Politiek stemwijzer (foto anp)
109 seconden leestijd

‘De Stemwijzer is bagger’

Het zijn de twee bekendste stemadvies-websites van Nederland: Stemwijzer en Kieskompas. Maar methodologisch deugt er maar één van: Kieskompas.  “Stemwijzer is bagger.” Dit zegt politicoloog André Krouwel, voorman van Kieskompas. Een gevalletje ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend?’ Jazeker, maar Krouwel kan zijn j’ accuse uitstekend beargumenteren.

“Bij Stemwijzer krijg je alleen ja/nee-vragen,” zegt hij. ”Bij Kieskompas zijn er veel meer nuanceringen. Je kunt bijvoorbeeld ook gematigd ergens voor- of tegenstander van zijn, of juist radicaal. Bovendien is het bij Stemwijzer altijd zo dat één van de dertig vragen betrekking heeft op een onderscheidend punt van een bepaalde politieke partij. Als je met die ene vraag meegaat, kom je bijna automatisch bij die club uit. Vandaar dat zo’n 75 procent van de adviezen van Stemwijzer naar een extreme partij gaat, dus naar PVV, SP en SGP. Methodologisch klopt er geen jandoedel van. Stemwijzer is foute boel – korter kan ik het niet zeggen.”

HP/De Tijd heeft besloten om in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september nauw te gaan samenwerken met Kieskompas, in het blad én op hpdetijd.nl. Krouwel: “Om te beginnen gaat HP/De Tijd kiezers via het Kieskompas laten zien waar de politieke partijen nu staan op relevante onderwerpen. Maar minstens zo belangrijk is dat we met behulp van de site aan kiezersonderzoek gaan doen. Want de aanvullende informatie die bezoekers – uiteraard anoniem – op onze site kunnen achterlaten, gaan we analyseren. Je moet dan denken aan gegevens over leeftijd, geslacht en opleiding maar ook aan kwesties als het vertrouwen in de economie en de mate van politieke interesse. Zodra je die achtergrondinformatie hebt, kun je niet alleen gaan vaststellen dát er politieke verschuivingen plaatsvinden, maar ook waaróm.”

De portée zal duidelijk zijn: de verkiezingsverhalen waarin de vragen áchter de vragen worden beantwoord, vindt u binnenkort in HP/De Tijd en op hpdetijd.nl.


Boudewijn Geels

Duo-hoofdredacteur van HP/De Tijd. Schrijft daarnaast over economie, politiek, integratie en ontwikkelingen in de media. Is co-auteur van het boek 'Undercover bij de PVV' en samensteller van 'De Máxima Generatie'. Lid van het Republikeins Genootschap.

Lees ook
 • Dick

  mss is het wel zo eerlijk eerst uiteen te zetten waar de partijen nu wezenlijk verschillen van wat zij de afgelopen 25 jaar gepresteerd hebben en wat zij al die tijd eerder beloofden en nu beloven.
  Mss is het ook eerlijk de kandidaten achter de lijsttrekkers te onderwerpen aan wat zij in huis hebben,,
  Mss is het ook eerlijk een lijstje van politicie te maken die een kruiwagenfunctie kregen zonder de nodige compententie voor die baan te hebben.(wordt een lange lijst)
  Met die kennis in het achterhoofd zal de beantwoording wellicht een uitkomst hebben dan alle andere peilers die hun pijlen richten op beinvloeding. van de stemmer.

 • Stef

  Ok, interessant. Ben benieuwd. Go get them André!

 • Rob

  Ik ben helemaal geen fan van stemwijzers en kieskompassen. Puur omdat ze alleen kijken naar het huidige verkiezingsprogramma en beloftes, niet naar beslissingen in het verleden. Waarschijnlijk als ik deze stemkompasen zal invullen zal ik op de VVD uitkomen, maar als ik dan kijk naar het aantal standpunten die ook daadwerkelijk uitgevoerd zijn heb ik er weinig vertrouwen in.

 • Dick.

  Over de toezichthouders die al even corrupt zijn als de politicie zelf.
  Een WegstemWijzer als kieskompas om het tij te keren HP ?

  http://www.ekklesia-evangeliekorps.com/?p=6302

 • Gerdien

  Durven journalisten dan helemaal niet,meer op hun eigen indrukken af te gaan? Types als Krouwel en De Hond voorspellen niet alleen maar beïnvloeden en manipuleren ook de stemming. Daar moet je als journaille niet slaafs achter aan lopen, dat kan je juist niet kritisch genoeg volgen. En hoezo is hier geen sprake van een slager die zijn eigen vlees keurt? Krouwel is dit voorjaar finaal onderuit gegaan met zijn zogenaamde omroepkieskompas. Met dezelfde methodiek als waarmee hij mensen aan politieke partijen linkt werden mensen op basis van stellingen aan omroepen gelinkt. Kwam er zo’n beetje op neer dat wie niet tegen bloot op tv was bij BNN hoorde en wie niet van vloeken hield hoorde bij de EO. Het was echt te bezopen voor woorden vooral toen bleek dat vrijwel niemand uit kwam bij omroepen waar hij echt naar keek. Dat lag volgens Krouwel aan de mensen, die keken naar de verkeerde omroepen, maar niet aan zijn omroepkompasje! Hij had die trouwens gemaakt in opdracht van de KRO, aanvankelijk bleef dat geheim, het was allermaal in het kader van een ledenwerfcamagnne, die zoals te verwachten totaal mislukt is.

 • Tom

  Voor android en Iphone is er een onafhankelijke stemwijzer die heet Stemwijs! en die te vinden is op:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vansteinengroentjes.apps.kieswijs
  voor Android en op :
  http://itunes.apple.com/us/app/kieswijs/id550129947?l=nl&ls=1&mt=8
  voor iPhone

  Deze stemwijzer gebruikt 40 stellingen waarop je kan aangeven of je het helemaal eens, eens, neutraal, oneens of helemaal oneens bent. Ook kan je aangeven dat je over een bepaalde stelling geen mening hebt. Na invullen van de stellingen wordt een stemadvies gegeven en word een top 3 van partijen gepresenteerd waar je het meest mee overeenkomt. Ook zijn de partijprogramma’s van de verschillende partijen te vinden in de app.

Meer artikelen