Spring naar de content

Mitt Romney kondigt vallende beurskoersen aan

Afgelopen zaterdag 4 augustus vond er in de ogen van een aantal beleggers iets historisch plaats. De republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney stelde in een toespraak dat ‘America is poised to take off economically’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

In de beleggerswereld is er een stroming, socionomics, die gedragingen van groepen en individuen volgt als indicator – of beter: contra-indicator – voor wat ons op de beurs te wachten staat. Ik volg deze stroming ook.

Wanneer optimisme of pessimisme toe- of afneemt is een ommekeer nabij. Dat geldt in het algemeen voor het aantal bulls (optimisten) en bears (pessimisten) op de beurs. Socionomics hecht er dan ook nog waarde aan wie er binnen een bepaalde stroming iets zegt.

Historisch is de anekdote van de grote belegger die ogenblikkelijk zijn hele portefeuille verkocht toen zijn taxichauffeur, die uiteraard de status van zijn passagier niet kende, hem onderweg beleggingsadviezen begon te geven. Zodra ook taxichauffeurs beleggen heb je op de beurs niets meer te zoeken, tenzij je short gaat om te profiteren van een aanstaande daling.

De woorden van Romney werden opgepakt door de Amerikaanse socionomics-specialist A.V. Bursch die er een mooie analyse van maakte.

Samengevat zegt hij dat als een nitwit als een presidentskandidaat – wie dat ook is – zich over een toekomstbeeld van de economie uitlaat, dat een niet te missen indicator is voor een aanstaande heftige omslag. In zijn projectie voor de komende negen maanden ziet hij in termen van de Elliott Wave (ook een methode die ik volg) een daling van S&P’s index van zo’n veertig procent.

Natuurlijk vindt u dat overdreven, om niet te zeggen: extreem. Hoogste tijd voor een heel klein maar belangwekkend stukje geschiedenis:

Op 13 juli 2007 stond de AEX op 564 punten. Op 9 maart 2009 was daar 194 van over, een daling van 66%.
Op 18 februari 2011 stond de AEX op 374. Eind september 2011 was daar 256 van over, een daling van 32%.

Stijgingen zijn er natuurlijk ook voortdurend maar ze bereiken geen nieuwe toppen, ze herstellen een deel van de daling die daarna weer vrolijk verder gaat.

We gaan het zien.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

—————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.