Politiek Maurice-de-Hond-foto-ANP-163x154
79 seconden leestijd

Waarom u Maurice de Hond niet moet geloven

Maurice de Hond bedient zich van “hocus pocus-methodes” en zijn peilingen zijn daardoor onbetrouwbaar. Dat schrijft politicoloog André Krouwel, maker van het Kieskompas, in het septembernummer van HP/De Tijd.

Krouwel verwijt De Hond dat hij de deelnemers aan zijn peilingen niet selecteert door middel van een willekeurige steekproef, maar dat hij werkt met respondenten die zichzelf – op Peil.nl – hebben aangemeld. “Het grote probleem van zo’n self-selected sample is dat sommige groepen – bijvoorbeeld jonge meisjes, hoogbejaarden of niet-westerse allochtonen – er niet of nauwelijks in voorkomen, terwijl politiek geïnteresseerde internetgebruikers zwaar zijn oververtegenwoordigd.”

Daarnaast zou De Hond zijn respondenten ook nog eens heel weinig tijd geven om aan onderzoeken mee te doen (“deelnemers aan Peil.nl moeten dezelfde middag nog antwoorden”) en zou hij zich schuldig maken aan sturing van de antwoorden, door mensen eerst over allerlei politieke onderwerpen aan de tand te voelen en ze vervolgens naar hun stemintentie te vragen.

Krouwel: “De Hond schept vaak op dat hij het zeteltal van sommige partijen, zoals PVV en SP, beter kan voorspellen dan andere onderzoekers. Dat komt waarschijnlijk omdat Peil.nl populair is onder lager opgeleiden, die vaker PVV en SP stemmen en dat ook eerlijk zeggen. Over zaken die hij slechter voorspelt doordat zijn respondenten een bonte verzameling vormen van mensen die verre van representatief zijn voor de Nederlandse bevolking, zwijgt Maurice natuurlijk.”


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • luck

  Sinds het verschrikkelijke weekend niet één maar twee vrije dagen telt, is maestro de Hond ’n absolute noodzaak om zinvol de dag door te komen, even jezelf koesteren met het idee een toonaangevend politicus te zijn op mondiaal niveau, alle problemen op te lossen tussen twee slokjes in, olé.

 • Dick.

  M.de Hond is niets anders dan een menner onderdeel van de staatsmennerij, zolang hij dat doet mag ie op MSM.
  Zo bronwater zuiver is zo modderig zijn de bronnen van de Hond.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Kom kom, wat een broodnijd, laat meneer Krouwel over de kwaliteit van zijn eigen kieswijzer schrijven
  Maurice de hondt meldt netjes hoe hij de problemen die Krouwel ziet elke keer oplost.
  Met weegfactoren om onder vertegenwoordigde groepen te versterken en oververtegenwoordigde groepen af te zwakken
  Het wordt gevaarlijk als er maar weinig deelnemers zijn, maar die zijn er kennelijk genoeg, omdat de voorspellingen helemaal niet zo fout zijn, ondanks de kort tijd waarin uitgenodigden kunnen meedoen

  Ga eens kijken naar de selectie van onderwerpen voor de kieswijzer, die is heel scheef, waar is de motivatie en onderbouwing, waarom juist die vragen onderscheidend zijn
  Vooral als je op het kieskompas onderwerpen uitvinkt gebeuren er rare dingen, dat mag Krouwel best beter uitleggen.
  Hoe waardeert hij links/rechts krachten of conservatief/progressief, of is het progressief/conservatief?

 • Ad

  Maurice de Hond is zo gewend dat iedereen zijn opvattingen/verzinsels gelooft, dat ie pislink werd dat de rechter in de Deventer moordzaak anders oordeelde.

 • Gyurka Jansen

  Dat non-probability samples (dus alle panels en peilingen!) niet generaliseerbaar zijn naar het algemene publiek is natuurlijk geen nieuws. Krouwel mag wat mij betreft kritiek hebben op de specifieke samenstelling van het panel van DeHond, of de vraagstelling, sturing, of aanpassignen die DeHond zelf doet. Maar de manier waarop dit neergezet wordt als “het is niet betrouwbaar want ‘self selected'”: gaap. Niet echt nieuws en ik ben benieuwd welke probability samples Krouwel dan zoal gebruikt voor onderzoeken.

 • Har

  De hond geeft zelf aan dat hij een foutmarge van 2% heeft.
  Bij de vorige verkiezingen zat hij weken daarvoor heel consistent 35 % onder de verkiezingsuitslag die de pvv behaalde, 8 zetels peilde hij te laag.
  Hoe frappant voor deze linkse apostel.
  De hond doet aan stemmingmakerij, niet meer en niet minder.

 • berchris

  Nou Har, een linkse apostel, de Hond die geloof ik de PvdA het liefst de grond in zou boren, de SP is ook links dat wel maar de VVD rechts en die partijen voeren ook bij andere peilingen de boventoon.

  Overigens vertrouw ik de Hond’s peilingen voor geen cent

  Verder zal het mij niet verbazel, als de PvdA aanzienlijk hoger uit de bus zal komen dan nu t.k.v. SP en andere partijen. Een links blok van 55 á 60 zetels lijkt mij mogelijk

Meer artikelen