Spring naar de content

‘Politietop moet mond houden over wietpas’

De invoering van de Wietpas lijkt op een drama uit te lopen. Volgens Hans van Duijn, oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond, is de angst bij de top van de politie om zich kritisch over het project uit te laten ‘heel sterk’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Van Duijn deed deze uitspraak vorige week tijdens ‘Het beleg van Woudrichem‘. Daar confereerde het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

‘Snavel dicht’
Volgens Van Duijn is de invoering van de Wietpas nu al mislukt. En de politietop durft niets te zeggen. “De angst onder politieambtenaren in de top is heel sterk. Sterker dan je zou mogen verwachten en dan wenselijk is. Stel nou dat er dingen gebeuren die wij ons in dit democratische land niet kunnen voorstellen: staat er dan iemand op die zegt: dit kan niet? Toen de politiek – en vooral de ministers van binnenlandse zaken en justitie – het helemaal hadden gehad met korpschefs die een eigen opvatting hadden en maatschappelijke thema’s aan de orde stelden, hebben ze gezegd: iedereen houdt vanaf nu zijn snavel dicht. Er staat de hoofdstraf op, namelijk dat je uit je functie gaat.”

‘Elke dealer die je vervangt staat in no time op straat’
Volgens Van Duijn heeft de invoering van de Wietpas in het zuiden van Nederland slechts geleid tot een verschuiving van het probleem. “De wietpas is verkocht als ‘wij willen de buitenlandse afnemers buiten de deur houden. Dat lukt hier natuurlijk mee. Dan kan de minister zeggen: operatie geslaagd. De keerzijde is dat we hier veel meer illegale handel hebben en meer criminaliteit op straat. (…) Elke dealer die je vervangt staat in no time op straat of zijn plek wordt ingenomen. De handel gaat gewoon door. Niemand is hier mee geholpen, echt niet.”

Lees verder onder het video-interview met Van Duijn

Wietpas schiet doel voorbij, Teeven onbuigzaam
Sinds de invoering van de wietpas in de drie zuidelijke provincies is de overlast toegenomen. Het is drugsrunners niet ontgaan dat buitenlanders in Brabant, Limburg en Zeeland geen softdrugs meer kunnen kopen in de coffeeshop. Maar doordat de straathandel is toegenomen – met dalende prijzen ten opzichte van de coffeeshops als gevolg- kopen ook Nederlanders nu van straatdealers. Dat bleek vorige maand uit onderzoek. Ook blijkt het nieuwe beleid honderden banen in de sector te kosten wat weer aanleiding voor GroenLinks Tofik Dibi aanleiding was om Kamervragen te stellen. Maar het antwoord van staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven gisteren liet niets aan duidelijkheid te wensen over: “In mijn brief (-) heb ik uw Kamer gemeld dat ik de stand van zaken rond de invoering van het aangescherpte coffeeshopbeleid op de voet volg en dat de invoering volgens verwachting verloopt. Ik zie dan ook geen aanleiding om het beleid stop te zetten.”