Max Pam Beatrix krimpt niet
158 seconden leestijd

De Koningin krimpt niet mee

Van sommige doden zou je graag hun mening willen weten. Wat zou Willem Frederik Hermans hiervan denken? Of Harry Mulisch, Renate Rubinstein, Martin Bril of Gerrit Komrij? Of nog directer: zou mijn vader dit wel hebben goedgekeurd?

Op die manier denk ik vaak aan Pierre Vinken en Hans van den Bergh, twee oprichters van het Republikeins Genootschap. Zij stierven het afgelopen jaar kort na elkaar. Ooit hebben zij mij lid gemaakt van het Genootschap, op mijn voorwaarde dat ik er niets voor hoefde te doen. Dat ik niet hoefde op te treden, te debatteren of actie te voeren. Zo werd ik een slapend lid en slapend lid ben ik altijd gebleven.

Overigens zijn bijna alle leden van het Republikeins Genootschap slapend lid. Sinds Vinken en Van den Bergh dood zijn, zijn zij slapender dan ooit.
Wanneer er iets met het koningshuis aan de hand is, denk ik altijd even aan Vinken en Van den Bergh. Laatst nog, twee keer achter elkaar.
De eerste keer was toen een 47-jarige man voor het beledigen van de Koningin 90 dagen cel kreeg opgelegd, waarvan 77 voorwaardelijk, plus 80 uur werkstraf.
Dat is me nogal wat!

De zwakbegaafde man was volgens de psychiater ‘minder toerekeningsvatbaar’. Dat maakt het extra zuur, want iedere boerenlul die zijn familie heeft uitgemoord krijgt strafvermindering als bij het Pieter Baan Centrum wordt ontdekt dat hij niet goed bij zijn hoofd is. Hoe de verdachte, omschreven als “een failliete binnenschipper”, met zo’n beroep zwakbegaafd kan zijn, vraag ik me af. Maar dat terzijde.

Wat heeft die zwakbegaafde man nu eigenlijk gezegd?

Hij heeft brieven geschreven waarin hij het staatshoofd uitmaakte voor ‘oplichtster’ en ‘zondaar’. Verder vond hij dat het koningshuis moest worden opgedoekt en het publieke geld dat op die manier vrij zou komen naar de voedselbanken diende te gaan.

Over ‘oplichtster’ kun je twisten, maar daar kom ik op terug. Dat de Koningin een zondaar is, vindt zij zelf ook, zij is het protestantse geloof aangedaan. Voor de rest lijkt het mij verdomd verstandige taal, die de zwakzinnige binnenschipper heeft uitgebraakt.

En het werd helemaal verstandige taal toen de volgende dag bekend werd dat volgens een berekening van de Belgische (!) professor Herman Matthijs het koningshuis van de Oranjes het duurste is van Europa. Niettemin liet de RVD per omgaande weten dat de Koningin – anders dan haar koninklijke collega’s in Spanje – niets van haar wedde (850.000 euro) zal inleveren. Europa, krimpt, Nederland krimpt, de portemonnees van de Nederlanders krimpen, maar Koningin Beatrix krimpt niet mee.
Ons onberispelijke rolmodel!

Ik heb even met de doden overlegd, zij waren het erover eens. Oplichtster komt wel heel dichtbij de werkelijkheid. En laat de Utrechtse politierechter voor straf 90 dagen lakei zijn. In een kruipbroekje.

Lees ook
 • luck

  De Europese koningshuizen zien de bui na naderen, de glimlach wordt alsmaar vermoeiender, de ogen zien er iets doffer uit, de jongere generatie bereidt zich voor op ’n andere toekomst, de huidige monarchen gaan door tot de laatste snik, de rapportcijfers gaan van 9 naar 8, en dan van 7 naar 6, nog steeds voldoende, geen Europees hamerstuk tussendoor, welke partij mag de eerste president leveren, blijven huidige landsgrenzen bestaan, komt er een administratieve herindeling, Europe rules the local waves, misschien wordt Rusland binnenboord getrokken, gezelligheid geen tijd, dan de begint de 22e eeuw.

 • alidas

  Dat hele koninghuis is zwak begaafd ,alleen niet in het zakkenvullen

 • Piet Punt

  Goed artikel,
  Ik moet helaas constateren dat er op het punt van de ‘Oranjes’ in dit land een totale lethargie heerst. We zijn allemaal slapende republikeinen.
  Een simpele ingreep om de overheidsbegroting op orde te krijgen: Monarchie afschaffen, een nette meneer of mevrouw kiezen als president en die uitbetalen volgens de Balkenende norm.

 • Hans

  Hiermee geeft mevrowu aan geen enkele voeling met het volk te hebben.
  http://indegelogeerdeaap.blogspot.nl/2012/07/losgezongen.html

 • HJ Stal

  Net de biografie over Pierre Vinken gelezen. Leek mij inderdaad wel een persoonlijkheid om advies aan te vragen. Zijn opmerkingen over het koningshuis zijn altijd raak en scherp. De observatie van hem, toen hij aan de kant moest met zijn gezelschap omdat een van de zonen van Pieter en Margriet met dat meisje van van de broek het regeringstoestel gebruikte om op huwelijksreis te gaan, is hilarisch.
  Leve de Republiek en weg met de oranje lakeien!

 • http://stevenbrownsblog.wordpress.com/

  ‘Koninklijke familie Nooit Genoeg’ kost 110 miljoen per jaar- Kan niks missen. Het is een morele crisis.
  Posted on July 19, 2012
  Nederland heeft duurste koningshuis West-Europa.

  “Beatrix hoofd van ‘Familie Nooit Genoeg‘ niet van plan salaris-uitkering in te leveren”.

  Amsterdam-Noir. Het Nederlandse koningshuis is meer dan vier keer zo duur als het Spaanse. Uit de jaarlijkse berekening van de Belgische hoogleraar Herman Matthijs blijkt bovendien dat Nederland het duurste koningshuis van West-Europa heeft.
  (-)

  Meer lezen:
  http://stevenbrownsblog.wordpress.com/2012/07/19/koninklijke-familie-nooit-genoeg-kost-110-miljoen-per-jaar-kan-niks-missen-het-is-een-morele-crisis/

 • A,C,Brandsma

  De Koningin geeft haar pensioen aan goede doelen. Dat is indertijd bekend genaakt. Zo kort van memorie? Maar de leugen regeert nog altijd.Anneke

 • anna

  @A,C,Brandsma
  Is dat niet haar manier van zeggen dat ze blijft door regeren tot ze erbij neervalt? 🙂

Meer artikelen