Economie lege-beurs
164 seconden leestijd

Dinsdag moet Europa met de billen bloot

Maandag – voor ons was dat afgelopen nacht – maakte Japan zijn groeicijfers over het tweede kwartaal bekend. Het werd een groei van 0,3 procent waar het dubbele was verwacht. En die verwachting was al een ruime halvering van de groei in het eerste kwartaal. Samen met de al eerder bekend geworden cijfers uit China maakt het dat de belangrijkste Aziatische ‘groeitijgers’ inmiddels stilvallen. Er is daar wel groei, in China zelfs naar onze maatstaven forse groei, maar de cijfers zijn onvoldoende om de toekomstscenario’s te ondersteunen.

Morgen is het D-day voor Europa. Vanaf een uur of acht in de ochtend bereiken de cijfers van de individuele eurolanden de buitenwereld, uiteindelijk om 11:00 uur uitmondend in een cijfers voor de héle eurozone.

Ik denk niet dat het een heel groot feest gaat worden. Aan de hand van de al maandelijks verschijnende cijfers over export, consumentenbestedingen en de industriële productie kun je je op voorhand een redelijk betrouwbaar beeld vormen van wat ons morgen verteld gaat worden.

Nederland kon over het eerste kwartaal volgens de herziene cijfers (het CBS publiceert in de regel zo’n zes weken na afloop van een kwartaal een eerste raming, daarna volgen er nog bijstellingen) tot ieders verbazing nog een plusje uitpersen waar de eerste cijfers nog op krimp duidden.

Dat zit er morgen niet in en het zal voor alle belangrijke economieën gelden. Waarschijnlijk blijft Duitsland nog in het groen, maar dan hebben we het wel gehad. De echte uitschieters zullen de probleemlanden Griekenland en Spanje zijn, Italië heeft altijd nog een redelijk goed functionerende interne markt, dat zal een eventuele krimp beperken.

Waarom is morgen – meer dan al die andere kwartalen – belangrijk?

Ten eerste beleven de beurzen nu al vanaf begin juni een irrationele rally die door louter slecht nieuws wordt gedragen. De beurzen leven van de hoop op meer stimulering. Het kan deze week zomaar een zogenaamde suckers-rally blijken te zijn geweest. En bovendien: tot nu zijn de ‘stimuleringsplannen’ er alleen om landen en banken te redden, de consument merkt er verder niets van, voor hem is het tegendeel waar: de ene na de andere belasting wordt verhoogd.

Het enige lichtpuntje zou kunnen zijn dat onze leiders eindelijk gaan inzien dat je een economie niet aan de gang krijgt met alleen maar bezuinigingen, je kunt ook uit je te grote begrotingstekorten groeien door de economie te stimuleren.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———-
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Janus Kop

  Is het zo erg?
  Zo erg dat het te vergelijken is met de gebeurtenissen van 6 Juni 1944 ?
  Ja daar zo toen op de Normandische stranden.

 • Dick.

  Dilemma van het dilemma is dat de lasten enorm gestegen zijn,,de overheid zou zorg moeten dragen voor draagbare lasten,( bij een hele grote groep burgers),pas dan kan de economie weer op gang komen.
  Helaas,,de burgerij draait op voor GVO = Grote Verspilzucht van de Overheid.

 • Leo_Peru

  Vertel eens dokter Doom waar moet de overheid de economie stimuleren nu die zelfde overheid het leven veel te duur maakt in bijna alles waar de overheid in geinvesteerd heeft is altijd veel duurder uitgevallen en geen rendement opgeleverd HSL + Wijkertunnel heeft miljarden meer gekost dan geraamd de lijn Rotterdam naar duitsland wordt nog steeds niet ten volle gebruikt omdat ze in Duitsland nog steeds niet de spoorlijn hebben doorgetrokken en dit gaan ze denk ik voorlopig ook niet doen daar vrachttransport over de weg veel meer extra inkomsten genereerd.
  Ze zijn daar slimmer in dan Nederland die laat alle buitenlandse vrachtwagens gratis doorrijden want het eurovignet is voor Brussel

Meer artikelen