Spring naar de content

Frans Bauer, de nieuwe presentator van Zomergasten

Frans Bauer, hij is een ongrijpbaar fenomeen. Niet aantrekkelijk, zeker geen geweldige zanger en hij zal De slimste mens niet winnen. Maar altijd vrolijk, waarbij je het gevoel krijgt dat het een groot kind is dat continu in een snoepjeswinkel bivakkeert. Te mooi om waar te zijn, ook Frans Bauer moet een dark side hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Met die insteek begon ik aan de tweede aflevering van Bauer’s Zigeunernacht, een programma waarin de volkszanger naar Hongarije gaat om met BN’ers vanuit een woonwagenkamp liedjes te zingen. De zomer voorbij, maar dan zonder Volendammers. In deze aflevering zou Albert Verlinde te gast zijn, dus 50 minuten ergernis lag in het vooruitzicht. Het begon al goed met de programma-intro:

“Frans Bauer is geboren in een woonwagen. Hij verlangt naar het leven van zijn grootouders”.
(Tuurlijk. De TROS wilde gewoon een show met Frans Bauer en bekende Nederlanders.)

“Reizen van stad naar stad, op zoek naar werk in totale vrijheid”.
(Wat een romantisch gelul. Hij blijft de hele serie op dezelfde plek en hij gaat helemaal niet werken. Of is een handwas doen soms werken?!)

“In deze serie deelt Frans Bauer zijn liefde voor het woonwagenleven met iedereen die op zijn pad komt”.
(Alsof niet alles vooraf gescript is!)

In dit type woonwagen leefden de grootouders van Frans. In Bauer’s Zigeunernacht slaapt hij met zijn broer Dorus ook in zo’n exemplaar.

De toon is gezet, al kan ik een lach niet onderdrukken als Frans onder de waterton staat te douchen en een zigeunervrouw van een afstandje voordoet hoe hij zijn scrotum moet wassen.

Broer Dorus; alles wat Frans niet is
Dan zien we de broer van Frans in beeld, Dorus. Hij is alles wat Frans niet is: dun, hij lacht niet en zegt bijna nooit iets. Zie zijn typerende twitteraccount. De mogelijkheid dat de twee een andere vader hebben kan niet worden uitgesloten.

Dorus is de chauffeur van Frans en deelt op die manier mee in het succes. Deze broederlijke rolverdeling is overigens niet uniek, want in de voetbalwereld weet men dat als je Martin Jol contracteert, zijn broer Cock in de deal is inbegrepen. Maar Dorus kun je er goed bij hebben. Hij hoeft niet op de voorgrond of probeert zichzelf niet te profileren zoals die ene vriend van Jan Smit.

Dorus haalt Verlinde op van het vliegveld en in de auto hebben ze het over kamperen. Verlinde is tegenwoordig ‘een hotelmens’. Dat gedoe met zo’n muntje bij de douche, dat is niks voor de roddelkoning.

Dorus: “Nou dat hebben we niet hoor, een munt in de douche”.
Albert: “Gelukkig”.
Dorus: “Het is nog van net iets voor die periode”.

Albert lachen – die malle Dorus.

Op het terrein aangekomen laat Frans zien dat hij op een oude poepdoos zijn behoefte moet doen (een niet-mobiele dixie waar je jouw uitwerpselen op die van je voorganger poneert) en blijkt Dorus niet gelogen te hebben over de douche. “Nou… apart” brengt Verlinde uit.

In ‘Zigeunernacht’ geen glitter en glamour voor Albert Verlinde (links partner Onno Hoes)

Ivo Niehe, een beginneling
Vermakelijk, maar dan begint het pas. Bauer blijkt namelijk de beste interviewer van Nederland. Met Verlinde rijdt hij naar Boedapest om de repetitie van een zigeunerorkest bij te wonen en vraagt hij Albert of hij wel eens chagrijnig is.

Verlinde: “Zelden, echt zelden”.
(Wat?! Als er iemand een valse relnicht is, dan jij wel Albert! Pak hem aan Bauer!)
Bauer, op dwingende toon: “Wanneer was de laatste keer dat je echt boos was. Echt woedend, niet gewoon…”
Verlinden: “… Twee weken geleden”.

BAM! Zie je wel!

Even later legt Bauer op precies het juiste moment een hand op de schouder van Verlinde als het zigeunerorkest speelt. De roddeldiva is als was in de handen van Bauer en moet een traantje wegpinken. En het programma is nog maar 18 minuten onderweg. Het is duidelijk, Ivo Niehe kan bij Bauer in de leer.

Er volgen mooie beelden van de glamourkoning die, getooid in onderbroek en paraplu, tot de ontdekking komt dat er geen water meer in de douche zit. En Bauer die hem vervolgens een roze teiltje warm water brengt. Ontwapenend is ook het moment dat Bauer en Verlinde samen de slappe lach krijgen tijdens een autoritje; ik begin bijna sympathie voor laatstgenoemde te krijgen.

Pijnlijk treffend
Dan word ik nogmaals achterover in mijn stoel geworpen. Bauer vraagt Verlinde naar kinderen. Die wilden Verlinde en partner Onno Hoes dolgraag, maar na vijf jaar bleek dit toch niet te lukken en moest Verlinde accepteren dat hij nooit een gezinnetje zou stichten.

Hier doet Frans Bauer het allemaal voor: zijn gezin.

Bauer: “Alles wat ik doe, doe ik voor mijn gezin. Alles wat ik nalaat, laat ik na aan mijn kinderen. Als jullie dan zo met zijn tweetjes zijn, dan vraag ik me af, wat is nou de motivatie van al die uren werk, nachtelijk uren, al die stress… Waar dóe jij het voor?”

Wat een opbouw, wat een vraag! Verlinde moet ter plekke een antwoord bedenken. Bauer zet Verlinde volledig op zijn plek. “Jij ziet nalatenschap anders als ik”.

Frans is diepgravender dan ‘Heb je even voor mij’ doet vermoeden. Op Albert’s vraag ‘wanneer word jij dan boos’ komt een wederom ontwapenend verhaal over de schaamte die hij bij zijn moeder voelde omdat ze dyslectisch was en daarom niet voor vol werd aangezien door de buitenwereld. Nadat Frans een lievelingslied voor Albert zingt en de aflevering besluit met “ik ben blij dat je mijn vriend bent” zit ik als een weekdier voor mijn scherm.

Kan Frans volgend jaar niet gewoon Zomergasten presenteren?