Economie Stock beurskoers (500x332)
172 seconden leestijd

Hoe God 240 miljoen verdiende in één dag

Vorige week was daar de 440 miljoen verlies in drie kwartier van de Amerikaanse marketmaker Knight Capital. Inmiddels beginnen de reconstructies van wat er gebeurde serieuze vormen aan te nemen. Dan heb ik het niet over de fouten in de software, ik heb het over de manier waarop Knight overeind werd ‘geholpen’.

En weer zijn het de bankiers van God, die van Goldman Sachs dus, die een slaatje weten te slaan uit andermans ellende. Toen die ellende vorige week uitbrak omdat de computer van Knight maar orders bleef uitspugen, had het bedrijf op enig moment voor ruim zeven miljard aan aandelen in portefeuille die daar helemaal niet hoorden te zijn. Hiervoor had Knight veel te weinig eigen vermogen De beursautoriteiten zouden het bedrijf ogenblikkelijk opknopen als dat nieuws naar buiten kwam.

Toen de computer na drie kwartier het zwijgen werd opgelegd begon een operatie om nog dezelfde beursdag die zeven miljard kwijt te raken door de aandelen te verkopen. Dat lukte maar ten dele, bij het slot van de beurs stond er nog altijd voor 4,6 miljard. Op het deel dat tijdig werd verkocht werd 200 miljoen verlies geleden.

Maar ook met die 4,6 miljard zou Knight de volgende beursdag niet halen, ze waren zwaar in overtreding. Dan kun je alleen nog bidden en zowaar het wonder gebeurde: God verscheen in de vorm van zijn eigen bankiers: Goldman Sachs. Die bleken bereid overnight die posities van 4,6 miljard over te nemen met een korting van ruwweg 5%. Om precies te zijn een korting van 240 miljoen. Goldman Sachs is een paar maten groter dan Knight en kon die 4,6 miljard (minus 240 miljoen) er best even bij hebben. Zou Goldman in staat zijn die positie op een ordentelijke manier af te bouwen in – stel – een paar dagen en de beurs daalde in die tijd niet echt – dan was er 240 miljoen verdiend. En de kans dat de beurs in twee dagen tijd met vijf procent zou dalen was niet groot. En dat gebeurde ook niet, de beurs steeg zelfs.

En zo moet het ongeveer gegaan zijn, aldus de reconstructie. Knight maakte zelf 200 miljoen liquidatieverlies. Daarbovenop kwam de 240 miljoen die de ‘hulp’ van Goldman Sachs kostte om van het restant van de positie af te komen. Met die 440 miljoen kocht Knight tijd om vervolgens dat geld te vinden. In elk geval waren de risico’s nu weg. Maar het gat bleef. Het lukte, andere partijen verstrekten een op termijn in aandelen om te zetten lening. Uiteraard tegen cut throat-condities. En nu likken de aandeelhouders van Knight hun wonden. Hun verlies zit niet in die 400 miljoen die vaporiseerde.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • D. Unfeldt

  Heee ZO verging het de honderden miljarden van de Pensioenfondsen ook! Oa via stockmarketraids weg gestolen en witgewassen tegelijk. Die nijpels en lubbers.Heeft lubbers nog gigagrote stukken landgoed voor gekocht op de belgischfranse grens engeland italie en amerika.Honderden miljarden.

  Nijpels raakte als commisielid van een pensioenfonds nog in paniek toen bij p&w iemand “onderzoek voorstelde naar de Pensioenverliezen…”néénéénéé dát doen wij intérn wél beter…zei die liefe meneer…..dé zó opgeklopte zelfregulaties zeker?

  En goldman sachs is naar europa gekomen rothschild heeft de pijlen op midden amerika gericht en dus zullen wel stuivertje verwisselen doen om de anonimiteit te herstellen. Gs is hier al goed om zich heen aan het grijpen en rothschild had zich 2010 nog voor zes procent ingekocht in rabobank en nu is die bank die nooit problemen had aan het afglijden mede op de moodyschaal.

 • Peter

  En dus gaat de voedselprijs keihard omhoog.
  Heeft Dr. Doom hier soms baat bij?

  • Nou nee, onder al mijn columns ziet u precies waarin ik beleg. Dat beleid is er al sinds 2009 en is – overwegend – niet afhankelijk van incidenten.

 • Jhon

  De Poolse overheid heeft als enige EU land maatregelen getroffen tegen Golman Sachs !

  http://vorige.nrc.nl/economie/article2165137.ece/Poolse_regering_straft_speculatie_tegen_zloty

  Jhon

Meer artikelen