Politiek Opiniepeilers kijken op deze manier naar de wereld. Foto: ANP
63 seconden leestijd

Opiniepeilers zien nog steeds dubbel

Heeft Mark Rutte zes zetels voorsprong op Emile Roemer of ligt hij drie zetels achter? Wordt de PVV twee zetels groter dan de PvdA of juist vijf zetels kleiner? Onze opiniepeilers hebben – zes weken voor de Kamerverkiezingen – nog steeds geen idee.

We zeiden het al eerder: in grotemensenlanden als Amerika, Duitsland en Frankrijk zou het totaal ondenkbaar zijn. Maar in Nederland kan het: dat opiniepeilers elkaar kort voor parlementsverkiezingen knalhard tegenspreken als je ze vraagt wie er het beste voorstaat. Want al over zes weken – op woensdag 12 september – mogen we stemmen en ook de jongste Politieke Barometer van bureau Ipsos Synovate en de meeste recente peiling van Maurice de Hond stichten weer verwarring omtrent onze politieke voorkeuren.

Dat wil zeggen: over de kleinere partijen zijn beide peilers het (zoals gebruikelijk) aardig eens. Maar vraag ze niet naar de top drie, want dan zien Ipsos Synovate en De Hond opeens heel erg dubbel. Kijkt u maar mee:

 

 

Tweede Kamer

9 juni 2010

Politieke Barometer

27 juli 2012

Maurice de Hond

29 juli 2012

VVD

31

35

31

PvdA

30

23

17

PVV

24

18

19

CDA

21

15

14

SP

15

29

34

D66

10

14

15

GroenLinks

10

4

5

ChristenUnie

5

6

7

SGP

2

2

3

PvdD

2

3

3

50Plus

0

1

1

Piraten

0

0

1

 

 


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Marnix ten Brinke

  Jullie vergeten nog de peilingen van TNS-Nipo en Een Vandaag… Dan is de verwarring nog groter!

 • arie

  Ik zou de peilingen van mei 2010 wel eens willen zien

 • mar

  Al die peilingen slaan totaal nergens op. Het is gewoon gokken wat die lui doen.
  Ik gok dat de p v v de grootste partij word.

 • Rob

  In sommige landen zijn peilingen een bepaalde termijn voor de verkiezingen verboden, zouden ze hier ook wel mogen doen. Het is misleidend, ook al is dat misschien niet de opzet van de peilers.

 • j eldert

  Bedenk hierbij dat een aanzienlijk deel van het electoraat tot 3 weken voor de verkiezingen zweeft[20-25%] en die dus niet in de peilingen zitten. Daarom gingen de peilers ook zo de mist in met de PVV. PVV gaven geen stemvoorkeur en vielen buiten de statistieken.
  Dus zeker al die voorspellingen en commentaren van Maurice de Hond is een groot onzinverhaal. En dat weet hij, maar niemand die er wat aan doet. De media blijven het braaf overnemen zonder enige reflectie of kritiek. Media moeten die onzin gewoon eens negeren totdat de peilers eens met goede peilingen komen.

  • Gwen

   het zijn nog steeds wel ‘de normale mensen’ die meedoen met die peilingen. Ook ik heb de eer af en toe uitgenodigd te worden. Misschien moeten we dat dan met zijn allen eens niet meer doen?

 • Binkie

  Ondertussen dendert de EuroZug nach nirgendwo moedig voorwaarts onder het motto, wie haast heeft op weg naar het einde….die is er het eerst.
  Pechthold, Rutte, Roemer en co. vinden het heerlijk zo.
  Comfortabel gezeten op de eurotrein, roepen ze in koor,
  die Geert Wilders, daar moeten jullie niet naar luisteren hoor.
  Binkie volgt altijd eigen kop en drukt 12 september op de Wilders knop.

  Samen met heel veel andere realisten laat ik mij niet kisten.
  Domme mensen stemmen op de S impel P artij, dat is dus niets voor mij.
  12 sept. zal blijken dat de opiniepeilers zich weer vergisten.
  Geef Geert groei en tel mee…….stem P.V.V.!

  • Gwen

   ja hoor, dan spreken we elkaar over 10 jaar nog eens… Oh nee, dan is mij het spreken verboden door de alleenheerser! Sorry! Ik heb niks gezegd.

Meer artikelen