Politiek sybrand buma (foto anp)
126 seconden leestijd

Sybrand Buma in je brievenbus, hoe leuk is dat?

Alle politieke partijen hebben een eigen blad. Op HP/De Site nemen we regelmatig zo’n partijorgaan onder de loep. Deze week in aflevering 6: hoe lezenswaardig is CDA.nl, het clubblad van het CDA?

Wat een rare naam voor een partijblad! Zeker verzonnen in de jaren negentig, toen je met ‘punt nl’ nog een hippe en dynamische indruk kon maken.

Nee, iets later, in 2005, want zo traag gaan die dingen nu eenmaal bij het CDA. Het allereerste, in 1980 opgerichte CDA-blad droeg trouwens de titel CDActueel, dus het kan altijd erger. Voor alle volledigheid noemen we ook nog even de partijbladen die bij de oprichting van het CDA het loodje legden, te weten Politiek Nieuws (van de KVP), Nederlandse Gedachten (ARP) en De Nederlander (CHU).

Hoe vaak verschijnt CDA.nl?

Vier keer per jaar (op magazineformaat, 64 pagina’s).

Is CDA.nl een echt clubblad?

Van top tot teen. Er zijn columns van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, partijvoorzitter Ruth Peetoom en vicepremier Maxime Verhagen en ook de CDA-jongeren, de CDA-vrouwen en de christendemocratische fractie in het Europees Parlement hebben een vaste stek. Helaas lijkt de redactie niet echt haar best te doen om aansprekende koppen te verzinnen. ‘Een toekomst zonder afval’, ‘Dorpsraden in Noord-Holland’, ‘Meer vrouwen aan de top’, ‘Zonder draagvlak geen toekomst voor de sector’: het is allemaal erg slaapverwekkend, hoewel we klassieke partijbladenkoppen als ‘Overheid moet randvoorwaarden scheppen’ en ‘Hernieuwde aandacht voor verkeersveiligheid’ niet aantroffen.

Valt er in CDA.nl ook iets te lachen?

Een komische rubriek ontbreekt, maar gelukkig is er wel af en toe sprake van verschrijvingen en gevallen van incorrecte zinsbouw. Wat dacht u bijvoorbeeld van ‘Staatssecretaris Joop Astma houdt zich bezig met water, lucht en afval in het kabinet’.

Welke rubriek mag nooit overgeslagen worden?

De prachtrubriek ‘CDA huwelijk’, waarin verse of jubilerende christendemocratische bruidsparen zichzelf voorstellen. Vaak hebben ze ook tips. Zoals Jan en Annie Kuipers uit De Lutte (Overijssel), die al 55 jaar samen zijn. Hun geheim? “Je moet belangstelling hebben voor elkaars werk en veel samen doen, ook met uitgaan en ontspanning”. We gaan het direct proberen, doet u mee?

In de volgende aflevering: Handschrift, het huisorgaan van de ChristenUnie.

 


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • luck

  Het aantal christenen neemt af en dus het aantal potentiele kiezers uit de oorspronkelijke doelgroep.
  En voor kiezers uit andere hoeken van de samenleving zijn er voldoende alternatieven, zowel links, rechts en in het midden.
  De recente en toekomstige tweede kamerleden, waaronder enkelen die het best in zich hebben, lopen verloren rond in wat eens ’n gebouw was, maar nu vergane glorie, struikelend over (hoek)stenen, balken en andere restanten, steun zoekend bij elkaar, hoe nu verder, de toeschouwers kijken triest toe.

 • Amub

  De huidige kamerleden van het CDA zijn niet alleen onderling uitwisselbaar, maar ook met andere partijen (PVV, SGP en PvdD uitgezonderd). En de nieuwe lijst is niet anders.
  Op 1 persoon na. Dat is de man die (als een van de weinige, mogelijk zelfs de enige in Nederland) echt alles weet van pensioenen. Zijn naam: Pieter Omtzigt. Zijn kennis is zo groot dat de Tweede Kamer hem unaniem heeft aangewezen als rapporteur namens Nederland bij Europa.

  Het idiote geval wil dat Omtzigt niet voorkwam op de kandidatenlijst 2012 van het CDA. Ondanks dat hij zelf had aangegeven graag door te willen. Je snapt het werkelijk niet: Hebben ze toch nog een kanjer in huis, dan passeren ze hem doodleuk. Wat voor een wereldvreemd vrouwtje is die Ruth Peetoom eigenlijk?

  PS. Het congres heeft Omtzigt alsnog op de lijst gezet. Op de onverkiesbare plek 39. Maar wie weet, met voorkeurstemmen…?

Meer artikelen