Spring naar de content

‘De Stemwijzer is bagger’

Het zijn de twee bekendste stemadvies-websites van Nederland: Stemwijzer en Kieskompas. Maar methodologisch deugt er maar één van: Kieskompas.  “Stemwijzer is bagger.” Dit zegt politicoloog André Krouwel, voorman van Kieskompas. Een gevalletje ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend?’ Jazeker, maar Krouwel kan zijn j’ accuse uitstekend beargumenteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

“Bij Stemwijzer krijg je alleen ja/nee-vragen,” zegt hij. ”Bij Kieskompas zijn er veel meer nuanceringen. Je kunt bijvoorbeeld ook gematigd ergens voor- of tegenstander van zijn, of juist radicaal. Bovendien is het bij Stemwijzer altijd zo dat één van de dertig vragen betrekking heeft op een onderscheidend punt van een bepaalde politieke partij. Als je met die ene vraag meegaat, kom je bijna automatisch bij die club uit. Vandaar dat zo’n 75 procent van de adviezen van Stemwijzer naar een extreme partij gaat, dus naar PVV, SP en SGP. Methodologisch klopt er geen jandoedel van. Stemwijzer is foute boel – korter kan ik het niet zeggen.”

HP/De Tijd heeft besloten om in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september nauw te gaan samenwerken met Kieskompas, in het blad én op hpdetijd.nl. Krouwel: “Om te beginnen gaat HP/De Tijd kiezers via het Kieskompas laten zien waar de politieke partijen nu staan op relevante onderwerpen. Maar minstens zo belangrijk is dat we met behulp van de site aan kiezersonderzoek gaan doen. Want de aanvullende informatie die bezoekers – uiteraard anoniem – op onze site kunnen achterlaten, gaan we analyseren. Je moet dan denken aan gegevens over leeftijd, geslacht en opleiding maar ook aan kwesties als het vertrouwen in de economie en de mate van politieke interesse. Zodra je die achtergrondinformatie hebt, kun je niet alleen gaan vaststellen dát er politieke verschuivingen plaatsvinden, maar ook waaróm.”

De portée zal duidelijk zijn: de verkiezingsverhalen waarin de vragen áchter de vragen worden beantwoord, vindt u binnenkort in HP/De Tijd en op hpdetijd.nl.