Politiek Kees van der Staaij
138 seconden leestijd

Van der Staaij (SGP): Kans op zwangerschap na verkrachting klein

SGP-voorman Kees van der Staaij ligt onder vuur. Volgens hem is de kans klein dat een vrouw zwanger wordt na verkrachting. Daarnaast is hij tegen abortus bij een onverhoopte zwangerschap. Maar is dat nieuws?

Van der Staaij schoof dinsdag aan bij Frits Wester die kijkersvragen behandelde. Een vraag die SGP’ers vaker horen werd gesteld: wat is het standpunt van de partij, die volgens bijbelse normen politiek wil bedrijven, over abortus na een verkrachting? Van der Staaij antwoordde: “De kans op een zwangerschap is weliswaar heel klein. Er moet met heel veel compassie mee worden omgegaan. (-) Wij hebben en houden als standpunt onder alle omstandigheden waarin het leven van iemand in het geding is wij voor dat leven moeten blijven staan.” (Hier te zien vanaf 12.00)

Dat leidde op dat vermaledijde Twitter uiteraard tot opgewonden reacties.

Khadija Arib (PvdA)

Tofik Dibi (GroenLinks)

Is de verontwaardiging gratuit?
Felle reacties die doen denken aan de momenten wanneer Geert Wilders weer eens rept over kopvodden, het schieten in knieën en het uitzetten van kickboksende Marokkanen. Maar net zoals bij Wilders begint die verontwaardiging gratuit te worden, al helemaal bij de SGP. Zijn Wilders en zijn PVV een relatief recent fenomeen, de SGP zit als sinds 1918 in de Tweede Kamer. Het abortusstandpunt zou inmiddels bekend mogen worden verondersteld. Net zoals de zienswijze over de rol van de vrouw, de doodstraf en de televisie.

Kees van der Staaij heeft dus helemaal niets nieuws gezegd maar slechts het in stenen tafelen gebeitelde standpunt van de mannenbroeders herhaald en bevestigd: we doen niet aan abortus. Van der Staaij zal dan ook geen nacht minder slapen om de ophef, die twee zetels haalt hij toch wel binnen.

Zeven procent van de vrouwen raakt zwanger na verkrachting
Zorgelijker zijn de opmerkingen van Van der Staaij dat de kans op een zwangerschap na een verkrachting ‘heel klein’ is. Wat zeggen de cijfers? Op het Nationaal Kompas van het ministerie van Volksgezondheid valt te lezen dat zeven procent van de vrouwen zwanger raakt na verkrachting. “Omgerekend naar alle vrouwen van 15 tot 70 jaar, is 1% van deze vrouwen ooit zwanger geweest als gevolg van seksueel geweld. Van deze vrouwen heeft de helft een abortus laten doen, éénvijfde kreeg een miskraam en éénderde heeft een kind gekregen,” aldus een publicatie uit 2010. Zeven procent, is dat inderdaad ‘heel klein’?

________________
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • a.doorgeest

  Waarschijnlijk heeft Van der Staay gewoon gelijk: wanneer een vrouw uit zijn achterban door de één of andere onverlaat besprongen en genomen wordt, zal dit zelden tot een ejaculatie leiden; de vrouwen uit zijn eigen achterban zijn hier gewoon te onaantrekkelijk voor: spataderen, witte bijbelse gezichtjes; en dusdanig ingepakt dat welke dader dan ook nooit heel ver zal komen…

  • doorgeest-dus

   En verder wachten we ook maar even op de dag dat Onze Lieve Heer een groot geschapen neger op Van der Staay’s levenspad zal laten verschijnen die onze eczeem-Profeet op Reviaanse wijze zal nemen. Daar God wonderen doet, zal er na een maand of 9 een beeldschoon kindje uit Van der Staay geboren worden. Roepnaam: Jesus 2 – dat lijkt me wel wat…

  • Caesar Lion Cachet

   LS…

   De man heeft ervaring ?! Dus hij kan het weten !?

 • Jasper

  Een weinig verrassende uitspraak van de hoofdman van onze eigen poldertaliban, die van inheemse folklore (“dat geluid moet ook gehoord worden”) is gepromoveerd tot betrouwbare gedoogpartner, nota bene door een zichzelf liberaal noemende premier.

  Rutte zal wel geen mening hebben over deze uitspraak, want die ziet in de SGP vast een potentiële coalitiepartner. Dit zal ook wel voor Wilders gelden, die alleen een probleem heeft met orthodox-religieuze uitspraken als ze door moslims worden gedaan.

  We moeten ons zelf sowieso eens afvragen hoe we met zulke mensen moeten omgaan. We kunnen niet van moslims verwachten dat ze net zo modern en ruimdenkend worden als wij (niet dat we dat zijn, maar dat houden we ons zelf graag voor) en opgaan in de samenleving, en ondertussen conservatieve christenen en joden hun gang laten gaan in hun inteeltgemeenschappen.

 • Een van de boze moeders en vrouwen…

  Van der Staaij zegt dus met andere woorden dat als een vrouw naar de verkrachting ‘wel’ zwanger wordt zij
  dat fijn vond ? Dit is een misselijk makende belediging voor alle vrouwen die zwanger zijn geworden naar een verkrachting !
  Omdat dit in de wet allang geregeld is (wat de politicus zou moeten weten ) lijkt het meer op een publiciteitsstunt
  om in de media te komen maar hij is vergeten dat een groot deel van de kiezers vrouwen zijn ….

 • Jay

  Ach, links schiet natuurlijk in de kramp als het over abortus gaat. Ze weten ook wel dat ze de discussie niet gaan winnen als het over de inhoud gat. Dan moeten ze immers onder ogen zien dat foetussen na een paar weken in de buik al armpjes, beentjes, een klein hoofdje en een kloppend hart hebben.

  Omdat links diep van binnen weet hoe walgelijk en middeleeuws abortus is, blijven ze maar hameren op abortus na verkrachting. Dat is immers hun laatste strohalm.

  Deze discussie gaat nergens over, omdat niemand naar Van der Staaij wíl luisteren. Links houdt zijn oren dicht en blijft maar roepen dat abortus een “vrouwenrecht” is. Over de baby durven ze het niet te hebben, want dan verliezen ze.

 • Christiaan B

  Politici die zeggen op te komen voor kansarmen gaan er bewust aan voorbij dat Kees van der Staaij opkomt voor de echte kansarmen. Het feit dat van der Staaij benadrukt dat er procentueel weinig zwangerschappen uit verkrachting volgen neemt niet weg dat hij de verkrachting ook afschuwelijk en traumatisch vindt. Laten we kindermoord niet legaliseren!

 • jan

  Ik vind dat zulke politicies die zulke blunders maken gewoon de tassen moeten inpakken en wegwezen.

 • jan

  Politicus zal ik hem niet noemen

 • Leendert

  Wat jammer dat journalisten te beginnen bij Frits Wester,bewust Kees van der Staaij willen beschadigen. Een politicus die het standpunt van zijn partij, dat al jaren lang onverandert is, op een bijzonder vervelende manier in een hoek wil drukken. Leer eens goed luisteren naar wat mensen werkelijk vertellen en onthou je als journalist daarbij van je eigen mening. Kennelijk is men al lang niet meer geinteresseerd wat partijen uitdragen, mijn verklaring kan geen andere zijn dan dat er hetze gevoerd wordt tegen alles wat niet links is in dit land. Ook al ben ik van mening dat de SGP een partij is die niet past in mijn politieke opvattingen en veel onderwerpen verwerp ik dan ook, inclusief hun mening over abortus. Dit neemt niet weg dat ze een achterban vertegenwoordigen die al jaren lang een stabiele partij vormt. Kees van der Staaij is een correcte, stabiele factor met uitzonderlijke dossierkennis, zijn kwaliteiten zijn veel verder ontwikkelt dan journalisten en presentatoren zoals Wester, Knevel en van de Brink. Het is niet toevallig dat deze partij bij vrijwel alle formaties een belangrijke adviesfunctie vervullen.

  • Jeannet Blokland

   Ik ben het geheel met je eens. Wat een bagger jounalistiek

 • Jeannet Blokland

  Kijk als je zwanger wil worden en je doet het een keer en zeg dan als je niet zwanger wordt dat je onvruchtbaar ben dan verklaart iedereen je voor gek. Meestal is een verkrachting eenmalig heel erg en je houdt je hele leven daar de gevolgen van het blijft je achtervolgen. Maar dat je na een keer sex zwanger wordt is relatief klein, maar kan wel. Ik vind dat van der Staaij de woorden in de mond worden gelegt die hij niet zegt. Hij wordt nu aangevallen op woorden die hij niet heeft gezegt, als je dat journalistiek noemt nou dit is vuinisbakken journalistiek, echt verwerpelijk. Iemand zwart maken dat is het. Ik ben geen SGP stemmer maar wel iemand die opjectief blijf kijken naar alles.

  Mvg Jeannet

Meer artikelen