Spring naar de content

Het CDA heeft de eigen rouwkaart al geschreven

Er is geen twijfel meer mogelijk, het CDA gaat nu echt de verkiezingen verliezen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Dat komt niet omdat lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma voortaan als Buma door het leven gaat, alsof die naam op een voetbalshirt moet. Nee, dat komt omdat Buma een boek heeft geschreven. Weliswaar van beperkte omvang (96 pagina’s) en schappelijk geprijsd (7,50 euro), maar in dat boekwerkje geeft Van Haersma Buma – zoals wij hem consequent blijven noemen – zijn visie op de toekomst van Nederland onder de titel ‘Samen kunnen we meer’.

Bent u er nog?

Had dat boek ‘Buma’ genoemd, en wie weet dat iemand dan aan de bestseller-auteur Kluun had gedacht, of voor mijn part Denkend aan Nederland…, maar niet ‘Samen kunnen we meer’. Want dat associëren wij direct met een vergeten hit van Willeke Alberti (‘Samen zijn, is samen lachen, samen huilen’) of een versregel uit het Candlelight-oeuvre van Jan van Veen.

Schokkend is ook de uitnodiging voor de boekpresentatie. Zou nou niemand in de omgeving van Sybrand van Haersma Buma hem erop gewezen hebben dat de hele vormgeving en typografie van die kaart doen denken aan een rouwkaart? Of is het een grap, een kwinkslag die wij in elk geval niet snappen?

Welke art director van welk reclamebureau is hiervoor verantwoordelijk en zou hij of zij er voor betaald krijgen? Vast niet. Dit moet het werk zijn geweest van een stagiair in z’n eerste week. Of waarschijnlijker, een employee met een verborgen visuele handicap.

Wij tarten uw geduld en incasseringsvermogen nog een keer met deze ongetwijfeld als wervend bedoelde flaptekst:

“Nederland is een prachtland en dat willen we graag zo houden”
(Wie niet?)

“Een land waar mensen veilig wonen, werken voor de kost, omzien naar anderen en bouwen aan de toekomst”
(Bouwen aan een verleden lijkt mij veel leuker)

“Voor elkaar en onze kinderen.”
(Tsja, niet voor onze auto’s, hoewel)

“Dat is het Nederland waar het CDA voor staat, een land waar we zuinig op willen zijn”
(Toe maar, het CDA durft wel)

“Dan moeten we er wel werk van maken.”
(O, werk, ja ja)

“Voor banen, zorg voor elkaar en meer respect in de samenleving”
(Respect man, weet je)

‘Zelf’ geschreven
Eén van de CDA-campagneleiders, Bart van den Brink, beweert desgevraagd dat de tekst van Sybrand zelve is, al ‘zijn er wel wat mensen om hem heen die hebben meegedacht’. Wie dat zijn, vertelt hij lekker niet. Maar de directeur van uitgever Conserve, Elsa Gorter, zegt dat het boek ‘min of meer door Buma zelf is geschreven’, en na die formulering moet ze er zelf om gniffelen.

Ik denk inderdaad dat de tekst van de CDA-lijsttrekker afkomstig is, want zelfs een derderangs ghostwriter krijgt geen zinnen uit zijn pen als: ‘Sybrand Buma voert een pleidooi voor een andere aanpak. Een aanpak waarmee gekozen wordt voor werk, gezin en samenleving. Vanuit het besef dat Nederland sterker uit de crisis kan komen als we nu juiste keuzen maken. Door verder te kijken dan de crisis. En te kijken naar de samenleving die we willen hebben na de crisis. Samen kunnen we dat, kunnen we meer’.

Samen kunnen we ook niet op het CDA gaan stemmen, straks.