Londen 2012 Mart, hier heb je wat aan. Feitjes over het vrouwenpeloton. Foto: ANP
219 seconden leestijd

Leuke vrouwenwielrenweetjes voor Mart Smeets

Tenzij Mart Smeets en Herbert Dijkstra zich de afgelopen tijd ernstig verdiept hebben in het vrouwenwielrennen, iets dat ik waag te betwijfelen, wordt het commentaar bij de wegwedstrijd van de vrouwen zondag tenenkrommend slecht. Net zoals tijdens de wereldkampioenschappen in Kopenhagen, afgelopen jaar, en alle grote vrouwenwedstrijden die live uitgezonden worden.

“Kijk, daar ontsnapt er eentje! Het is een… een Canadese! O nee, toch niet! Een Duitse! Denk ik!” is nog tot daar aan toe. Maar Smeets die met geveinsd medelijden in zijn stem dingen zegt als: “Och, die arme Koreaanse Ah Reum Na. Ze moet nu al lossen. Ja, wielrennen is ook zwaar hè, voor die meisjes”, bezorgt mij jeuk op plekken waar de zon niet schijnt.

Alsof het tijdens de mannenkoers ook maar één moment in hem opkomt een afhakende Thai of Oezbeek zielig te noemen. Want echt, die kunnen óók niet wielrennen, maar daar wordt gewoon geen aandacht aan besteed. Dat soort renners hoort wat mij betreft eigenlijk niet mee te doen. Maar ja, het zijn de Spelen, en daar krijgen alle landen een kans.

U wilt natuurlijk zien of Marianne Vos na het zilver van de zwemsters de eerste gouden plak voor ons land gaat binnenslepen. Maar ik snap best wel dat u onder de hierboven beschreven omstandigheden na vijf minuten vrouwenkoers gapend en/of geïrriteerd afhaakt. Want zeg nu zelf: sport kijken is alleen leuk als je de sporters kent, of vanwege de verhalen. Tientallen onbekende vrouwen in de rondte zien fietsen is voor niemand interessant. Alleen de commentatoren kunnen daar verandering in brengen, mits ze de moeite nemen zich een beetje in de materie te verdiepen.

Aangezien ons duo dat niet doet, hierbij wat weetjes waar u tijdens een gemiddelde mannenkoers mee doodgegooid wordt, maar die u over de vrouwen nooit zult horen.

De kat van Marianne Vos heet Shaggie. Hij gaat altijd mee in de camper van de familie Vos, net als zijn voorgangers Flecha en Chiapussy. Loes Gunnewijk doet niets liever dan tegen de wind in fietsen. Annemiek van Vleuten woont nog in een studentenhuis en ze is de beste vriendin van mijn kapster. Ellen van Dijk heeft een rol oranje wc-papier in haar koffer zitten en doet graag aan karaoke met haar ploeggenoten.

De helft van de Britse ploeg is vegetarisch; Emma Pooley en Lizzie Armitstead eten allebei geen vlees. Niet alleen mannelijke Australische sprinters zijn kamikazepiloten: bij de vrouwen houdt Chloe Hosking die reputatie hoog.

De Zweedse ploeg beantwoordt aan alle clichés over Scandinavische meisjes. Ze zijn alledrie hoogblond en bloedmooi. Plaatjesgoogle maar eens op Emma Johansson, Emilia Fahlin of Isabelle Söderberg. Maar pas op met opmerkingen op twitter: Emma spreekt vloeiend Nederlands. Of liever Vlaams, want ze woont in Zingem. Daar heeft ze zelfs haar eigen fanclub.

De Duitse vrouwen zijn stokoud. Ina Yoko Teutenberg is 37, Judith Arndt is 36 en Trixi Worrack is 30. Charlotte Becker is met haar 29 lentes het kuiken van het team. Maar pas op. Door hun vele jaren ervaring zijn ze leep en geslepen. ‘Teut’, zoals wij haar noemen, heeft nog altijd een felle sprint in de benen en is naast Vos en de Italiaanse wereldkampioene Giorgia Bronzini een van de topfavorieten.

Natuurlijk ben ik voor Marianne. Maar mocht zij haar wiel niet als eerste over de streep drukken, dan hoop ik dat de Britse Lizzie Armitstead of de Amerikaanse Shelley Olds dat doet. Want hoe Nederlands ik ook ben, zij zijn mijn ploeggenoten met wie ik al een seizoen lang lief en leed deel. Dus tussen het schelden op het abominabele commentaar door zal ik, gehuld in een oranje jurkje en met mijn eigen blauwe AA Drink-muts op, ook echt nog wel een paar keer heel hard “Hup Oranje!” en “Go AA-Smurfs!” roepen.


marijndevries

Marijn de Vries is profwielrenster bij het Lotto-Belisol Ladies Team en schrijft wekelijks op HP/ DeTijd.nl over zaken die haar bezig houden.

Lees ook
 • Ulrike

  Dus. Wanneer staat er iemand op om
  a) ervoor te zorgen dat meer vrouwenwielrenwedstrijden worden uitgezonden op tv die
  b) becommentarieerd wordt door Marijn de Vries?

 • richard schroeder

  Ik erger me al jaren aan Mart Smeets, en dat is pas gekomen toen hij jaren geleden in de tour (de avond etappe) een wielrenster aan de tafel kreeg die een paar dagen daarvoor wereldkampioene en nederlands kampioene is geworden.

  Hij zei toen tegen haar, en ik quote “ik vind het zo schattig wat je hebt gedaan”
  Ik zakte zowat door mijn stoel heen van die opmerking, en vanaf dat moment kon Mart Smeets niets meer goed doen bij mij (ons).
  Vandaag had ie weer zo een opmerking, nadat Marianne Vos OLYMPISCH kampioene is geworden, “het is zo geinig wat daar gebeurt”.

  Bah Mart Smeets je bent discriminerend bezig.
  Van mij mag ie meteen stoppen en met pensioen gaan, ik zal hem niet missen in ieder geval.

  En ik hoop dat de 2 die nu de Tour doen, Maarten en Herbert, dit altijd zullen blijven doen want beiden doen het erg goed en hebben ook een goede televisie stem.

 • t. algra

  Goed stuk, eigenlijk voor het eerst dat iemand dit trieste Macho-probleem van o.a. Smeets duidelijker aan de orde stelt.
  Het is werkelijk genant om zo’n commentaar bij het [in dit geval] wielrennen aan te horen, het begin van dat commentaar was uitgesproken schandalig: “nou, er rijden er maar een stuk of 60, meer konden ze niet vinden als peleton-vulling waarvan er pakweg zo’n 10 echt een beetje kunnen fietsen dus als die Vos dit niet kan winnen kan ze helemaal niks”, en later: “kijk nou .., ze rijden 50 p/u .. dat is echt hard hoor” enz,enz.

  Het is duidelijk dat Macho-Smeets een ernstig potentie-probleem heeft en zijn testoteron spiegel op die leeftijd alleen met veel drugs op pijl kan houden hoewel opgemerkt kan worden dat dat probleem zich niet alleen in relatie tot vrouwelijke beperkt is want hij doet het ook bij mannen op het moment dat er een opmerking gemaakt wordt die zijn eigen bewustzijn-niveau overstijgt en dat gebeurt al snel en vooral heel vaak.

 • E. van den Akker

  Onlangs las ik in een interview met Smeets dat hij het respectloos vindt dat zijn jonge collega mensen interviewt in een ongestreken overhemd. Denigrerende uitlatingen (‘bipsen’) over vrouwelijke topsporters vindt Smeets kennelijk wel kunnen. Hoog tijd dat iemand deze overschatte mastodont met pensioen stuurt en vervangt door iemand die begrijpt dat vrouwen tegenwoordig meetellen in de topsport, getuige de gouden medaille van Marianne Vos.

 • Ronald

  Die ouwe dwaas stamt ook uit het jaar 0, hij ziet vrouwen het liefst alleen achter het aanrecht… Wat een misselijk figuur die smeets! Ik hoop echt dat ze hem snel in een rusthuis zetten, kan hij lekker de hele dag zeuren en zaniken in een afgesloten kamertje.

 • luck

  Tijdje geleden ’n pocketboek van Mart Smeets gelezen waarbij je het gevoel overhield van: wat een arrogante kwast is dat toch, in diezelfde periode ’n boekje van Theodor Holman gekocht met ’n uitverkoop sticker van 5 Euro erop waarin liefdevol over o.a. een van de zussen Schuurman geschreven werd.
  Trouwens een de beste sportschrijvers is Johan Cruijff, pagina na pagina herinneringen over voetbal en sportvrienden, slechts hier en daar ’n kritische noot, zo kan het dus ook.

 • Antoine

  Ja Mart Smeets ….

  Te veel loze stiltes
  Te voorspellend komentaar en vaak nog te laat
  Gaaap
  Dan zet ik hem al gauw over naar onze sfeervolle zuiderburen op Sporza.

  Is er dan echt nog geen vervanger gevonden voor die man ?

Meer artikelen