Haagsche Post Dave Ensberg
127 seconden leestijd

De CDA-kandidaat die nog nooit CDA heeft gestemd

De CDA-lijst moest verjongd en vernieuwd worden, vond voorzitter Ruth Peetoom. En zo geschiedde. Uit verschillende hoeken is echter kritiek hoorbaar op de nummer 27: Dave Ensberg-Kleijkers. Hij heeft nog nooit CDA gestemd. En dat steekt sommigen.

Haagsche Post had nog nooit van hem gehoord totdat we deze week het Parool opensloegen. Er blijkt namelijk sprake te zijn van een ‘democratisch tekort‘ aan Surinaamse en Antilliaanse Kamerleden. Dave Ensberg, nummer 27 op de CDA-lijst, wil daarom middels Amsterdamse Surinaamse voorkeursstemmen de Kamer in. “Je kunt me elk weekend tegenkomen op Kwakoe,” lacht hij in de krant. Nu ja, niet ieder weekend. Zondag kan Ensberg niet.

Vier maanden lid van het CDA, een jaar van GroenLinks
De Bredanaar timmert aan de weg, zoveel is duidelijk. Een ietwat boze CDA’er wijst Haagsche Post echter op de statuten (PDF) – en dan met name artikel 7 – van de partij. Een CDA’er mag pas na een jaar lidmaatschap voor bestuurlijke en vertegenwoordigende functies worden gekandideerd. Ensberg is echter nog maar vier maanden lid van het CDA, sinds donderdag 22 maart. Dat is korter dan zijn ‘proeflidmaatschap’ van GroenLinks, dat een jaar heeft geduurd. Dispensatie van het Landelijk Bestuur bleek nodig.

Nog nooit CDA gestemd
Wat een andere CDA’er pas echt de wenkbrauwen doet fronsen zijn de opmerkingen die Ensberg maakte toen hij zijn lidmaatschap van de christen-democraten bekendmaakte. “Nee, ik ben niet conservatief. Nee, ik ben geen belijdend christen. Nee, ik heb nog nooit op deze partij gestemd. Nee, ik ben niet geboren en getogen in ‘de provincie’. Nee, ik ben geen babyboomer. Nee, ik heb geen groot gezin. En nee, ik ben niet roomblank,” schreef hij in maart op Christendemocraat.nl. “Dat hij nog nooit op het CDA heeft gestemd, daarmee graaft hij zijn eigen graf,” aldus een van onze zegslieden.

Be the change you want to see in the world,” citeert Ensberg bescheiden Mahatma Gandhi. Benieuwd hoe ver deze a-typische niet roomblanke CDA’er het gaat schoppen in de periode die voor ons ligt.

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie. Deze aflevering kwam tot stand dankzij gesprekken met CDA’ers van statuur op voorwaarde – flauw! – van anonimiteit.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
  • luck

    Haagsche Post gevreesd onder oud- en nieuwe politici, van -toekomstige- statuur, dat is spreekt vanzelf, nu nog het electoraat in alle tevreden wijken en buurtjes van het land, en van alle kleuren en welvaartsklassen overtuigen, en Emile en Mark hebben het nakijken, kan het nog niet bewijzen, nog een paar weekjes geduld, het is vooralsnog ’n gerucht.
    Heb de theorie kamerbreed getrokken, de peilingen-goochelaars moeten ook wat te knagen hebben.

  • Anita Lankhorst

    Ik wil CDA sterkte wensen op 12 sep as

Meer artikelen