Politiek Drukte in Scheveningen (foto anp)
229 seconden leestijd

Let op, dit wordt uw laatste luxe-vakantie

Laat u niets wijsmaken: de rust die over de Tweede Kamer en de rest van het land is neergedaald, is bedrieglijk. Zeer bedrieglijk.

We moeten de komende jaren voor tientallen miljarden euro’s bezuinigen op onze staatsuitgaven en daarvan hebben we nog niet eens een tiende deel daadwerkelijk uitgevoerd, laat staan dat wij er al iets van merken. Oud-PvdA-partijleider Wouter Bos schreef er vorige week nog over in de Volkskrant. De grote pijn gaan we nog voelen, en Bos voorziet dat de kwelling wel eens jaren achtereen kan duren.

Oud-VVD-minister Gerrit Zalm voegde daar afgelopen weekeinde aan toe dat elke huizenbezitter zijn hypotheek moet aflossen, inclusief de oude gevallen, inclusief de stumperds zoals ik die een volledig aflossingsvrije hypotheek hebben. Als we het op zijn beloop laten, waarschuwt Zalm, dan blijft het begrotingstekort toenemen en dreigt de luchtbel in de economie te worden opgeblazen.

Ingewikkelde formatie
Als we eind augustus weer allemaal terug zijn in het land, gebruind en wel, en de scholen weer beginnen of net zijn begonnen, begint de verkiezingscampagne. De peilingen van de afgelopen weken geven een uitermate onrustig beeld te zien, met SP, VVD en PVV afwisselend strijdend om de hoogste aantallen zetels. Wat de uitslag van 12 september ook wordt, de daaropvolgende formatie zal een ingewikkelde, langdurige zaak worden. Alsof we al niet genoeg zorgen hebben, valt te vrezen dat we de rest van dit jaar zonder regering zitten, en feitelijk dus niet bestuurd worden.

Tegelijk met al deze onheilstijdingen breekt de opvolger van Wouter Bos, de voortijdig gesneuvelde Job Cohen, in de NRC een lans voor de totstandkoming van een progressieve volkspartij, waarin zitting hebben de PvdA, de SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en D66. Het idee is onmiddellijk afgeschoten door Diederik Samsom en enkele SP’ers, maar het gaat om de gedachte: door de vorming van zo’n groot links blok, voorkom je verdere versplintering van de politiek die hoe dan ook de coalitievorming vertraagt en dus de regeerbaarheid van Nederland.

Bestuurlijke ervaring
Maar als vooral Samsom er niet aan wil, dan doe ik toch een appèl op hem, en meteen ook maar op zijn collega’s Sybrand van Haersma Buma, Mark Rutte en Alexander Pechtold: ‘Heren, u representeert de oudste, gevestigde partijen uit onze parlementaire geschiedenis, de partijen met de meeste bestuurlijke ervaring in Den Haag, in de provincies, in de steden en dorpen. Overbrug uw verschillen, voor deze ene keer, zet de schouders er gezamenlijk onder en pak de crisis aan. Aan een van u geef ik mijn stem, want dit land schiet niets op met een wegloper als Wilders, een naïeveling als Roemer of een outsider die beide eigenschappen in zich verenigt. Jullie en jullie partijen staan symboliek voor waarden als degelijkheid en betrouwbaarheid, van besturen met nuchter, logisch verstand. Ik realiseer mij dat het sluiten van zo’n pact een groot offer is, waarschijnlijk zelfs een onhaalbare gedachte, maar het gaat om het landsbelang en dat lijkt mij meer dan ooit het beste in uw gezamenlijke handen.’

Ik wil daar als burger graag iets tegenover zetten. Als het Blok der Getrouwen van CDA, PvdA, VVD en D66 bereid zijn nader tot elkaar te komen, dan ben ik – en hopelijk meer burgers mét mij – bereid een offer te brengen en, vooruit dan, een begin te maken met de aflossing van mijn hypotheek. Gisteravond heb ik een eerste, voorzichtige inventarisatie gemaakt van posten waarop wij zouden kunnen bezuinigen, en ik kan u melden dat het hoe dan ook pijn gaat doen. “Dit zou wel eens onze laatste luxe-vakantie kunnen worden,” sprak mijn vrouw, net iets te opgewekt. Ze stelde dat we er met ons vieren op onze elf daagjes op het mooie Spaanse eiland Menorca alles bij elkaar (tickets, verblijf en vertering) een dikke drieduizend euro doorheen jassen. Dat is zo ongeveer mijn gehele vakantietoeslag. Die gaat volgend jaar dus linea recta naar de bank. Prettige vakantie!


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • Jan van den Akker

  Nederland moet gereset worden.Uitgaven opnieuw bekeken worden en vooral die over de grenzen gaan.

 • B.J

  Het is toch van de gekke om weer Wilders als wegloper te bestempelen, ook nu weer wordt een van zijn standpunten overgenomen. Kok Bos Zalm de Jager en al deze salon socialisten met hun jaar inkomens van boven de 450,000 euro en vooral die meer verdienen dan 50,000 euro per jaar, laten die eens een jaar of langer gaan leven van 15,000 euro per jaar. De zakken van deze graaiers worden steeds voller en van de gewone man steeds leger. hoe dan ook jullie drijven de gewone man met een gewoon verstand in de armen van de Heer Wilders, en dat is begrijpelijk het volk heeft er genoeg van. Geld dat in de euro pot komt, komt nooit meer terug,en op deze manier wordt het voor de gewone man steeds moeilijker op vakantie te gaan, en zullen er vele hotels moeten sluiten door dit wangedrag van Nederland het brave jongetje van Europa. Duitsland doet wat het wil ze hebben immers al het goud in de oorlog toch gestolen van de Grieken? Dus geld genoeg.Nederlanders laat je horen op 12 September en maak een begin met een nieuw land zoals voor deze ellende, ieder pikt de ideeen van Wilders omdat al die andere partijen zelf geen goede oplossingen hebben, vandaar.

 • shuri

  Wilders de wegloper? U denkt zeker dat de kiezer achterlijk is. Wouter Bos is een wegloper, midden in een crisis loopt mijnheer weg met een lulsmoes. SP en GL hebben zelfs nog nooit verantwoordelijkheid voor een regering genomen.

 • Maarten

  Ouwe lullen (Buma, Rutte, Pechtold)

  Ouwe lullen moeten weg
  Ouwe lullen moeten weg
  Ouwe lullen moeten weg
  Ouwe lullen staan alleen maar in de weg

 • Dick

  Dit is geen punaises op het parcours gooien maar spijkermatten.

  Als burger moet je toch gruwen van wat genoemde oude getrouwe partijen daadwerklijk verwezenlijkt hebben.

 • Leo-Peru

  Geachte meneer van Deijl de meeste mensen hebben helemaal geen drieduizend euro vakantiegeld dus er zijn er duizenden die nog geeneens 300 euro vakantiegeld hebben, en de Partijen die u voorsteld hebben Nederland in een recordtempo de afgrond ingeduwd samen met Brussel en het leed is nog bij lnage na niet geleden stem op deze partijen en je stevent recht op een bankroet af.
  Want ze kunnen nml niet rekenen en niet regeren een regering moet helemmal geen treinrails laten bouwen dat moeten geprivatiseerde bedrijven doen Nederlanders betalen een god vermogen aan wegenbelasting die vervolgens gebruikt wert en wordt om gaten in de begroting mee te dichten al vele jaren maar als je meer gaten kreeert zoals diverse onrendabele treinrails te betalen met wegenbelastinggeld en nu wegenbelasting geld gebruikt om steun aan Spaanse voetballers te schenken mijn advies is stem op geen 1 Kunduz club partij want zij weten niks af van degelijk regeren.
  En waarom zou je bezuinigen op je vakantie als de Koningin helemaal niet wil bezuinigen stop meteen de subsidie van het koningshuis ze hebben genoeg voor de volgende duizend jaar. dat is alsvast een begin.

  • Piet Punt

   Helemaal mijn idee Leo-Peru,
   Monarfchie afschaffen en een gekozen staatshoofd instellen met een inkomen volgens de Balkenendenorm.

 • Avidia

  Ik maak bezwaar tegen dit hele artikel, maar vooral tegen de “gewone” man, ik ben geen gewone man, ik ben een vrouw, vrouwen worden niet genoemd, het is altijd de gewone man. Ik ben een bijzondere vrouw, dus niks gewoon! En zo zijn er ook bijzondere mannen waar niets gewoons aan is. Zoek eens een andere benaming, zoooooo jaren 50.

Meer artikelen