Leven luister naar de huisarts! (foto anp)
189 seconden leestijd

Laten we Aanstelleritis maar niet meer vergoeden

Als artsen voortaan minder snel of automatisch bij allerlei medische klachten röntgenfoto’s, echo’s en CT-scans zouden doen, dan zou er in de zorg voor miljarden euro’s bespaard kunnen worden. Stelt oud-minister Ab Klink vrijdag in een rapport.

Maar zouden patiënten ook niet een stevige bijdrage kunnen leveren?

Neem patiënt-Van Deijl! Onlangs voelde hij wat steekjes op zijn borst, dus wat doet een hypochonder als hij: googelen. Hij raadpleegde verschillende bronnen, maar die stelden hem niet gerust. Weliswaar had hij geen uitvalspijnen naar de linkerarm of naar zijn kaken, maar met zijn bijna 55 lentes wilde hij toch geen risico nemen en maakte hij een afspraak bij de huisarts. Die bevoelde hem eens, klopte en tikte hier en daar, vroeg goed door over de precieze aard van de klachten en stelde toen vast dat het niks verontrustends kon zijn. Nog even vroeg Van Deijl of er misschien niet toch ergens een fotootje genomen kon worden of desnoods zijn bloeddruk gemeten, maar de arts hield vol dat hem dat niet nodig was.

Van Deijl dacht aan een familielid die met zo’n antwoord beslist geen genoegen zou nemen en zo ongeveer zou eisen dat er een cardioloog bijgehaald moest worden. Maar toen deed de patiënt iets waarvan hij zelf later nog een beetje beduusd was: hij geloofde de arts en liet het er verder bijzitten.

De steekjes doen zich nu en dan nog voor, maar op die momenten spreekt hij zichzelf toe: ‘de arts zei dat het niets verontrustends was en hij kan en zal het wel weten, dus maak je niet druk’.

In het geval van deze patiënt zijn de zorgkosten beperkt gebleven tot een eenmalig huisartsenbezoek, maar er zijn ook mensen die erop staan dat ze in een vervolgtraject komen. En dan gaat de teller lopen. Ik keur dat niet af, want het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt, maar ik stel daar tegenover dat het ook geen enkel kwaad kan om eens te vertrouwen op de deskundigheid van een huisarts, om er misschien eens een keer vanuit te gaan dat een menselijk lichaam af en toe een oneffenheidje kan vertonen dat niet meteen kanker is of een naderende hartaanval. Er zullen altijd vage, onduidelijke klachten zijn waartegen je weinig kunt uitrichten en waarmee je maar het beste gewoon te leven hebt. Tenslotte kan het ook helemaal geen kwaad je eens te realiseren dat de mens niet het eeuwige leven heeft, dat hij een uiterst kwetsbaar, nietig wezentje is en blijft.

De kosten in de gezondheidszorg rijzen de pan uit. In dit tempo dreigt de zorg over een aantal jaren onbetaalbaar te worden en dient zich een crisis aan die volgens Ab Klink vergelijkbaar is met de huidige financiële crisis. Om de kosten te beteugelen, opperde het College voor zorgverzekeringen onlangs voor het niet meer vergoeden van zeer kostbare behandelingen voor zeldzame ziektes. Erg kansrijk is dat advies niet, want heeft alom verbazing en verontwaardiging opgeleverd.

Misschien dat dat College een alternatief advies kan indienen dat bepaalt dat de kosten van de talrijke patiënten met de aandoening A., wat staat voor Aanstelleritis, voortaan niet meer worden vergoed. Moet u eens opletten hoeveel miljarden dat ineens scheelt.


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • Gerrit A. Bakker

  Zit veel waarheid in dit artikel. Maar de van tijd tot tijd “pijn op de borst klachten”, dat ken ik (65) ook en dan ga je toch maar wat graag naar de dokter en verder, ook al is er bij mij ook nooit verder iets ernstigs geconstateerd!

 • Inge. Rotterdam

  Onlangs was mijn echtgenoot vrij ernstig ziek .De huisarts constateerde dat hij naar het ziekenhuis moest.Hij ging terug naar zijn praktijk om de ambulance te bellen (wat hij ook met onze telefoon af kon.)Enkele dagen later viel de afrekening van Het Zilveren Kruis in de bus met de specificatie van de opname .o.a 35 € voor het telefoontje naar de ambulancedienst.

  Wat te denken van de PGB.s voor alle onopgevoedde kinderen in de achterstands wijken?
  Wat normaal puberen heet.Daar vang je rond de 800€ per maand voor ,een mooie bijdrage aan de
  uitkering .Daar wil je toch wel een keer gek voor doen bij het RIAGG.

  Men mag wel uithalen naar de ouderen die toch wel erg veel kosten ,maar er zijn groepen in samenleving waar men niet over durf te spreken.
  Wat te denken over het enorme aantal onverzekerden .of collectief verzekerden met een uitkering ?

 • Marcel Spanjersberg

  Als het om gezondheid gaat mogen er geen risico’s worden genomen want hoe vaak hoor je dat een huisarts er flink naast zit en in het ergste geval de patiënt enige tijd later overlijdt. Wat mij opvalt is dat wij in Nederland voor de euro betaalbare zorg hadden en sinds de euro is het duurder en duurder geworden zo duur dat naast de verplichte verzekering U ook de behandelingen zelf mag gaan betalen en dan zijn er nog steeds mensen die beweren dat de Euro een verrijking is..Wij zijn met z’n allen belazerd! en niemand komt in opstand. Nederland is ziek en goed ook!!

 • HJ

  Even een korte schets over kosten in de zorg.
  Ik had een beide voeten last van ingegroeide teennagels. Eerst ben ik naar de huisarts gegaan die inderdaad constateerde dat de teennagels waren ingegroeid. Derhalve afspraak maken met het ziekenhuis. Na een aantal weken (!) kon ik daar terecht. Een arts in opleiding constateerde ook dat de teennagels waren ingegroeid. Na het wachten op de specialist kon een afspraak worden gemaakt om 1 voet de behandelen, de andere moest op een later tijdstip gedaan worden.
  Weer een tijd later naar het ziekenhuis voor de daadwerkelijke behandeling, in een echte operatie kamer met twee artsen en een verpleger! Operatie geslaagd zal ik maar zeggen.
  De andere voet heb ik in Duitsland laten behandelen, waar ik toendertijd vaak was. Gebeld om negen uur in de ochtend, kon om 11 uur dezelfde ochtend langs komen. De arts deedzelf de verdoving en deed de ingreep een paar minuten later. Stond om 11.30 weer buiten. Kosten? €40!
  Wat een verschil met Nederland!

Meer artikelen