Haagsche Post De hel volgens Sandro Botticelli
140 seconden leestijd

Zeg ChristenUnie, gaan homo’s nou wel of niet naar de hel?

De nummer vier van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, lag begin deze week onder vuur wegens een onhandige uitspraak over homo’s en godsdienstonderwijs. Vandaag probeerde hij er afstand van te nemen maar of dat lukt?

Segers stond dinsdag met een interview in NRC Handelsblad. Vooral de laatste drie vragen en antwoorden waren interessant:

Moet de vrijheid om bepaalde islamitische stromingen te doceren beperkt worden?
“Wij staan pal voor die vrijheid, maar hij is niet onbegrensd. Het is geen vrijbrief om alles maar te doceren. De inspectie zal af en toe over de schouder van de docent moeten meekijken. Als op de godsdienstles wordt geleerd dat je homo’s of afvalligen mag stenigen, dan heb je een probleem.”

En als je leert dat homo’s zondaars zijn en in de hel zullen branden?
“Dat behoort tot de onderwijsvrijheid.”

Ik vraag het omdat sommige orthodoxe christenen ook moeite hebben
met homoseksualiteit.
“Die moeite is er inderdaad, maar de openheid groeit op dit punt. In een rechtsstaat moet veel vrijheid zijn voor veel meningsverschillen, maar de grens ligt bij aanmoediging en verheerlijking van geweld.”

Kortom: je mag kinderen niet leren dat homo’s gestenigd mogen worden, maar wel dat ze in de hel zullen branden. Dat leidde tot gedoe natuurlijk, Segers kreeg veel kritiek op Twitter en in eigen kring en dat liet hem niet onberoerd:

Vandaag besloot Segers dat zijn tweets niet voldoende waren en volgde er een verklaring op de website van de ChristenUnie. In een wolk van woorden zegt Segers nu over het voorbeeld van brandende homo’s in de hel: “Dit is dus een opvatting die haaks staat op de mijne, ook als die op een christelijke school zouden worden geventileerd. Niemand anders dan God komt het oordeel toe. Sterker nog, ik geloof zelf in een liefdevolle God bij wie iedereen welkom is zonder onderscheid. Maar het behoort wel tot de vrijheid van onderwijs om daar dus anders over te denken en dat te leren. (…) Geen fijnzinnig statement, maar er moet wel vrijheid voor zijn.” Vervolgens herhaalt Segers dat van het aanmoedigen van geweld geen sprake mag zijn.

Dat was dus de verduidelijking die Segers miste in het artikel in het NRC: hij gelooft niet dat homo’s uiteindelijk in de hel belanden maar het moet wel onderwezen kunnen worden.

Waarvan akte.

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • anpo

  wie verlost ons nou eindelijk eens van die religieuze macho mannen terreur. Het maakt toch verdorie niet uit wie hier kakelt dat ze het gelijk of de waarheid aan hun kant hebben, kijk de geschiedenis na en walg van het absurde bloedvergieten vanuit religieus fanatisme. Weg met alle godsdiensten of geloven in charlans al dan niet gekleed met baarden en jurken die hun seksloosheid moeten verbergen.

 • Eliane

  Maar waarom moeten kinden bang gemaakt/ geïndoctrineerd worden op school? Is dit een taak van het onderwijs? Ik heb op de basisschool vooral goed leren lezen, schrijven en rekenen. Met die kennis kan ik zelf nieuws lezen en cijfers interpreteren. Superhandig systeem was dat.

  • Rene Strobos

   Het kunnen lezen en schrijven is een heel goed middel om te communiceren.
   Het probleem met het lezen is…….!..wat leest men en door wie is het geschreven.
   Ook de bijbedoelingen achter het geschrift is een belangrijke factor.
   Macht is het toverwoord en daar hebben velen zelfs een moord voor over.
   Denk aan Pim Die minister dreigde te worden.
   Men schiet de gevaren gewoon van deze Aarde rechtstreeks inde hel.
   Als je de gelovigen mag geloven.
   Toegestaan. .staat in de bijbel toch?

 • Dick.

  De evolutie blijft wel achter, de clitanus is nooit ontwikkeld.

 • mens

  Homo’s gaan natuurlijk naar de hel. Je kunt me niet wijs maken dat God hen mag. En helemaal niet dat het heel normaal is om een homo of lesbie te zijn omdat homos en lesbies de zelfde geslacht liefhebben en dat is juist heel raar. Want mensne zijn zodanig geschapen dat ze de andere gesclaht lief hebben en niet dezelfde gesclaht dat is gewoon abstract raar eerlijk gezegd als God hun zo heeft geschapen dan zou het niet eerlijk zijn om ze naar de hel te laten gaan . Dat God hen zo heeft geschapen is een leugen dat zijn geestelijken die God belachelijk willen maken en mensne zijn eenmaal verschillend sommigen kunnen in hun verleden dingen megemaakt hebben waardoor ze zich zijn gaan aantrekken aan de zelfde geslcaht als voorbeeld heel kort dat je ruzie hebt gemaakt met een vrouw wwaarodor je van vrouwen bent gaan haten of dat nou fout of goed is weten we wel. Dus ik bedoel Je hoort in Bijbel verhalen over De profeet Lot en wat God met die volk mee heeft gedaan.”Als God homos heeft geschapen dan kan ik ervan uit gaan dat ze er niks aan kunnen doen dat ze zo zijn.” Maar uit die verhalen kun je toch duidelijk uit halen dat God hen neits voor niets bestraft heeft en vooral als de hele volk homo is. Er is hier blijkbaar iets mee mis. Maar daar kijken de meesten van jullie overheen Ik heb gewoon het gevoel van dat jullie God niet mogen want God maakt duidelijk dat dat niet normaal is en jullie kijekn daar tegen op ik kan niks anders zeggen dat jullie homos liefhebben en dat jullie dus op deze wijze Niet in God geloven of niet willen geloven elk mens met een duidelijk verstand kan uitmaken dat Homo’s niet normaal zijn, dat ze niet natuurlijk zijn, dat ze geen gelovige kunnen zijn, dat ze denken homos te zijn( niet van geboorte, anders zou dat de schuld van god zijn).

  Hoop hiermee duidelijk mijn mening geuit te hebben.

 • pebe5

  IS ER OOIT IEMAND TERUG GEKOMEN UIT DE HEL OM DE WERELDBEVOLKING TE VERTELLEN WAT DE HITTEGRAAD DAAR IS…..WIJ HEBBEN ONZE EIGEN HEL (OP AARDE) GECREEERD…..EN GAAN NOG MAAR DOOR!! RESPECT BESTAAT KENNELIJK NIET IN DE HEL…

Meer artikelen