Lekker, mooi, belangrijk
56 seconden leestijd

De mooiste Marsdocumentaire aller tijden

De Curiosity is op Mars geland, en de komende twee jaar zullen we worden overspoeld met beelden van het desolate landschap van de Rode Planeet. Groene mannetjes zullen we er niet op gaan zien, maar ook een enkele verdwaalde bacterie – en zelfs enig spoor van fossiel leven – zou al een sensatie teweeg brengen. Als er behalve op de aarde ergens in ons zonnestelsel ooit leven is ontstaan, dan moet dat bijna wel op Mars zijn gebeurd. Dat besef maakt dat er steeds weer geld wordt vrijgemaakt voor robotmissies die dan eindelijk hét bewijs moeten leveren dat we niet alleen zijn in het heelal.
Weinigen hebben onze fascinatie met Mars zo in treffend beeld kunnen brengen als Carl Sagan, de in 1996 overleden Amerikaanse astronoom die in 1980 de legendarische televisieserie Cosmos maakte. De aflevering ‘Blues voor een Rode Planeet’ mag dan 22 jaar oud zijn, nergens wordt duidelijker waarom we ook nu weer vol fascinatie naar de beelden van de Curiosity kijken.


Mark Traa

Mark Traa studeerde aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na jaren te hebben gewerkt als freelance wetenschapsjournalist voor onder andere Trouw, Kijk en Intermediair kwam hij in 2004 als redacteur in dienst bij HP/De Tijd. Hij is ook auteur van enkele boeken, waaronder 'De Russen komen! - Nederland in de Koude Oorlog' en 'President Robert - het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast'. In augustus 2012 verscheen zijn historische roman 'Prinses Paulina - het kleinste vrouwtje ter wereld'. Momenteel werkt Mark bij populairwetenschappelijk tijdschrift Quest

Lees ook
Meer artikelen