Economie Foto: ANP
130 seconden leestijd

Na het exit van Griekenland komt de chaos

Een vertrek van Griekenland uit de euro klinkt ‘niet meer zo afschrikwekkend’. Dat zei de vicekanselier van Duitsland in een recent interview. Tegelijkertijd vertelde Der Spiegel ons dat het Internationaal Monetair Fonds besloten heeft geen geld meer in Griekenland te pompen.

Ik vind het feit dat zij het niet afschrikwekkend vinden verontrustend. Ik zeg heus niet dat Griekenland in de eurozone moet worden gehouden; uiteindelijk is dat eigenlijk niet meer mogelijk. Maar als er in Europa ook maar iemand is die denkt dat het Griekse vertrek zonder slag of stoot zal gaan, leeft hij in een fantasiewereld.

Zodra een land, maakt niet uit welk land, heeft aangetoond dat de euro geen eeuwigheidswaarde heeft, zullen de investeerders – en ook de gewone spaarders – in andere landen daarop reageren. Ik durf er wat onder te verwedden dat een Grieks vertrek wordt gevolgd door het algemeen terugtrekken van banktegoeden door heel Europa heen.

Om de situatie in de hand te houden, zou de Europese centrale Bank enorme bedragen aan bankfinancieringen moeten opbrengen – waarschijnlijk zouden ze ook staatsschulden moeten kopen; de rente op Spaanse en Italiaanse schulden pieken immers op dit moment al.

Zijn de Duitsers bereid deze situatie onder ogen te zien? Mijn advies is: wees bang, heel bang.

De eurocrisis zorgt voor radicalisering
Nu we oog in oog staan met een eurocrisis is er naar mijn mening één punt dat niet genoeg aandacht krijgt en dat is de schade die deze crisis aan het politieke landschap in Europa zal toebrengen.

In bijna heel Europa hebben beide kanten van het gebruikelijke politieke spectrum zich voor het karretje van de bezuinigingspolitiek laten spannen- soms in een regering van nationale eenheid, soms volgens de gewone partijpolitiek, waarbij dan beide partijen dezelfde lijn volgden.

Als deze politiek nu spectaculair gaat falen, en dat is nu toch bijna zeker, dan wordt het hele politieke midden in diskrediet gebracht en blijven alleen de radicale partijen aan de rechter en linkerzijde over omdat die niet besmet zijn.

Je kunt moeilijk voorspellen hoe dit allemaal af gaat lopen. Maar het zou wel eens kunnen dat Europa over een paar jaar een heel ander continent is dan de fijne bond van democratische landen die we allemaal kennen en waar we van houden.


paulkrugman

Paul Krugman is hoogleraar economie aan Princeton, Nobelprijswinnaar en columnist van de New York Times. Zijn column verschijnt twee keer per week op HP/De Site.

Lees ook
 • Marcel Kolder

  Dus jij voorspelt dat er een oorlog gaat uitbreken? Of minstens niet zo fijne democratische landen c.q. nieuwe dictaturen zullen opstaan, als ik je redenatie doortrek?

  • Leo_Peru

   Er hoeft helemaal geen 1 land uit de euro als er hervormingen doorgevoerd worden die in elk land het zelfde zijn.
   elk land moet een salaris voor werknemers hebben die voor het zelfde soort werk gelijk beloont wordt
   de prijzen voor brandstof en andere produkten moetn gelijk getrokken worden in elk land het zelfde belastingstelsel zoals die is in bijvoorbeeld duitsland een laag belastingstelsel voor voertuigen en de rest in de brandstof.
   Voor alle landen het zelfde loonbelasting stelsel Dit idee zal Nederland niet bevallen want ze raken dan veel belastinginkomsten kwijt.
   Kortom als je niet in elk land de zelfde regels hanteerd is de EURO een mislukt projekt

 • Marieka Polder

  Paul Krugman zou wel eens het gelijk aan zijn zijde kunnen krijgen: er worden beslissingen genomen in Europa, zoals de ECB met opkopen van staatsobligaties van Spanje en Italie om de rentes te drukken, waarvoor geen mandaat is verleend. En dan al die over elkaar heen rollende berichten van politici en economen over wat moet gebeuren terwijl niemand het echt weet. En dan de rol van Amerika in deze crisis (die hun eigen problemen nu de schuld geven aan Europa), en de chantage van Spanje en Italie en tijdens de laatste Eurotop; de anonieme beschadiging van premier Rutte in de kranten over zijn gedrag tijdens de Eurotop. Want wie tegen is of enigszins tegengas lijkt te geven plaatst zich buiten het old boys network. Er wordt een hoog spel gespeeld in Europa en de zuidelijke landen hebben de meerderheid in de ECB. Deze berichtgeving kan niet langer meer doorgaan zonder dat we als simpele burger ook maar iets van lichtpuntjes zien. Het vertrouwen van mensen, die nu nog steeds graag in de toekomst van een democratisch Europa willen geloven wordt diep geschaad. Inderdaad, Paul Krugman, nog even en de Europese burger geeft het op en kiest voor een radicale linkse of rechtse partij. Te beginnen bij de verkiezingen in NL. God behoedt ons hiervoor: God bless Europe (hopen we).

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Deze econoom laat zien on nutteloos ze zijn.
  Als hij echt begrijpt wat er gebeurt, waarom geeft hij dan geen inspirerend advies aan de regeringen en middenpartijen?

  Paul Krugman loop net zo gemakkelijk achter de gebeurtenissen aan als onze regerignsleiders.
  Dat zijn niet allemaal ban die rutte nitwits
  Niet elk EU land zit in een rutte recessie

  De kern van het probleem is dat iedereen achter de financiele machten aan loopt. Daar moeten we ons eerst van bevrijden.
  En dat is redelijk simpel.
  Loop er niet meer achteraan.
  Dan is er minder markt in de financiele sector, maar wat doet die markt nu met ons? Hij laat miljarden van ons geld zomaar verdwijnen.
  Ook staatsbanken kunnen bedrijven en burgers leningen verstrekken. Zo ingewikkeld is dat niet.
  De regels worden dan democratischer gecontroleerd, het wordt transparanter en er komt daardoor weer vertrouwen in de economie.

  Paul Krugman zal daar wel belang bij hebben, vandaar nietszeggend commentaar.

  Zoals de beste econoom uit de Tweede Kamer stelt, Jolande Sap van GroenLinks “We moeten ons bevrijden uit de gijzeling van de financiële markten.”
  http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/79174

 • Dick.

  Dwing de besturen van burger fondsen in de dollar te investeren en deze flauwekul is zo voorbij.
  Zo ook pensioenfondsen,,in de dollar uit laten betalen,,,,en zie wat gebeurt,,,

Meer artikelen