Spring naar de content

Zet je op Facebook wat je gaat stemmen?

Het is een van de lopende discussies van onze tijd; wat deel je met elkaar via social media? Vorige week voegde de Amerikaanse versie van Facebook een knopje toe waarmee je kunt aangeven dat je zwanger bent (discussie hier bij de Huffington Post). We schreven al eerder over de bizarre behoefde van mensen om zelfs hun letterlijke bevalling te delen. En deze week verschijnen op mijn facebookmuur steeds vaker politieke voorkeuren van vrienden waar ik anders niet van had geweten wat ze stemmen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sanne Rooseboom

(Dit blog valt in de categorie baby. Maar al dat gebaby, ik zit hier in de pleurishitte te wachten op dat kind, kan nog weken duren en kan vanmiddag van start gaan, een mens wil ook wel eens aan iets anders denken. Verkiezingen dus.)

Max likes PvdA. Sylvia is het slechts op zeven punten oneens met de VVD. Twee andere vrienden hebben de uitslag van de Stemwijzer op hun profiel geplaatst. D66-ers, in mijn ervaring überhaupt best exhibitionistisch met hun liefde voor het politieke midden, zetten een tandje bij op hun tijdslijn (‘Like! Vind jij D66 ook leuk?’). Je kunt de uitslag van het Kieskompas liken of twitteren, die van de Stemwijzer kun je integraal op Facebook plaatsen. ‘Deel dit resultaat,’ staat er, en dat gebeurt dus.

Ongevraagd?
Is daar iets mis mee? Is het erg als ik van een oud-klasgenoot weet dat hij SP gaat stemmen? Ik geloof het niet. In een gesprek had ik het ook geweten, zeker als ik het had gevraagd. Dat is de grap natuurlijk, ik spreek hem nooit en ik heb het niet gevraagd. Als ik het echt had willen weten, had ik naar zijn Facebookprofiel kunnen gaan, waar hij wellicht zijn politieke voorkeur aangeeft, want dat kan gewoon. Net als religie, lievelingsmuziek en favoriete quotes. Dat doe ik niet en toch weet ik nu wat hij gaat stemmen. Dat brengt ons bij de quasi-filosofische vraag of er zoiets bestaat als ongewenste informatie op Facebook.

Nee, is het antwoord. Ik kijk bewust (nou ja, gewoontegetrouw) op mijn pagina en wéét dat ik dus alles ga tegenkomen dat mijn facebookvrienden posten. Dat is steeds meer, zoals Pauline Bijster al eerder op deze site concludeerde. “Toen mijn vrienden en ik Facebook ontdekten, waren we nog voorzichtig. Alles wat tot liefdes- en familiesfeer behoorde, kwam niet op het netwerk (…) De meeste van de principes zijn langzaam verdwenen bij mijn vrienden: beetje bij beetje begonnen zij toch maar foto’s van kinderen of van hun geliefden te posten.”  Zo is dat bij heel veel mensen de afgelopen jaren gegaan. Daarom zou zelfs die Amerikaanse knop waarmee je aangeeft zwanger te zijn, wel eens aan kunnen slaan. Ook al is die er alleen voor bedoeld gericht reclame te maken en moet je er niet aan denken dat je bij een miskraam je status moet veranderen, voor het oog van honderden semibekenden.

Eerste verkiezingen op Facebook
Die toename in het moeiteloos delen van mening en ervaring op Facebook, maakt de komende verkiezingen in mijn beleving de eerste waarbij ik zoveel weet over wat mijn vrienden en bekenden stemmen. De vorige keer, juni 2010, is in Facebook termen lichtjaren terug.

Deze ontwikkeling speelt ook bij de Amerikaanse verkiezingen. In de VS werkt Facebook samen met CNN aan de “I Vote” app. Daarmee kun je aangeven voor wie je bent, en dit op je tijdslijn plaatsen. CNN houdt peilingen onder alle I Vote gebruikers en gebruikt de gegevens om in kaart te brengen hoe de geografische verdeling is van meningen per onderwerp. Dit intensieve gebruik van Facebook zal na afloop vast uitgebreid worden geanalyseerd.

De verkiezingen van 2008 werden al wel de ‘Facebook elections’ genoemd, omdat Obama´s campagneteam heel actief was op social media. Maar dit ging meer om het contact tussen de campagne, de kandidaat en de (jonge) kiezers; het op grote schaal delen van je eigen stem en voorkeur, kwam nog niet voor. Bovendien heeft Facebook ook in de VS een enorme sprong gemaakt in de jaren tussen de huidige en vorige verkiezingen; in 2008 had de site 35 miljoen actieve leden, nu zijn dat er 160 miljoen. (Bron: CNN. Ook voor demografische en geografische details van de Facebook fans per kandidaat)

Vergeleken met vakantiebestemming, flauwe fotograpjes en intieme relatiedetails, is politieke voorkeur een logisch aspect van je leven om te delen. Als het steeds normaler wordt je stem online te delen, zou er zelfs een hernieuwde sociale druk kunnen ontstaan om dat dan ook te doen. Nu nog niet, maar misschien bij de verkiezingen van 2016.

Nee, laten we realistisch blijven, die van 2014.