Spring naar de content

Kraanwater: hoe wanhopig kan GroenLinks zijn

GroenLinks bereidt een wetsvoorstel voor om het serveren van kraanwater in de horeca verplicht te stellen. Veel mensen zouden dat willen, kraanwater is minstens zo goed – zo niet beter – als mineraalwater uit de fles. En het belast het milieu stukken minder, er komen geen vervuilende vrachtwagens aan te pas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Voor een dubbeltje
Dat is allemaal waar. Maar het is ook een luchtkasteel want er is een goede reden voor een horeca-exploitant om geen kraanwater te willen serveren: de gemiddelde klant verdomt het om er voor te betalen ‘want het kost toch niks’. Zolang gasten in de horeca die om kraanwater vragen geen milieubewuste burgers zijn maar eerder van de soort die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, lijkt het me niet dat hier een wetsvoorstel voor op z’n plaats is.

Tenzij je ook bij wet regelt hoe een kostprijscalculatie in elkaar hoort te zitten. Dat deden ze vroeger in Rusland, China en Albanië maar ze zijn er toch van terug gekomen.

In een restaurant maken ingrediënten normaal gesproken niet meer dan 15 tot 25 procent van de kostprijs uit, de rest bestaat uit arbeidsloon, huisvesting, afschrijvingen, tafellinnen, breuk, vaak gratis brood. En een normale beloning voor de ondernemer. Waar een grote fles mineraalwater in een restaurant nu vaak tussen de vier en vijf euro kost, zou daar bij kraanwater hooguit een kwart vanaf kunnen.

Het grootste deel van de gasten dat om kraanwater vraagt gaat dat niet betalen, dat deel vindt elke vergoeding voor kraanwater belachelijk. Maar er zijn horecaondernemers die het toch gratis doen. Daar kunnen die gasten dan gewoon naar toe. Dus welk probleem denkt GroenLinks nu eigenlijk op te lossen? Ik weet er nog wel een paar.

Wanneer wordt wijn uit eigen land verplicht? Dat scheelt binnen Europa al snel 1000 kilometer transport met wat we het liefst drinken, als het al niet een veelvoud is als we door blijven drinken uit andere werelddelen. Om van Zuid Amerikaans rundvlees maar niet te spreken. Nou ja, u snapt mijn punt.

Hoe wanhopig moet je zijn – en nog willen worden – als de aanstaande verkiezingen je partij dreigen weg te vagen?

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———-
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.