Spring naar de content

Illegaal boeken downloaden, het móet wel

Als je in Nederland verzekerd wil zijn van een beetje aanbod aan e-books dan zit er niks anders op dan ze illegaal te downloaden. Deze conclusie had ik zelf al getrokken, maar nu is het ook officieel bevestigd. De uitgevers vertikken het namelijk om ervoor te zorgen dat ons rijke Nederlandse cultuurgoed digitaal beschikbaar is. En als ze dan eens een e-book uitbrengen is het veel te duur, ruim de helft duurder dan in beschaafde landen als Engeland en de VS.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marinus Kirchjunger

Meer illegaal dan legaal beschikbaar
Sterker: het illegale aanbod van Nederlandse e-books is groter dan het legale, omdat sommige liefhebbers uit pure onvrede en wanhoop hun lievelingsboeken inscannen (wat een werk…) en verspreiden. Dat kan kloppen: ik heb zelf een digitale versie van De Avonden van Gerard Reve in mijn bezit hoewel je dat, zoals ik vorige week al schreef, nergens kan kopen.

Die harde conclusies zijn te lezen in een deze week verschenen onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Innovatie (ha!) dat zeer terecht Digitale Drempels heet. Het gaat over veel meer dan boeken – ook over games, video en muziek – en hoewel het 136 pagina’s telt kan ik het voor lezing van harte aanbevelen. Het staat (gratis) te lezen op het internet.

De brave e-boeklezer
Wat de situatie des te schrijnender maakt is dat uit dat zelfde onderzoek blijkt dat lezers van e-boeken beste, brave burgers zijn. Meer dan de helft koopt zijn boeken legaal, vooral bij bol.com (marktaandeel negentig procent!) en neemt het gebrekkige aanbod voor lief. Kom daar eens om bij liefhebbers van muziek, films en games. De uitgevers laten dus ook nog een hoop geld liggen.

Taak voor de stagiair: boeken scannen.

Volgens het onderzoek hikken de uitgevers vooral aan tegen de hoge kosten van het digitaliseren. Zou het werkelijk? Tegen een kleine vergoeding ben ik best bereid de dames en heren te laten zien hoe het moet. Een leuk klusje voor de stagiaire, zou ik denken.

Laksheid
Nu geldt dat verwijt van laksheid niet alleen de uitgevers van boeken, ook de eigenaren en hoofdredacteuren van tijdschriften kunnen best wat actiever worden. Deze week bijvoorbeeld besloot New York Magazine zelfstandig zijn eerste e-book uit te brengen. Daarin zijn opgenomen de beste artikelen van de laatste vijf jaar, van diverse schrijvers van het blad. Het boek kost 8 dollar en is alleen digitaal te krijgen.

Het lijkt mij dat ook in Nederland in de verschillende tijdschriften dagelijks, wekelijks en maandelijks voldoende fraai proza wordt geproduceerd om het uitgeven van een vakantie-beststeller te rechtvaardigen. Zijn we tenminste ook even af van het voortdurende geklaag dat met het internet geen cent te verdienen valt. Dat kan dus wel, met een e-book.

Marinus Kirchjunger is boekhandelaar in een middelgrote stad in Nederland en schrijft over de liefde voor (e-)boeken.