Beursplein Het kantoor van SNS Reaal in Utrecht. Foto: ANP
91 seconden leestijd

SNS – Reaal staat nu echt op springen

Al weer een paar weken geleden kwam rating-bureau Fitch met een nogal multi-interpretabel bericht over de kwaliteit van de Nederlandse banken. Ik las het op mijn manier als het om SNS – Reaal ging.

We zijn nu een kleine maand verder en de stukken beginnen op hun plaats te vallen. SNS heeft Goldman Sachs gevraagd de strategische opties te onderzoeken, het wordt een grote uitverkoop en wat onverkocht blijft zal dan wel, zoals ik voorspelde, in handen van een andere Nederlandse bank vallen. Eigenlijk kan dat alleen de Rabobank zijn, ING en ABN AMRO zijn voorlopig nog flink bezig met het boven water houden van hun eigen hoofd.

Bereid u erop voor dat Zwitserleven en andere verzekeringsactiviteiten van SNS nog wel wat op zullen brengen. Die opbrengst gaat rechtstreeks naar de schatkist, er moet staatssteun worden afgelost. Blijft over een almaar bloedende onroerend goed-portefeuille waarop het ene verlies nog niet verwerkt is als het andere zich al weer aandient. En een conventionele spaar- en betaalbank met merken als SNS, ASN en Regiobank. Waarschijnlijk te klein om te overleven maar vooral ook door de onroerend goed-verliezen zodanig aangevreten dat het kwestie van wachten is voor De Nederlandsche Bank zal ingrijpen.

Hoe heeft het eigenlijk zover kunnen komen?

Het hele bouwwerk dat nu uit elkaar valt kwam tot stand tijdens de vorige bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen. Wat zou er van hem terecht zijn gekomen? Nu, dat kan ik u wel vertellen: hij is nu de baas van een de facto gesneefd initiatief waarover ik vorige week schreef: het Holland Financial Centre.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • C.J. Priem

  Als één van de vele slachtoffers van SNS Property Finance heb ik al 4 jaar geleden gepubliceerd dat het met SNS niet goed zou komen. Geplaagd door de hoogmoed van Van Keulen en Latenstein en door puur mismanagement en impulsieve beslissingen is SNS steeds dieper in de ellende gekomen. Geheel te wijten aan incompetentie betreffende internationale project financieringen. Eenmaal na de overname van Bouwfonds beseften Het Bestuur en Raad van Toezicht dat SNS PF geen voldoende kennis in huis had om deze tak van sport te bedrijven. Begin 2007 heeft Het Bestuur en de Raad van Toezicht intern besloten om alle buitenlandse project financieringen geforceerd af te bouwen hetgeen geresulteerd heeft in een kapitaalsvernietiging van ongekende hoogte. Diverse gezonde projecten zijn door SNS PF, door zware druk op de project ontwikkelaars uit te oefenen, overgenomen. In alle gevallen is er niets van de projecten terechtgekomen. Interim managers zonder kennis van zaken hebben in hoge mate bijgedragen tot de ondergang van projecten. Opmerkelijk is dat de bij verschillende overnames gebruik is gemaakt van één en dezelfde tactiek. Eerst de projectontwikkelaar betichten van zaken die nooit bewezen zijn en daarna onder zware dwang de projecten overnemen. In mijn geval is het gezonde bedrijf Tailor Made een schade berokkend van meer dan 50 miljoen Euro.

  • Sam de Bok

   Buiten het feit dat de project ontwikkelaars zwaar gedupeerd zijn door SNS PF zijn nu ook de inwoners van het door SNS PF overgenomen project La Ciguena (Zuid Spanje) aan de beurt. Sedert de overname door SNS PF is het inwonertal sterk gedaald en staat het grootste gedeelte van dit prachtige project leeg. Tot op heden wordt alles gefinancierd door de eigenaar SNS maar de vraag is; voor hoelang nog.
   Duidelijk is dat SNS dit project gaat verlaten met achterlating van gedupeerde pensionades of wordt het project voor een andere dan de oorspronkelijke bestemming doorverkocht tegen een dumpprijs.
   Sedert de vijandige overname is er geen steen meer verkocht. Dit terwijl er horden aan interim managers en bank managers de één na de andere mislukte businessplan hadden gelanceerd.

 • Dennis Boogerd

  Een ontslagvergoeding in een deposito cq spaarregeling onderbrengen bij SNS,
  is dat erg gewaagd?

 • Henk

  Valt onder het garantiestelsel dus weinig mis mee

 • Roefje

  Vraag me af of mijn thans uitbetalende ZwitserLeven lijfrente in gevaar komt.
  Wie kan mij geruststellen?

 • Inez

  Komt mijn lijfrente in gevaar, het is aanvulling op mijn AOW- pensioen?Kan iemand reageren op mijn vraag?

 • Jan van Assendelft

  Redding is nabij! Amsterdamse heren uit de erotiek branch werd , voorzien van bodyguards, rondgeleide over het ressort La Cigueña door de bankiers van SNS. Kortom, binnenkort van harte bij parenclub “La Cigueña! Mij zie je er niet meer…..

Meer artikelen