Economie terras drinken maastricht
150 seconden leestijd

Kraanwater: hoe wanhopig kan GroenLinks zijn

GroenLinks bereidt een wetsvoorstel voor om het serveren van kraanwater in de horeca verplicht te stellen. Veel mensen zouden dat willen, kraanwater is minstens zo goed – zo niet beter – als mineraalwater uit de fles. En het belast het milieu stukken minder, er komen geen vervuilende vrachtwagens aan te pas.

Voor een dubbeltje
Dat is allemaal waar. Maar het is ook een luchtkasteel want er is een goede reden voor een horeca-exploitant om geen kraanwater te willen serveren: de gemiddelde klant verdomt het om er voor te betalen ‘want het kost toch niks’. Zolang gasten in de horeca die om kraanwater vragen geen milieubewuste burgers zijn maar eerder van de soort die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, lijkt het me niet dat hier een wetsvoorstel voor op z’n plaats is.

Tenzij je ook bij wet regelt hoe een kostprijscalculatie in elkaar hoort te zitten. Dat deden ze vroeger in Rusland, China en Albanië maar ze zijn er toch van terug gekomen.

In een restaurant maken ingrediënten normaal gesproken niet meer dan 15 tot 25 procent van de kostprijs uit, de rest bestaat uit arbeidsloon, huisvesting, afschrijvingen, tafellinnen, breuk, vaak gratis brood. En een normale beloning voor de ondernemer. Waar een grote fles mineraalwater in een restaurant nu vaak tussen de vier en vijf euro kost, zou daar bij kraanwater hooguit een kwart vanaf kunnen.

Het grootste deel van de gasten dat om kraanwater vraagt gaat dat niet betalen, dat deel vindt elke vergoeding voor kraanwater belachelijk. Maar er zijn horecaondernemers die het toch gratis doen. Daar kunnen die gasten dan gewoon naar toe. Dus welk probleem denkt GroenLinks nu eigenlijk op te lossen? Ik weet er nog wel een paar.

Wanneer wordt wijn uit eigen land verplicht? Dat scheelt binnen Europa al snel 1000 kilometer transport met wat we het liefst drinken, als het al niet een veelvoud is als we door blijven drinken uit andere werelddelen. Om van Zuid Amerikaans rundvlees maar niet te spreken. Nou ja, u snapt mijn punt.

Hoe wanhopig moet je zijn – en nog willen worden – als de aanstaande verkiezingen je partij dreigen weg te vagen?

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———-
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

 


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Henk Daalder Windparken Wiki

  In het GroenLinks verkiezings programma hebben ze het wel goed geregeld.
  Duurzaam voordeel voor elke burger deelnemer in een windpark, stroom voor 2 tot 5 cent.

  Want in het GroenLinks programma staat:

  Invloed voor omwonenden bij een windpark plan
  Belastingvoordeel voor deelnemers die hun eigen duurzame stroom opwekken

  Iedere zinnige partij wil meer duurzame energie, maar met deze 2 punten onderscheidt GroenLinks zich echt

  http://pakdewind.nl

  • Rob

   Kan je beter op de Partij voor de Dieren stemmen, dat vind ik de echte groene en linkse partij.

 • Horecabezoeker

  Horecaondernemers hebben bewust de prijzen extreem verhoogd tijdens de introductie van de Euro. Zie horecavakblad Misset Horeca zomernummer ‘2004”

  Nu Groenlinks een service ‘wettelijk verplicht wil maken, zoals gratis toiletgebruik nu al is (geldt voor alle openbare gelegenheden), staat rechts Nederland op zijn achterste poten.

  Hoeveel water kost één toiletbezoek? Hiermee kan je alle gasten van één dag van water voorzien.

  Ik lees nergens dat het belachelijk is dat horecaondernemers gasten gratis naar het toiliet moeten laten gaan (is wettelijk verplicht, ook al staat er een schoteltje). Dit is vreemd, want toiletbezoek kost de ondernemer aanzienlijk meer dan het schenken van een kraanwater.

  Mensen gaan niet naar horecagelegenheden om water te drinken maar om onder de mensen te zijn. Hierbij nuttigt men vaak alcohol. Terraszitters overdag, met name gezinnen, zullen wel eens een water bestellen tijdens een warme zomerdag, maar uit ervaring weet ik dat mensen op terrassen gaan zitten, uit eten gaan, en naar de kroeg gaan om iets lekkers te eten en drinken.

  • Ook Bezoeker

   Je zou de mensen die enkel water willen drinken bij een dagschoteltje niet de kost willen geven… Bij een espresso lekker een glaasje water is vaak geen probleem.

   Voor een toiletbezoek hoeft een ondernemer trouwens niet naar een tafel te lopen, bestelling opnemen, terug naar de bar, een aangeschaft glas pakken, ‘ik kom zo bij u’ zeggen tegen een tafeltje die wel willen spenderen, weer terug naar die tafel met een glaasje water…

   Waarom zou je trouwens je plasje wegspoelen met prachtig drinkwater? Is dat duurzaam? Een toilet doorspoelen kost 4 liter (plasje) of meer. Moet dat drinkbaar water zijn? (Dit geld trouwens ook voor douchen, het wassen van je auto en het sproeien van je tuin…) Moet de politiek zich hier niet druk om maken?

 • eliane

  Over de hele wereld bestel ik op terrassen naast een espresso of cappuccino een glaasje kraanwater. In Frankrijk en Italie krijg ik het standaard ernaast gezet. In Frankrijk is het echter ook gebruikelijk dat wanneer de gast alleen kraanwater nuttigt, hij een kleine vergoeding betaalt voor de service. Zoals de auteur hierboven ook schetst: het gebruik (en ‘bezet houden’) van de tafel en de kosten voor de bediening, het schone glas en het koude ijsklontje.
  Soms staat op de bon ‘gebruik tafellaken’ of ‘gebruik serviesgoed’, soms alleen service. Idee voor horeca Nederland?

  • Bertus

   In Wenen ook.

 • Dick.

  Raar volk die Glinkers,,,

 • Klaas

  Kan GL nou echt niets belangrijkers verzinnen als dit?
  Triest

 • Bertus

  Zit wel iets in. Net terug van een vakantie in onder meer Zwitserland. Bestelde water bij het eten. De serveerster pakte een lege fles en vulde deze met leidingwater. Stond op de rekening voor 5,70 Franken. Dikke winst. Juridisch viel er niet veel aan te doen. Op de fles stond “Eienwaeldli Wasser”. De naam van de camping. Ethisch niet erg fraai. Of iets typisch Zwitsers? Truc voor de restaurants hier.

Meer artikelen