Politiek rtldebat-wilders-roemer-rutte
68 seconden leestijd

Vooral SP-kiezers zijn tegen rariteitenkabinet met VVD en PVV

De door Geert Wilders gesuggereerde regeringscoalitie van VVD, SP en PVV kan op weinig sympathie rekenen bij de achterban van deze partijen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van HP/De Tijd door Kieskompas.

Met name SP-kiezers zijn gekant tegen regeringssamenwerking met de PVV (65 procent) en de VVD (20). Van de VVD-achterban wil 50 procent niet met de SP in zee en ziet 35 procent de PVV niet zitten. Van de PVV-kiezers heeft 30 procent onoverkomelijke bezwaren tegen coalitievorming met de SP.

Dat VVD, SP en PVV bepaald geen vanzelfsprekende partners van elkaar zijn blijkt ook uit de stellingen die door Kieskompas worden gebruikt om respondenten te laten ontdekken waar ze staan in het politieke landschap. Voor VVD en SP geldt dat ze op deze stellingen in maar liefst negentien van de dertig gevallen lijnrecht tegenover elkaar staan. VVD en PVV staan bij twaalf stellingen tegenover elkaar en SP en PVV bij dertien stellingen.

 

SP-kiezers zien een coalitie met de VVD en PVV niet zitten.

De aanhangers van de VVD vinden vooral de SP ongeschikt als coalitiepartner.

Dertig procent van de PVV-kiezers wil niet in zee met SP.

________________
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Joep

  Vreemd. Bij het bestuderen van de grafieken zou ik eerder denken aan een kop zoals VVD en PVV stemmers zijn mordicus tegen een coalitie met SP in plaats van de kop die er nu boven dit artikel staat.

  • toine

   Hoezo ?
   Het hoogste percentage in het hele onderzoek is 65 %.
   En dat zijn SP-kiezers die tegen samenwerking met de PVV zijn.
   Logisch dus dat daar in de kop de nadruk op ligt.

Meer artikelen