Spring naar de content

Wordt het CDA de nieuwe studentenpartij?

Behalve tegen een leenstelsel is het CDA nu ook tegen de langstudeerboete. Probeert de partij zo een nieuwe electorale markt aan te boren? De vergrijsde achterban van het CDA lijkt daar in elk geval geen probleem mee te hebben, zo blijkt uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Onlangs keerde het CDA zich bij monde van Kamerlid Sander de Rouwe plotseling tegen de langstudeerboete. De Rouwe gaf toe dat deze regeling aanvankelijk uit de koker van het CDA was gekomen, maar dat het gebrek aan draagvlak ervoor zijn partij had doen besluiten dit standpunt te laten vallen.

Het CDA lijkt zich de laatste tijd toch al als verdediger van de studentenbelangen op te werpen. Want naast het terugkomen op de langstudeerboete, pleiten de christen-democraten in hun verkiezingsprogramma voor het behoud van de basisbeurs voor de bachelor- én masterfase. Als het aan het CDA ligt hoeven studenten hun studiefinanciering dus niet te lenen, maar blijft dit een gift. Aan de ene kant lijkt dit een electoraal handig standpunt. Aan de andere kant weten we dat CDA-stemmers over het algemeen in de wat oudere leeftijdsgroepen zijn te vinden; geen mensen dus die direct worden getroffen wanneer de basisbeurs wordt omgezet in een lening. Ook hecht de achterban van het CDA traditioneel aan solide overheidsfinanciën. Is het pleiten voor het behoud van de basisbeurs wel een verstandige move van het CDA?

Kieskompas zocht dit uit door de respondenten die aangeven zeer waarschijnlijk CDA te gaan stemmen (door de stemkans een 8 of hoger te geven) te analyseren op het punt van de studiefinanciering.

Dit levert een lichtpuntje voor het CDA in donkere tijden op. De christendemocratische achterban spreekt zich namelijk, net als de partij zelf, in een behoorlijke meerderheid uit tégen het omzetten van de studiefinanciering in een leenstelsel. Maar liefst 56,8 procent van hen antwoordt ‘helemaal niet mee eens’ of ‘niet mee eens’ op de stelling dat de hele studiefinanciering een lening moet worden in plaats van een gift. Slechts 29 procent spreekt zich uit voor het omzetten van de studiefinanciering in een leenstelsel, waarvan slechts 5,6 procent de stelling volledig onderschrijft. Dertien procent van de CDA-achterban kiest voor de positie ‘neutraal’.

Met het recente verzet tegen de langstudeerboete en de onomwonden en door de achterban omarmde steun voor het behoud van de basisbeurs, lijkt het CDA te proberen een nieuwe electorale markt aan te boren: die van de studenten. Deze poging hoeft niet kansloos te zijn, aangezien de traditionele studentenpartijen D66 en GroenLinks wél voor een leenstelsel pleiten. Voor het CDA is het daarom te hopen dat studenten met hun portemonnee stemmen. Want in deze barre tijden is letterlijk íedere stem voor ‘Team-Buma’ meegenomen.

Alle cijfers nog eens op een rijtje:

Potentiële CDA-stemmers over de stelling ‘In plaats van een gift moet de hele studiefinanciering een lening worden’:

Helemaal niet mee eens

17,4 %

Niet mee eens

39,4 %

Neutraal

13,1 %

Mee eens

23,6 %

Helemaal mee eens

5,6 %

Geen mening

0,9 %