Economie Griekenland CC Michel Coumans(1024x686)
146 seconden leestijd

Laat Griekenland inderdaad maar vallen

Zondag kwam het nieuws naar buiten dat het IMF het helemaal gehad heeft met Griekenland. En dat, als het IMF afhaakt, de rest van de betrokken instituties dat ook zal doen. Ik vind dat goed nieuws.

Mijn bijdragen op HP/De Site schreef ik de afgelopen week dobberend op een cruiseschip in de Middellandse Zee in het vrolijke gezelschap van, vrij naar Ronald Reagan, ruim tweeduizend van mijn beste vrienden. De tocht voerde mij vanuit Venetië langs een aantal Griekse eilanden en we deden ook nog even Turkije aan. Noem het veldonderzoek, voor het geld hoef je zo’n cruise niet te laten sinds zo’n schip eerder dit jaar op de klippen liep en niemand meer durfde. Als je vervolgens gewoon tot de absolute last minute-aanbiedingen durft te wachten, dan kun je mee voor een prijs waarvoor je op menig Europese camping als gezin niet eens je tent kunt opzetten. Ik meld dit maar even voordat u mij onder de rijken der aarde schaart.

Griekenland dus. In mijn middelbare schooltijd werd ik gegrepen door de geschiedenis, het eerste boek dat ik ooit van mijn eigen geld kocht ging over de Griekse mythologie. Sindsdien liep ik met mijn hoofd in de wolken van zo’n romantisch Grieks vergezicht tot ik er, nu ruim een jaar of twintig geleden, voor het eerst kwam. Wat een zootje. Vanaf zee een prachtig land, schitterende landschappen. Maar zelden zag ik een bevolking die zo weinig deed met de van de Goden gegeven uitgangspunten. Afgezien van zaken die duizenden jaren geleden tot stand kwamen was het een architectonisch rampgebied met een apathische bevolking. Heel veel toeristen noemen dat authentiek en ook volgens mij heeft een bevolking het recht er voor te kiezen.

En nu kwam ik er weer. Nog steeds een zootje, er was niet eens iets veranderd, niet ten goede, niet ten slechte.

Wat een contrast met Turkije waar een economisch wonder plaatsvindt op basis van in principe geen slechtere uitgangspunten dan Griekenland heeft. En zelfs in Italië, er valt van alles en zelfs heel veel op het land aan te merken, is er sprake van een vitaliteit die het land in elk geval een richting opstuurt.

Dat alles zit er voor de Grieken niet in en dat danken ze aan zichzelf. Griekenland is gewoon een derde wereldland. Daar is niks op tegen maar dan heb je in de euro voorlopig niets te zoeken.

U heeft twee dagen een column van mij moeten missen. Met dank aan het Griekse internet.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Mark

  Waarom hebben we dit niet ± 6 maanden en bovenal ettelijke NOG NIET UITGEGEVEN miljarden geleden besloten? Waarom werden diegene die dat zeiden voor gek versleten? Collaborateurs na WO2 kwamen er beter vanaf. Waarom zeggen de eurofielen niet sorry tegen Wilders en tegen de Nederlandse bevolking? Hun foute visie en bovenal dure smaak kost on-Nederlands veel Nederlands belastinggeld? Hoe en wanneer worden de VEANTWOORDELIJKEN hiervoor GESTRAFT!? Dit zijn slechts enkele van de vele gedachteknopen omtrent onze Griekse vrienden waar ik buikpijn van heb.

  • Ellen

   “Waarom zeggen de eurofielen niet sorry tegen Wilders”

   En tegen de SP, die vanaf het begin in 2010 de Griekse schuld wilde herstructureren, waarbij de schuld grotendeels zou worden afgeboekt, VOORDAT de EU belastingbetalers mee zouden delen in de schuld.

   Uit een nieuwsbericht uit mei 2010 (SP site):
   “De SP heeft gisteren tegen het steunpakket van bijna 5 miljard euro voor Griekenland gestemd. Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang moet de Griekse schuld eerst gesaneerd worden voordat de kans groot genoeg is dat Nederland zijn geld volledig terugziet.”
   http://www.sp.nl/nieuwsberichten/7629/100508-geen_steun_voor_griekenland_onder_deze_voorwaarden.html

Meer artikelen