Beursplein de rabobank (foto anp)
97 seconden leestijd

Wat is de Rabo toch met SNS Reaal aan het doen?

Op 4 juli gaven de analisten van de Rabobank een ‘buy‘-advies voor het aandeel SNS Reaal met een koersdoel van 1,75 euro.

Een buy-advies betekent dat u het aandeel moet kopen, volgens degene die het advies geeft. Omdat SNS Reaal op dat moment zo rond de één euro noteerde, betekende dat een flink stijgingspotentieel. Bovendien: bij de Rabobank zijn het niet van die wilde jongens en meisjes, ze hebben het imago dat ze goed over dingen nadenken. Bij de Rabobank geen waan van de dag.

Binnen één dag knalde de koers van een laagste punt van 1,18 euro op 4 juli naar een hoogste punt van 1,35 euro op 5 juli. Da’s toch zo’n vijftien procent stijging binnen vierentwintig uur, met zo’n advies kun je wat. En er zou, gezien het koersdoel, nog heel wat stijging kunnen volgen.

Op 13 juli – inderdaad: negen dagen later – kwam de Rabobank met een Reduce-advies, een eufemisme voor ‘zorg dat je eruit komt, en snel’. Koersdoel nu: vijftig cent.

Maandag in de loop van de dag noteerde het aandeel minder dan negentig cent. Je zult er op basis van het advies van 4 juli een nachtje over hebben geslapen om op 5 juli op 1,35 te zijn ingestapt. Er was met een koersdoel van 1,75 immers nog genoeg potentieel. Dan ben je binnen tien dagen één derde van je geld kwijt, allemaal door die betrouwbare Rabobank.

Wat bezielt dat soort ‘analisten’? Welk belang speelde hier op de achtergrond? Was het een telefoontje van De Nederlandsche Bank waarin werd aangekondigd dat Rabo binnenkort SNS Reaal voor een bodemprijs mag overnemen?

Geen idee, maar als het er binnenkort van zou komen, dan mag de AFM wel direct uit de slaapstand.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
  • Jeroen

    Iemand zit daar een hoop winst te maken over de rug van de aandeelhouders, en helemaal die aandeelhouders die long zitten (waar dus het hele aandeelhouden voor bedoeld is). Niet alleen bij de Rabo kunnen ze er wat van; ik verdenk politici en die lui bij Moody’s (en consorten) er van hetzelfde trucje te hanteren. Ga short (of zorg dat je vriendjes short gaan), en gooi vervolgens wat rare ongefundeerde prietpraat de wereld in (politici), of verstuur een afwaardering (Moody’s)… en het geld komt lachend de rekening binnen. Dat is voorkennis. Maar ja, wie gaat dat bewijzen.

Meer artikelen