Matt Dings waterpret (foto anp)
144 seconden leestijd

Europa beschermt uw peuter (misschien iets te goed)

Vooropgesteld: ik heb weinig tegen Europa. Ik vind het heel plezierig, inwoner te zijn van een zeer gevarieerd continent met een rijke cultuurhistorie. De euro heeft ons volgens mij meer opgebracht dan gekost. Last van aversie tegen ‘die Grieken’ of ‘de Brusselse bobo’s’ heb ik ook niet. Maar wat ik wel van de gekke vind, zijn de buitenissigheden van de Europese regelgeving en bureaucratie.

Het zit ‘m letterlijk in de onnozelste dingen. Op een warme dag kom ik thuis met een opblaasbaar dolfijntje waarmee mijn kleindochtertje in het water kan spelen. Als het opgeblazen is, blijkt een hele flank bedrukt met een doodernstige tekst in kapitalen. WARNING: USE ONLY UNDER COMPETENT SUPERVISION, begint het al meteen. Dat plaatst me voor het eerste raadsel, want waar haal ik zo gauw deskundig toezicht vandaan? Trouwens, waar moet die toezichthouder allemaal verstand van hebben: kinderen, dolfijnen, reddend zwemmen?

De lap tekst geeft geen uitsluitsel. Wel volgt een tweede waarschuwing: THIS IS NOT A LIFESAVING DEVICE. Het dolfijntje meet 23 cm. Denken ze nou werkelijk dat ook maar iemand dit speelgoedbeestje aan zal zien voor een levensreddend hulpmiddel voor drenkelingen? Kennelijk. Ze denken waarschijnlijk ook nog dat deze oen op het nippertje leest dat het speeltje NOT A LIFESAVING DEVICE is en daarom de drenkeling laat spartelen om eerst eens te googlen of en waar er ergens een zwemvestenwinkel is. Andere mogelijkheid: ze willen uitsluiten dat iemand de speeltjesfabrikant gaat suen omdat er een drenkeling verdronken is nadat hij een opblaasdolfijntje van 23 cm heeft aangezien voor een zwemvest daar het niet was uitgerust met de duidelijk leesbare waarschuwing : THIS IS NOT A LIFESAVING DEVICE.

Tenslotte heet het: DO NOT LEAVE CHILD UNATTENDED WHILE DEVICE IS IN USE. Aha, we kunnen we onze peuter best alleen laten in het badje als we het dolfijntje maar afpakken, fijn om te weten.

De tekst sluit af met de groeten uit Shanghai plus een CE-keurmerk. Enig speuren leert dat de waarschuwing voortvloeit uit Speelgoedrichtlijn 2009/48/EG. De CE-markering is geregeld in Europees Besluit 93/465/EEG, waarbij de letters CE staan voor Conformité Européenne, bewijs dat een product voldoet aan de Europese regels.

Meteen zie ik vergaderingen voor me over besluiten zoals 93/465/EEG: de voorbereidingen, concepten, amendementen, onderhandelingen, reisdeclaraties, aktetassen, vergadertafels, wandelgangen, koffiekannen, stempels en archiefkasten – een amalgaam van goede bedoelingen en ambtelijke krankzinnigheid.

Zo heb ik ook nog een huishoudtrapje met opgeplakte waarschuwing dat het noch achterstevoren noch met naaldhakken beklommen mag worden. Ik doe niet anders meer.


Matt Dings

Schrijft over sociale, culturele en medische onderwerpen, waaronder zijn eigen avonturen in de gezondheidszorg. Voor deze site houdt hij een eigen rubriek met invallen en observaties bij.

Lees ook
  • Joep

    Deze idiote regeltjes zijn er omdat ‘wij’ dat zo graag willen. In de maatschappij anno nu wordt geen enkel risico mee door ‘ons’ geaccepteerd. Als ‘we’ met z’n allen op een houten trap in Utrecht staan te hossen en het ding uiteindelijk naar beneden komt (met alle nare gevolgen van dien) dan komen we niet tot de conclusie dat we een houten brug niet tegen zoveel gewicht bestand is. Welnee, we zoeken zo snel mogelijk naar een mogelijke ‘dader’ die we de schuld kunnen geven. En zo zijn er nog legio andere voorbeelden.

  • annebel

    Op bloemen en planten staat ook dat ze niet voor consumptie geschikt zijn,goh dat wist ik nog niet,blij dat de EU die waarschuwing geeft,kennelijk aten we vroeger al die planten op en die zijn dus niet goed voor ons.Ik vraag me af hoe hoog het IQ in Brussel is,niet veel meer dan van een brandnetel denk ik.

Meer artikelen