Politiek Wiet
159 seconden leestijd

‘Politietop moet mond houden over wietpas’

De invoering van de Wietpas lijkt op een drama uit te lopen. Volgens Hans van Duijn, oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond, is de angst bij de top van de politie om zich kritisch over het project uit te laten ‘heel sterk’.

Van Duijn deed deze uitspraak vorige week tijdens ‘Het beleg van Woudrichem‘. Daar confereerde het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

‘Snavel dicht’
Volgens Van Duijn is de invoering van de Wietpas nu al mislukt. En de politietop durft niets te zeggen. “De angst onder politieambtenaren in de top is heel sterk. Sterker dan je zou mogen verwachten en dan wenselijk is. Stel nou dat er dingen gebeuren die wij ons in dit democratische land niet kunnen voorstellen: staat er dan iemand op die zegt: dit kan niet? Toen de politiek – en vooral de ministers van binnenlandse zaken en justitie – het helemaal hadden gehad met korpschefs die een eigen opvatting hadden en maatschappelijke thema’s aan de orde stelden, hebben ze gezegd: iedereen houdt vanaf nu zijn snavel dicht. Er staat de hoofdstraf op, namelijk dat je uit je functie gaat.”

‘Elke dealer die je vervangt staat in no time op straat’
Volgens Van Duijn heeft de invoering van de Wietpas in het zuiden van Nederland slechts geleid tot een verschuiving van het probleem. “De wietpas is verkocht als ‘wij willen de buitenlandse afnemers buiten de deur houden. Dat lukt hier natuurlijk mee. Dan kan de minister zeggen: operatie geslaagd. De keerzijde is dat we hier veel meer illegale handel hebben en meer criminaliteit op straat. (…) Elke dealer die je vervangt staat in no time op straat of zijn plek wordt ingenomen. De handel gaat gewoon door. Niemand is hier mee geholpen, echt niet.”

Lees verder onder het video-interview met Van Duijn

Wietpas schiet doel voorbij, Teeven onbuigzaam
Sinds de invoering van de wietpas in de drie zuidelijke provincies is de overlast toegenomen. Het is drugsrunners niet ontgaan dat buitenlanders in Brabant, Limburg en Zeeland geen softdrugs meer kunnen kopen in de coffeeshop. Maar doordat de straathandel is toegenomen – met dalende prijzen ten opzichte van de coffeeshops als gevolg- kopen ook Nederlanders nu van straatdealers. Dat bleek vorige maand uit onderzoek. Ook blijkt het nieuwe beleid honderden banen in de sector te kosten wat weer aanleiding voor GroenLinks Tofik Dibi aanleiding was om Kamervragen te stellen. Maar het antwoord van staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven gisteren liet niets aan duidelijkheid te wensen over: “In mijn brief (-) heb ik uw Kamer gemeld dat ik de stand van zaken rond de invoering van het aangescherpte coffeeshopbeleid op de voet volg en dat de invoering volgens verwachting verloopt. Ik zie dan ook geen aanleiding om het beleid stop te zetten.”


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • Eliane

  Het is hoog tijd dat de politiek zich eens helder uitspreekt over hoe het cannabisbeleid eruit moet zien. Loze kreten als ‘wietpas van tafel’ of ‘alle coffeeshops dicht’ is ook geen oplossing van het probleem van overlast en criminaliteit. Wie durft er eens met een echte visie te komen?

 • Victor Badran

  Ik vind het dementerende kabinet sukkels.

  • Lilian

   @ Victor Ik ben het met je eens

 • klaas

  Een echte visie is erkennen dat het goed was.
  – drugstoerisme is net zo fijn en lucratief als ander recreationeel tourisme.
  – coffeeshopoverlast bestaat eigenlijk niet. cafe overlast wel
  – voor zover de overlast wel bestaat is dit te wijten aan
  * parkeeroverlast door gebrekkige ruimtelijke ordening
  *blowverbod in coffeeshops
  *te weinig shops met te veel klanten
  etc
  en het gebruik van 16 jarigen is ook niet afgenomen sinds het afbraakbeleid in 1995 van start ging.
  Zei moeten dus ook weer gewoon beschermd kunnen gebruiken in een coffeeshop… waar het voor bedoeld was

 • Anton Gapers

  Beleg van woudrichem stelde geen RUK voor !

 • eliane

  @klaas de vraag is inderdaad: waar wil de politiek nou op lange termijn heen met het cannabisbeleid? Het alleen maar stimuleren van de criminaliteit voor teelt, koop en verkoop kan toch geen overheidsambitie zijn zou je zeggen!

Meer artikelen