Economie el-nino-300x200-FOTO-ANP
115 seconden leestijd

Moeder Natuur gaat de wereldeconomie een flink lesje leren

Vrijdag werd bekend dat de eerste verschijnselen van El Niño zijn gesignaleerd, een de laatste decennia vaker voorkomend natuurverschijnsel met voor de wereld grote gevolgen.

Hoewel dit jaar niet onverwacht, komt het ‘kerstkind’ nu – qua timing – wel heel ongelukkig op aarde. Moeder Natuur houdt flink huis. Nog elke dag nemen de gevolgen van de enorme droogte in de Verenigde Staten toe. Het heeft daar maandenlang niet geregend in precies die gebieden waar een groot deel van de wereldvoedselproductie in de vorm van graan, mais en soja plaatsvindt. Zou het daar nu nog gaan regenen, dan komt het te laat. Inmiddels stijgen de prijzen van deze landbouwgrondstoffen met tientallen procenten. Dat is voor het rijke westen nog te doen. In arme landen, waar het gezinsinkomen vaak voor meer dan twee derde aan voedsel wordt besteed, is het echter een regelrechte ramp. Vaak mondt dat uit in oproer en revolutie, zoals twee jaar terug in Noord Afrika.

Bij al dit onheil voegt zich nu ook El Niño. Het fenomeen zal er waarschijnlijk voor zorgen dat nu ook de oogsten in Azië en Australië mislukken. Als El Niño zich voordoet gaat dat gepaard met extreme droogte juist in die werelddelen. Opgeteld bij wat zich in Noord-Amerika al afspeelt – terwijl ook in Rusland productieverwachtingen recent werden bijgesteld – betekent dit een sterk gedaalde voedselproductie in zo ongeveer de hele wereld.

Ach, we hebben al een landencrisis. En een bankencrisis. Met een voedselcrisis is het plaatje wel ongeveer compleet. Met de nadruk op ‘ongeveer’ want als belegger sluit ik een authentieke Black Swan natuurlijk ook niet uit.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • de witt

  Dus nu direct stoppen met biobranstoffen en ‘biologische’ landbouw.

  • Iwan

   Nee, stoppen met vlees eten. Vee eet al ons voedsel op!

 • katootje

  Dus nu direct met zijn allen minder vlees gaan eten, zodat al dat veevoer direct door (veel meer) mensen kan worden gegeten! Op dit moment wordt 80 procent van de landbouwgrond in de wereld gebruikt tbv de veehouderij, die de helft van alle graan opslokt.

 • hanspy

  Hoe kunnen de oogsten nu nog mislukken?
  Ze zijn al mislukt door of droogte(USA) of teveel water op verkeerde moment (AZIE)

 • FairWater Paul van Beers

  Tja, alles wijst erop dat duurzaam water steeds belangrijker wordt. Onze conclussie: meer dan hoogste tijd dat Nederland ook in O.S. Projecten duurzaam water prioriteit geeft en dus de Nederlandse FairWater Bluepump zo veel mogelijk gaat inzetten zodat de dorpen in Afrika tenminste duurzaam water hebben als de klimaatkrisis echt losbreekt. Tevens goed voor het Nederlands bedrijfsleven; elke BluePump staat weer voor een paar dagen werkgelegenheid in Nederland. Ook dat telt mee.

  FairWater Foundation

Meer artikelen