Politiek Emile Roemer
99 seconden leestijd

Roemer weigert te praten over duister SP-verleden

Daan Monjé, de oprichter van de SP, nam bloedgeld aan van maoïstisch China. Maar Emile Roemer vindt dat ‘niet relevant’ omdat hij er ‘zelf niet bij was’.

Het staat opgetekend in diverse historische publicaties en ook zijn kameraden hebben er later gedetailleerde verklaringen over afgelegd: Daan Monjé, de oprichter en (tot zijn dood in 1986) aanvoerder van de SP heeft zich in de jaren zestig en zeventig laten sponsoren door het Chinese genocidebewind van Mao Tse-toeng. Het ging daarbij om vele tienduizenden guldens. Monjé bracht destijds diverse bezoeken aan China en werd in 1967 ook benoemd tot erelid van de Rode Garde, de geüniformeerde jeugdbeweging van Mao die tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976) fungeerde als een soort communistische inquisitie en daarbij honderdduizenden Chinezen de dood injoeg.

De huidige SP-leider Emile Roemer wil echter geen woord zeggen over de China-connecties van de oprichter van de SP. HP/De Tijd probeerde een week lang contact met hem te krijgen over de kwestie, maar ving elke keer bot. Roemer, zo vernamen we van zijn woordvoerders, meent dat er aangaande Monjé’s contacten met Peking slechts sprake is van ‘geruchten’ en ook zou de kwestie ‘niet relevant’ zijn omdat het ‘lang is geleden’ en Roemer er ‘zelf niet bij was’.

De SP bleef Mao tot ver in de jaren zeventig trouw: zijn geschriften werden, samen met die van Josef Stalin, nog tot juni 1977 als scholingsmateriaal te koop aangeboden in partijblad De Tribune en pas in 1980 verdween de aan Mao’s Rode Boekje ontleende slogan ‘Durf te strijden, durf te winnen!’ van de voorpagina.

Wie alles wil weten over Mao, Monjé en de SP: het augustusnummer van HP/De Tijd ligt vanaf woensdag 25 juli in de winkel.


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Dick

  De SP maakt dankbaar gebruik van de antie Wilders lobby,,een partij die altijd naar de kliko verwezen werd mag nu het gezetelde pluche redden.
  Dezelfde SP zal na 12 September met een enkel onbeduidend ministerspostje weer varen als een ongezeild zeilschip op “Haagse Winden”.
  Emiel zal zijn (minster) post met verve bew(r)aken.

  Mao leeft,,,,voornamelijk op blauw /oranje pluche,,,

 • eppo

  Ik vind de SP ook niks. Maar dit zijn wel weer heeeeeeele oude koeien hoor. Als Monjé nou zelf mensen heeft vermoord in China heb je een punt. Maar paar duizend gulden meenemen als kadootje….pffffff….boooooooring

 • Joseph McCarthy

  Were you or were you not a member of the communist party in the thirties?

 • luck

  SP heeft ideologisch net als iedereen goede en minder prettige momenten gehad, leert men van het verleden, daar gaat het om.
  Op het internet kan op de SP website gelezen worden dat de socialisten op de linkerflank wel degelijk partij kiest voor Tibet in het verschikkelijke bezetting door communistisch China.
  De naderende verkiezingen gaan nog meer dan anders over economie, een trieste realiteit.
  Helaas zitten er meer dan één hebberige partij in de vergaderzaal, om je vingers niet om af te likken.

 • Andre

  De SP heeft openlijk en allang afstand genomen van Mao maar HP de Tijd moet weer alle oude koeien uit de sloot trekken, in opdracht van het campagneteam van VVD, Groen Links of PvdA??? Want al jaren staat de jaarrekening van de SP gewoon openbaar op de website, worden de boeken door accountants gecontroleerd en is er niks op aan te merken. Doet u dit ook met Groen Links waar de CPN ook gelden uit Rusland zijn aangenomen? Kom op zeg, wat een laag niveau van HP de Tijd

 • Cees

  @ eppo
  Het ging om iets meer als een paar duizend gulden.
  In 1976 wordt een nieuw partijkantoor met f422.500,- contant geld gekocht. Theo Thomassen, werkzaam op de drukkerij, krijgt in die periode een bijzondere opdracht. “Daan kwam met een soort kwitantie waarvan ik er een heel stel heb gedrukt. Aan partijleden werd gevraagd zo’n kwitantie te ondertekenen, waarmee ze verklaarden een donatie aan de partij te doen die op termijn zou worden geïnd. Maar het geld werd nooit opgeëist.” De kwitantie wordt volgens Theo gebruikt om het zwarte geld voor de aankoop van het kantoor wit te wassen. Waar al het (zwarte) geld in de partij precies vandaan komt, kan niemand zeggen. Daan beheert de kas en laat geen pottekijkers toe. Paul, die zich niet verder bekend wil maken maar als arts in dienst was van de SP, herinnert zich een blik in de burola van Daan: “die zat helemaal vol met honderdjes, echt, ze puilden eruit”.

  Meer informatie http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2001-2002/Daan-en-zijn-onderdanen-Een-portret-van-de-grondlegger-van-de-SP.html

 • Ernst

  Laten we kijken naar de partijen die *zelf* bloed aan hun handen hebben door zich te mengen in wrede koloniale oorlogen – als koloniale machthebbers (politionele acties) of zoals tegenwoordig als client van de Amerikaanse heilstaat. (Irak, Kosovo, Afghanistan). Bolkestein deed zaken met Suharto, wiens hand hij schudde, maar gaat dan ¨rekenschap¨ vragen van Nederlandse communisten. Nou ja, dat niveau. De SP wordt gevaarlijk voor de ¨graaiers¨ en hun apologeten en dus doet het vijfde filter uit Herman en Chomsky´s propagandamodel, het antisocialisme, kennelijk weer trouwe dienst.

 • Frits B

  Wat mij een beetje tegenstaat aan de SP is de hardcore kapitalistische manier waarmee de partij met geld omgaat. Wie via de partij een politieke of bestuursfunctie bekleedt, moet een groot deel van zijn wedde aan de partij afstaan. Op zich redelijk, maar de partij laat dergelijke “donaties” nadrukkelijk als giften gelden, die dus bij de gever fiscaal aftrekbaar zijn en voor de partij onbelast blijven. De belastingbetaler wordt daarmee dubbel genaaid. Het is helemaal legaal, maar erg weinig sosjalisties. Lijkt gezien de dwang tot schenken enigszins op misbruik van een qua opzet goedbedoelde fiscale regeling.

 • Theo

  @ Ernst.

  Volgens de redenering van Roemer hoeft Rutte niet te verantwoorden aangezien hij niet bij dat handen schudden van Bolkestein was.

  Ook alle andere lijsttrekkers zoals Haarsma, Samsom, Sap kunnen zich met dat verhaal dus schoon pleiten voor beschuldigingen die geuit zijn door jou en anderen hierboven.

  Beetje vergezocht van HPdetijd, maar als ik zie hoe een aantal SP aanhangers hierboven om zich heen begint te slaan krijg ik toch een beetje het gevoel dat er nog een paar deksels stevig op beerputten zitten..

 • Piet

  Geinig artikeltje. Nu terug naar het heden. Wat dachten jullie van een sprankelende diepgravende reportage naar de aanwezigheid van Marc Rutte op de Bilderberg – conferentie 2012 in het Amerikaanse Chantilly. Betaald door de Nederlandse belastingbetaler.. toch ?

 • edwin klepke

  daan was mijn stiefvader,mijn ouders en daan waren idd opgepakt omdat mao 350000 geschonken had.

 • edwin klepke

  er was veel geld maar lulletje daan nam geen enkel gebruik om zichzelf te verrijken alles was voor de SP ik vind het ook zo schofterig dat Oome daan geen lof krijg. Remi je ken me wel . ed

 • Debs

  Het bijzondere is het slechte journalistieke werk. De SP is in 1972 opgericht, en derhalve is er dus in de jaren 60 sowieso geen geld aangenomen. Monjé is overigens al wat jaartjes dood hoor. Maar by all means.

 • Janus Kop

  Graven in het verleden.
  De Na de oorlog werden de Liberalen van Nederland lid van de PvdA.
  Na een tijdje kwamen ze erachter dat de Sociaal Democraten (die ook lid waren van de PvdA) geen oorlog wilden voeren om Indonesia..
  De KVP/ARP/CHU wilden wel graag oorlog voeren in de ”Oost” toen de Liberale PvdA leden de partij nie voor hun stand punt konden winnen , liepen ze weg en begonnen de VVD.
  Tot genoegen van de Haagse Post en De Tijd.
  Twee rechtse krantjes dus ,Oh Elsevier vond het ook prima.
  Wat de Telegraaf er van dacht weten we niet , die schreef helemaal geen leugens toen!
  Even wat slijk ophalen van Rechts in tegenwicht tegen R Bouman zijn door het slijk halen van de SP.

 • Jaap

  Komkommertijd meets Ouwe koeien…

 • rien huismans

  zielige vertoning hoor over emile roemer. dit is al eeuwen geleden. ben je bang voor sp ?? net als syp wynia van

  elsevier(lees syp wynia in google). ja er gaat veel veranderen , die topbaantjes , manager gaan 25 % inleveren onder emile . zeer goede zaak. verder ben ikzelf bezig om die 21.000.000.000.000. zwart geld bij duistere bankjes geplaatst
  op te sporen. daar ga ik er zeker een paar van vinden. dus HP je geld is niet meer veilig hoor.

 • rien huismans

  waar blijft mijn reactie. wordt die niet geplaatst??? dat zegt genoeg over HP

 • Evert

  Mao, Pol Pot… denk even aan Rosenmoller, krijgt gewoon een tv programma.
  Zal dat een Glimmerveen (met rechts verderfelijke invloeden, gelijk aan links) bijvoorbeeld lukken?
  Neen, de linkse media heeft een blinde vlek aangaande de verschrikkingen van links. Pekelzondes noemt men dat ook wel.

 • Alexander

  Allemaal vóór Emile zijn tijd, daarin heeft ie gelijk. Ik was al wel actief tijdens de oprichting van het MLCN (de voorganger vand e SP) en hoewel er wat geld uit China circuleerde, was het toch wel veilig hoor, één van de 3 oprichters was een BVD-er, nou zeg nou zelf was dat veilig of niet ? Lees maar : http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200412/sp_en_bvd.shtml

 • Alexander

  Maar nu even serieus ! Wisten jullie dat Troelstra, één van de grondleggers van de PvdA bijna een revolutie gestart was tegen koningin Wilhelmina ? Ja heus, dat is een erg radicaal revolutionaire partij hoor 🙂 En dat Samsom toen nog niet geboren was, is geen argument, want je kunt het gewoon op Wikipedia vinden ! http://nl.wikipedia.org/wiki/Vergissing_van_Troelstra

  • toine

   Hallo Alexander,

   Even een argument dat ook in het (papieren) HP-verhaal staat:

   Stel dat een rechtse politieke partij in de jaren zeventig tienduizenden guldens zou hebben aangenomen van generaal Pinochet uit Chili of van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime…. zou je daar dan ook zo luchtig over doen ?

  • Alexander

   @toine Ik ben groot voorstander van het openbaar maken van donaties aan partijen.
   Zeker van aanzienlijke bedragen (boven de € 1.000,-) en uit het buitenland.
   Zo ben ik erg benieuwd naar de donaties voor de PVV, mogelijk uit een land dat terreurdaden, cybercrime en moordaanslagen pleegt, grote delen van de bevolking rechteloos achter muren in “thuislanden” opsluit, minderjarige kinderen zonder proces gevangen houdt en illegale atoomwapens bezit…
   En dan hebben we het niet over een paar duizendjes en niet over 45 jaar geleden.

 • ad

  och och hoezo oude koeien,,laten we even bij nu blijven,,vvd van baalen ze zitten goed in quantanamo,,eeuu meer als 90% was of onschuldig of niet bewezen,,en kregen geen rechts hulp,,de vvd,,
  vvd en cda,samen met hun usa vriend vallen een irak aan op leugens,,gevolg meer als een miljoen doden zins de inval,,maar wel voorheen wapens en geld via via leveren,,toen sadam nog vriendje was..
  vvd en cda lieten hier vliegtuigen landen met verdachten er in,,die elders gemarteld zouden worden,,en het ergst is nog wel dat kranten en kiezers die bij de tweede keer verkiezingen dit alles wisten,en er of met geen woord over repte of er gewoon weer voor kozen,,dan ben je bij mij een oorlogs misdadiger,,
  vvd de oorlogs misdadigers dus,,spanje die beker mogen ze hebben,de krediet waardigheid niet,,ha ha das nog eens leuk kerel,,spanje kan beter kampioen bezuinigen worden,,tja en dan kom je met een verhaaltje aan van 40 jaar geleden??

 • van den berg

  Misschien een beetje off-topic, maar was de Groen Links opperste leider Rosenmoller ook niet zeer bevriend met Pol Pot ?

 • Freek

  Wel apart, dat deze oude koe nu voor de verkiezingen uit de sloot wordt getrokken. Zelf vind ik het interessanter welke Nederlandse top-managers hun fabriek overplanten naar communistisch China, hoeveel Nederlandse investeringen niet in ons eigen Europa, maar in communistisch China gedaan worden. Opeens is het communisme heel populair bij bedrijfsleven en politiek. De oude Sovjetunie had het ook nog ver kunnen schoppen, een bescheiden winst voor ons bedrijfsleven zou genoeg zijn geweest om de lofzang op het communistische Rusland te zingen. Net zoals communistisch China dat nu voor mekaar heeft gekregn.

 • Jan Verheul

  Ik zat rond 1970 op de middelbare school, en de meest ‘voorlijke’ jongelui dweepten met Mao. Dat er dwaze en ellendige zaken gebeurden in die tijd in China wist hier vrijwel niemand. Kon Monjé het weten? Ik twijfel. Monjé c.s. had de oprechte overtuiging dat de rijke klasse de armen onrechtvaardig uit zuigt. Daar valt watr voor te zeggen. Zwart geld? Juist voor deze do-gooders was dat moreel niet verwrpelijkj, maar voor rijke mensen is dat moireel wel verwerpelijk. Er gebeurt nu zo veel in de wereldpolitiek waar HP niets over schrijft, en wat ik dus alle HP journalisten boos op aankijk. Maar ze willen het niet zien. Lees Global Research en lees Information Clearinghouse als je wil weten wat ik bedoel.

 • Truus

  Dit zijn wel weer erg oude koeien uit een communistische SP verleden welke ze achter zich gelaten hebben. De SP is op dit moment de partij met het meest links-sociale karakter, welke de PvdA onder Paars verkwanseld heeft door met de VVD de marktwerkingen en privatiseringen te omarmen, waar we nu de beker met wel een heel bitter drankjetot op de bodem leeg moeten drinken. Wroet ook eens in andere partijen, dan vind je overal wel wat!

 • Willem Peper

  Je kunt verbanden suggeren met feiten.

  Dr. Oetker zat bij de Waffen SS. Maar heerlijke instant-taarten liggen in alle supermarkten vandaag. Volkswagens rijden we ook nog steeds. En wat deed Bayer ook weer in de tweede wereldoorlog in Auschwitz? Prima aspirines hoor.

  Het artikel gaat helaas niet in op verschillen SP-toen en SP-nu. Wat heeft de SP van nu te maken met het China uit de jaren 70? Een lezer moet duidelijk gemaakt worden wat het (Mao-)communistische karakter van de SP van vandaag is, want daar moeten we namelijk mee verder, vanaf vandaag. Dat die betalingen aan de SP een feit zijn is 1, maar is het dan ook een feit dat de SP een 100% Mao-communistische partij is zoals in het China van de 70ies? Hierdoor riekt het artikel naar demagogie en kunnen we er niet veel mee. En is de laatste uitspraak van het artilkel niet gewoon een ordinaire provocatie? De HP maakt gebruik van een bias ten aanzien van het communisme en legt dat stempeltje zonder specificatie op de SP. Dat is te eenvoudig. Meer concrete inhoudelijke verbanden graag, anders hebben we er niets aan, of je nu blij bent met de SP of niet.

Meer artikelen