Het Vrouwenframe Het team van Marijn de Vries houdt op te bestaan, maar ze is vastbesloten haar wielrenleven alsnog voort te zetten. Foto: ANP
187 seconden leestijd

Het wielrenleven is te mooi om ermee te stoppen

Over een maand stop ik met wielrennen. Dan wordt het na drie jaar koersen op internationaal niveau tijd om naar concerten te gaan, naar alle feestjes die ik heb overgeslagen, wijn te drinken, een paar kilo aan te komen en natuurlijk om kindertjes te krijgen en een normaal leven te leiden. Dus half september gaan mijn koershandschoentjes aan de wilgen – niet mijn fiets, want fietsen zal ik altijd blijven doen. Daarvoor hou ik er te veel van.

Dat was de afspraak met mijn vriend toen ik drie en een half jaar geleden begon met het experiment of je nog topsporter kunt worden op je 30ste. Dat kan, heb ik ontdekt, en hoe. De plekken waar ik geweest ben. De dingen die ik heb meegemaakt. En het ultieme inkijkje in een bizarre, bijzondere wereld. Drie jaar wedstrijden rijden leek een eeuwigheid. Maar ze zijn voorbij gevlogen.

Toen ik deze winter, nog voor het seizoen begon, wekenlang in de regio Girona trainde begon het al te knagen. Kom je volgend jaar weer, vroegen tijdelijke trainingsmaatjes me. Ja, mijmerde ik. Nog een winter hier trainen. Dat zou geweldig zijn. En dan nog een seizoen koersen. Dat zou ik best graag willen. Ik kon me eigenlijk helemaal niet voorstellen dat ik van de ene op de andere dag weer terug zou gaan naar een normaal leven, een normale baan. Iedere dag naar een kantoor en alleen in het weekend naar buiten. Maar ja. De afspraak.

Misschien wel de mooiste koers: voor enorm veel publiek op de Olympische Spelen. Zou ook dat er nog in zitten voor Marijn?

Frustratie
In de afgelopen maanden werd het knagende gevoel steeds sterker. Het seizoen liep niet zoals ik gehoopt had. Ik werd niet geselecteerd voor de mooie, grote koersen die ik graag wilde rijden – mijn team was op het allerlaatste moment versterkt met een paar wereldtoppers, en daar werd ik de dupe van, terwijl mijn vorm steeds beter werd en ik steeds lekkerder op mijn fiets zat. Frustrerend. Zo wil ik niet stoppen. Zo wil ik niet afsluiten, dacht ik meer dan eens. Maar afspraak is afspraak.

Vorige week kregen we nieuws. Mijn team, AA Drink/Leontien.nl, stopt ermee. Wordt opgedoekt. Houdt op te bestaan. In normale mensentermen: we zijn allemaal werkeloos aan het eind van dit jaar. Leontien van Moorsel en Michael Zijlaard gaven me drie jaar geleden de unieke kans om in hun internationale ploeg te komen koersen, om te ontdekken of mijn experiment zou slagen. Geen betere reden dus om, nu zij ermee ophouden, zelf ook maar te stoppen met wielrennen.

Ik ga door
Maar het is inmiddels geen experiment meer. Ik ben geen journalist meer. Ik ben wielrenner. En het kriebelt. Ik ben nog niet klaar. Ik koers zo graag. Hoeveel ik er ook voor moet doen en laten, hoe weinig ik er ook mee verdien: Dit is een waanzinnig leven. Het gaat goed, steeds beter eigenlijk. En mijn vriend? Die gunt me nog een jaar vol avontuur. Het normale leven kan nog wel een tijdje wachten, daar kan ik ook best op m’n 34ste of 35ste naar terug. Dus ik ga door. In een ander truitje, dat wel. Maar ik ga door.


marijndevries

Marijn de Vries is profwielrenster bij het Lotto-Belisol Ladies Team en schrijft wekelijks op HP/ DeTijd.nl over zaken die haar bezig houden.

Lees ook
 • Martijn

  Heel Erg Stoer! Ik heb veel bewondering voor wat je voor elkaar krijgt. Succes!

 • Coen

  Goed zo, Marijn. Ik schrok toen ik de titel las, nieuwe ploeg, nieuwe kansen. Ga er voor!!

 • Armand Bloem

  Mooi opgebouwd stuk….ik dacht tot de laatste regel dat ik een afscheidsbrief aan het lezen was. Ride on girl! Je hebt groot gelijk…!

 • Ruud

  Ik dacht, toen ik de kop las, wat krijgen we nu?! Ben ik fan van een wielrenster, houd ze er mee op.
  Was ik al bijna bezig alle links te wissen maar gelukkig hoef ik alleen de links naar AA-drink / Leontien maar weg te gooien.
  Wanneer krijgen we te horen welke nieuwe links we aan moet maken?
  Kan je ook lekker naar Girona komende winter 😉

 • Rob de Keijzer

  Hulde, mooi om te lezen dat je nog een jaar doorgaat !! Heul veul succes 😉

 • Francis Mersy

  Marijn was me dit schrikken zeg.
  Dat je ging stoppen met de wielersport.Nadat je er zoveel voor gewerkt hebt.Laat ons nog een jaar genieten van Uw afzien.Weet dat een sporter altijd nog beter rijdt bij een nieuwe ploeg , dus dat beloofd.Doe zeker de groeten aan Uw vriend.Heel fijn dat hij U blijft steunen.Volgend jaar niet de verkeerde kant oprijden tijdens de finale.

 • Johan Zimmerman

  Gelukkig! Ik vreesde ook al dat de ‘afspraak’ bindend was. Ik zou zeggen een nieuw doel: nog 4 jaar erbij en dan (evt) op het hoogtepunt stoppen: meedoen aan de Olympische spelen!

 • Machiel Roerink

  Wauw, ademloos gelezen. Nee toch……
  Maar gelukkig je gaat door. Geen betere ambassadrice voor het vrouwenwielrennen dan jij.
  Je gaat vast een mooie ploeg vinden. Heel veel succes en plezier. Allez les femmes!

 • Gerdjan Kipping

  Mooi Marijn. Hopelijk vind je snel een mooie nieuwe ploeg. Publiciteit gegarandeerd voor dat team. Succes.

Meer artikelen