Marinus Kirchjunger BADHOEVEDORP-SONY-EREADER
163 seconden leestijd

Illegaal boeken downloaden, het móet wel

Als je in Nederland verzekerd wil zijn van een beetje aanbod aan e-books dan zit er niks anders op dan ze illegaal te downloaden. Deze conclusie had ik zelf al getrokken, maar nu is het ook officieel bevestigd. De uitgevers vertikken het namelijk om ervoor te zorgen dat ons rijke Nederlandse cultuurgoed digitaal beschikbaar is. En als ze dan eens een e-book uitbrengen is het veel te duur, ruim de helft duurder dan in beschaafde landen als Engeland en de VS.

Meer illegaal dan legaal beschikbaar
Sterker: het illegale aanbod van Nederlandse e-books is groter dan het legale, omdat sommige liefhebbers uit pure onvrede en wanhoop hun lievelingsboeken inscannen (wat een werk…) en verspreiden. Dat kan kloppen: ik heb zelf een digitale versie van De Avonden van Gerard Reve in mijn bezit hoewel je dat, zoals ik vorige week al schreef, nergens kan kopen.

Die harde conclusies zijn te lezen in een deze week verschenen onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Innovatie (ha!) dat zeer terecht Digitale Drempels heet. Het gaat over veel meer dan boeken – ook over games, video en muziek – en hoewel het 136 pagina’s telt kan ik het voor lezing van harte aanbevelen. Het staat (gratis) te lezen op het internet.

De brave e-boeklezer
Wat de situatie des te schrijnender maakt is dat uit dat zelfde onderzoek blijkt dat lezers van e-boeken beste, brave burgers zijn. Meer dan de helft koopt zijn boeken legaal, vooral bij bol.com (marktaandeel negentig procent!) en neemt het gebrekkige aanbod voor lief. Kom daar eens om bij liefhebbers van muziek, films en games. De uitgevers laten dus ook nog een hoop geld liggen.

Taak voor de stagiair: boeken scannen.

Volgens het onderzoek hikken de uitgevers vooral aan tegen de hoge kosten van het digitaliseren. Zou het werkelijk? Tegen een kleine vergoeding ben ik best bereid de dames en heren te laten zien hoe het moet. Een leuk klusje voor de stagiaire, zou ik denken.

Laksheid
Nu geldt dat verwijt van laksheid niet alleen de uitgevers van boeken, ook de eigenaren en hoofdredacteuren van tijdschriften kunnen best wat actiever worden. Deze week bijvoorbeeld besloot New York Magazine zelfstandig zijn eerste e-book uit te brengen. Daarin zijn opgenomen de beste artikelen van de laatste vijf jaar, van diverse schrijvers van het blad. Het boek kost 8 dollar en is alleen digitaal te krijgen.

Het lijkt mij dat ook in Nederland in de verschillende tijdschriften dagelijks, wekelijks en maandelijks voldoende fraai proza wordt geproduceerd om het uitgeven van een vakantie-beststeller te rechtvaardigen. Zijn we tenminste ook even af van het voortdurende geklaag dat met het internet geen cent te verdienen valt. Dat kan dus wel, met een e-book.

Marinus Kirchjunger is boekhandelaar in een middelgrote stad in Nederland en schrijft over de liefde voor (e-)boeken.

Lees ook
 • Martijn

  Het is uitstekend dat u dit eens aankaart. Een bedrijf als Google is al een paar jaar geleden begonnen met digitaal ontsluiten van gedrukt erfgoed, terwijl dat toch geen “core business” voor ze is.
  Er is geen enkele rationele reden voor uitgevers om terug te schrikken voor het digitaliseren van hun fonds. Het gaat om behoudzucht, angst voor het nieuwe en misplaatste zuinigheid (boeken digitaliseren vergt natuurlijk een investering).
  Echter, zoals u aangeeft zijn lezers best bereid ervoor te betalen, én de kosten van druk en distributie kunnen flink omlaag.

  Ik verheug me er op dat ik dit jaar op vakantie voor het eerst een e-reader vol boeken mee kan nemen. Helaas is van de inhoud van mijn e-reader maar weinig afkomstig van de uitgevers zelf… Ik beschik óók over de niet bestaande digitale versie van “De Avonden” 🙂

 • Jan van Naerdiclant

  Ik ben zo’n brave burger; ik KOOP veel ebooks bij Amazon. Veel aanbod, en spotgoedkoop. Sinds kort heb ik besloten NOOIT meer een dodebomenboek te kopen, en zeker niet van Nederlandse uitgevers; dat zijn afleggers. Hun papieren boeken zijn al veel te duur, laat staan de e-versie; als die dinosauriers die al hebben, dan is die maar een paar euri goedkoper terwijl de besparingen door niet-drukken enorm zijn.
  Dit soort graaiclubs (net zoals bijv. de muziekindustrie en de NL-horeca) is alleen kapot te krijgen door een stevige kopersstaking; voor die andere Grote Graaiclub, de (R)overheid, is er de Libertarische Partij!

 • Wim

  Ik mag toch aannemen dat een schrijver zijn manuscript aanlevert als Word bestand. De kosten van het digitaliseren zijn dus NUL.

 • Froon Akker

  ‘Sorry hoor, e-boeken zijn volgens mij te duur, dus neem me niet kwalijk, ik download ze wel illegaal, kan ik niks aan doen…’

  Is dat zo ongeveer de strekking van dit artikel? Het is waar dat veel Nederlandse uitgevers zich nog geen raad weten met het e-boek, maar om dan maar illegaal je slag te slaan vind ik nog veel kwalijker omdat je hiermee ook de schrijvers dupeert. Bovendien zijn er al veel e-boeken voor een redelijke prijs te koop, bijvoorbeeld op ereaders.nl of op http://www.boenda.nl, waar je trouwens ook mijn e-boeken kunt kopen. En nog voor een redelijke prijs ook. Steun liever dergelijke initiatieven van enthousiaste mensen die serieus proberen de impasse in Nederland te doorbreken in plaats van je toevlucht te nemen tot illegale praktijken, want zo komt de doorbraak van het e-boek echt niet dichterbij.

Meer artikelen