in 2000 uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw.

Hofland stelt dat de dinsdag in de Volkskrant afgedrukte foto’s van de Enschedese Indië-veteraan Jacobus R. van respectievelijk een executie en een greppel vol gedode Indonesiërs ten tijde van de Politionele Acties, ‘voor hem oud nieuws’ zijn.

Als huzaar eerste klas, gedetacheerd bij de Leger Film- en Fotodienst, had de jonge Hofland in 1949 ‘niet een paar, maar ettelijke’ van ‘dergelijke gruwelfoto’s’ gezien. En wel uit de eerste hand van betrokken militairen zelf.

Hoflands opmerkingen staan haaks op die van allerlei historici van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, die deze week in de media verklaren dat met de foto’s van Jacobus R., eindelijk een einde komt aan de al jaren durende schimmigheid over de vraag of en hoe verschrikkelijk onze jongens hebben huisgehouden in de voormalige kolonie.

De Journalist van de Eeuw heeft het dus altijd al geweten, maar kennelijk heeft hij al die jaren gezwegen. Terwijl Hofland in de jaren zestig, toen de discussie over de acties in Nederlands-Indië losbarstte, toch heel eenvoudig had kunnen verwijzen naar de ervaringen uit zijn huzarentijd in de Leger Film- en Fotodienst. Wie weet had hij onderzoekers opmerkzaam kunnen maken over fotomateriaal dat daar was opgeslagen.

En wie weet had Hofland, toen de onduidelijkheid in de tijdvakken erna bleef voortduren, er zelf over kunnen publiceren in de NRC; per slot van rekening ben je niet voor niks Journalist van de Eeuw. Hij had ook nog de Primeur van de Eeuw kunnen hebben.

Aan het einde van zijn column, schrijft Hofland: “In de Verenigde Staten is een oeuvre gemaakt aan speelfilms en documentaires over Vietnam. Hier zoeken we nog altijd ruzie over wat we toen hebben gedaan in Indonesië – nu ook in de vuilnisbak.” Ja, wij maken daar nog steeds ruzie over, omdat er nog altijd veteranen zijn die nog steeds niet het bijzondere van al dan niet zelf gepleegde wandaden uit hun Indië-tijd onderkennen en dat zoals Jacobus R. zonder enig commentaar wegstoppen tussen foto’s van naakte Indo-meisjes en van andere huiselijke taferelen. En dat allemaal omdat er journalisten rondlopen die van alles lichten vanachter hun veilige bureau, behalve tegels.


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • Eusie59

  Nog even met Hofland gebeld Frans?

 • peter beeksma

  Ik heb me ook verbaasd over die column. Zou de oude man het spoor kwijt beginnen te raken?

 • ron

  ik snap de ophef zo wie zo niet. In elke oorlog worden dit soort dingen gedaan, ook de Indonesiers hebben een groot aantal Nederlanders vermoord en na 1955 de rest op ras gronden uit Indonesie gegooid. Waarom dat eeuwige gezuur over politiek correcte oorlogen? Gebruik je machiavellistisch realisme en begrijp dat dit ook nu nog steeds plaatsvindt ( de arabische lente die een over en weer vermoorden van burgers is) en in de toekomst ook zal plaatsvinden. Nederlanders kunnen wel denken dat ze een ubermensch in moralistische zin zijn, maar we zij echt gewoon mensen als ieder ander.

 • Jan_Piet

  De 2 foto’s bewijzen helemaal niets over de rol van Nederlandse militairen in Nederlands-Indië. HP De Tijd is voorbarig en maakt zich eigenlijk schuldig aan laster en smaad.

 • bert

  Wat een onzin. Denkt Van Deijl dat hij zelf wél tegels licht met deze aanval? Het hele verhaal hangt van halve waarheden aan elkaar. Hofland schreef dat hij – toen hij als huzaar (niet journalist) aan boord van de transportschepen “dergelijke” foto´s heeft gezien, foto´s die hem werden getoond door anderen. M.a.w. hij heeft ze niet zelf, en hij kan ook niet aangeven wie dat dan waren die hem de foto´s lieten zien.
  Wat valt hier dan voor primeur uit te halen? Waar slaat deze kritiek op?
  Van Deijl doet er beter aan zijn pijlen te richten op de medewerkers van het Niod en/of NIMH die “nog nooit” zoiets hebben gezien. Kijk da´s pas vreemd!
  Voor het overige, twijfels over de waarde van de foto´s te over:
  http://javapost.nl/2012/07/12/de-waarde-van-een-foto/

Meer artikelen