Spring naar de content

440 miljoen verlies in drie kwartier. Dat schiet lekker op

Afgelopen woensdag begon de computer van de Amerikaanse marketmaker Knight Capital voor zichzelf. Een marketmaker is een bedrijf dat orders op de beurs inlegt, voor zichzelf handelend of in opdracht van andere partijen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Wat er precies misging wordt nog onderzocht, we houden het op een softwarefout, maar wat wel al vaststaat is dat de schade voor het bedrijf 440 miljoen dollar bedraagt. And counting, moet ik er dan bij zeggen want sinds dit akkefietje leiden grote en kleinere klanten hun orders om. Ze vertrouwen Knight niet meer. En geef ze eens ongelijk.

Knight Capital is zelf ook beursgenoteerd, een gerenommeerd bedrijf zelfs. Toen het nieuws woensdag bekend werd knalde de koers van het aandeel Knight met 33% in elkaar. Donderdag ging er nog eens 60% van af. Van de koers die woensdagochtend nog meer dan tien dollar bedroeg is nu iets meer dan twee dollar over.

Deze kwestie maakt pijnlijk duidelijk dat we met de gecomputeriseerde aandelenhandel – waarbij computers zo zijn geprogrammeerd dat ze zelf kopen en verkopen met een handelingssnelheid waar mensen niet toe in staat zijn – flink de weg kwijt raken. In die drie kwartier die het duurde voordat iemand in staat bleek de computer uit te zetten, had het ding al miljoenen orders uitgespuugd. Niks bijzonders, denken ze bij Knight, dat is nu juist het leuke van zo’n systeem want de software zoekt naar heel kleine prijsverschillen, vaak centen en dubbeltjes. Voor dat soort marges kun je geen mensen inzetten, te tijdrovend en dus duur.

Maar een computer die dagelijks tientallen miljoenen van dat soort transacties doet, dat telt qua winst best lekker op. Tot het een keer fout gaat.

Over de hele wereld bestoken inmiddels honderden van dat soort systemen dagelijks de beurzen, er wordt veel geld betaald om in datacenters te zitten naast die van de beurs. Dan wordt de snelheid van het licht nog het meest benaderd en blijf je je concurrenten voor.

Het moment waarop we zullen weten dat 440 miljoen klein bier was is niet ver weg, dit gaat een keer op veel grotere schaal mis.

Onderwerpen