Politiek Er zijn in Europa ook supporters van Assad (foto anp)
79 seconden leestijd

Handen af van Syrië! Victorie voor Assad!

De Britse communistische partij weet het zeker: ‘imperialistische krachten’ proberen de ‘progressieve regering’ van Syrië ten val te brengen en zaaien zo het zaad voor een ‘nieuwe wereldoorlog’. 

Volgens het augustusnummer van het partijblad Proletarian moeten Britse arbeiders daarom ondubbelzinnig partij kiezen voor hun Syrische ‘broeders en zusters’ en weigeren samen te werken met de imperialistische oorlogshitsers.

Liefhebbers van het extreemlinkse partijwezen in Europa staan absoluut niet te kijken van deze oproep van de kleine Communist Party of Great Britain (Marxist-Leninist). De partij werd opgericht in 2004 en onderscheidde zich sindsdien niet alleen door onvoorwaardelijke steun aan Noord-Korea, maar ook als fanclub van Josef Stalin, Mao Tse-toeng en meer hedendaagse zware jongens als Robert Mugabe en wijlen Saddam Hussein. Voor de echte fijnproevers: u dient de Communist Party of Great Britain (Marxist-Leninist) niet te verwarren met de Communist Party of Britain of de Communist Party of Great Britain, want die denken over sommige communistische zaken toch net weer een tikje anders.

Radicaal-linkse kringen in Nederland zijn niet op steun aan het regime van Bashar Al-Assad te betrappen. De Internationale Socialisten lijken zelfs mordicus tegen. “De revolutie in Syrië is geen ‘revolutie tegen het verzet’, noch ‘een westers complot’. Het is een volksopstand,’ zo viel onlangs te lezen in IS-orgaan De Socialist.

Hieronder een affiche van de CPGB-ML dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat.

 

 


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
  • luck

    Aan beide kanten zullen nog veel slachtoffers vallen voor dat de volgende fase intreedt.
    En dat leidt tot de volgende vraag: hoe gaat ’t o.a. met Egypte, Libie, heeft de bevolking het beter dan voor de machtsomwisseling, hoe ziet je lokale vorm van democratie er uit ?
    Hoe is de relatie o.a. met het Westen, maar ook bijvoorbeeld met China en nieuwe opkomende economische spelers zoals India en Brazilie, de wereld veranderd in rap tempo en zoet (drink)water wordt het nieuwe goud met alle risico’s die daarbij horen ?

Meer artikelen